bolest zubu v těhotenství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #67373 2.8.2012 8:31

Holky strasne me bolel zub bolesti jsem lezla skoro po zdi:-( tak jsem si musela vzit na bolest ibalgin skoro dva dny jsem na nem byla zavisla i kdyz jsem byla u zubare porad me to strasne bolelo.Jenze jsem tehu mam strach jestli jsem neublizila miminku kdyz jsem ho brala ale bez nej bych tu bolest nezvladla.Mohlo se neco stat miminku?:-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj a co ti řekl zubař? V těhotenství je dost častým problémem zánět dásní, protože sliznice jsou značně prokrvené a náchylnější na záněty. U zánětu dásní pak může samotný zánět evokovat stejnou bolest jako u zubu. Doporučuji i preventivně vyplachovat ústní vodou a používat pastu na citlivější dásně např. Meridol. V prvním trimestru je vždy lepší léky vynechat, ale nemyslím si, že by to mělo miminku ublížit. Já dostala v 6 tt v porodnici kapačku se silnými analgetiky, protože mi praskla cysta a měla jsem šílené bolesti a nemyslím si, že by mi jí dávali, pokud by to mělo ublížit plodu. V prvním těhotenství jsem brala asi 4 x antibiotika kvůli zánětu močových cest a také se nic nestalo. Myslím, že ta úleva byla pro tebe přínosnější než trpět bolestí, tak se neboj :)

  • Považuju to od tebe za nezodpovědné. Ano zuby bolí, hlavně zanedbané, ale veškerá bolest se dá vydržet. V tuhle chvíli by pro tebe mělo být nejdůležitější miminko. Z dostupných studií je jasné, že ibuprofen se nemá podávat v průběhu prvního a druhého trimestru gravidity. Údaje z epidemiologických studií poukazují na zvýšené riziko potratu a malformací srdce. Riziko se zvyšuje s dávkou.
    Z toho co píšeš jsi během dvou dnů spolykala minimálně 12 až 16 tablet Ibalginu. Což je dokonce i překročená maximální dávka pro 80kg vážícího "normálního" člověka. Natož pro ženu, která má v sobě totálně závislé stvoření, do kterého přejde vše. Nepřeju ti nic zlého, ale bohužel tě neuklidním, že jsi mu neublížila.

  • Ahoj, ibalgin a njine leky by se v tehu jist nemely...pouze paralen je dovoleny a potom od 4 do 6 mesice novalgin tbl...ale asi je to na domluve s lekarem..kazdopadne si myslim, ze dve tabletky uskodit nemohly, ale uz to nejez...nestojí to za nejakou vadu :-)

  • Ahoj, přímo v příbalovém letáku píšou, že ibalgin v 1. a 2. trimestru se může, takže záleží i v kolikátém tádnu jsi. Pokud jihc nebyly hrsti, tak by se nic stát nemělo. Při užívání ve 3. trim hrozí vznik nějakých srdečních vad. Příště se raději poptej doktora, nebo zkus paralen. Teď se dívám, že mijaju to píše přesně naopak - nejsem doktor, ale takhle je to v létaku přímo u těch léků.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 730 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist