Zvýšený cukr v těhotenství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #394333 31.3.2019 11:55

Hezký den, holky, chtěla jsem se zeptat - minulý týden jsem byla na ogtt testu, první lačná hodnota byla 5,15, takže byl test přerušen. Můj gynekolog mi řekl, že je hodnota zvýšená jen malinko, že se s tím nic nedělá a že mám držet dietu - nejíst sladkosti a nepít sladké nápoje. Do dia poradny mě neposlal, že je to zatím zbytečné. Na internetu jsem si našla vzorový jídelníček pro těhu cukrovku a snažím se ho dodržovat. Byla jsem ale zvyklá na sladkosti v průběhu dne, tak i přesto, že sním předepsanou porci i s mega dávkou zeleniny, tak mám hlad - i bezprostředně po jídle. Pomaličku hubnu (nadváhu nemám). Miminko v břísku odpovídá velikostně o 10 dní míň než by mělo být, ale vše je v pořádku, byl jen hraniční jeden průtok, ale prý zatím v normě. Nemůže se stát, že s omezením cukru přestane růst i miminko (když už je teď tak malé)? Děkuji za odpovědi...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Začnu tím, že by se to mělo zopakovat, zda znovu budeš mít hodnotu znovu zvýšenou. Může se stát, že hodnota je zvýšena napr.vlivim stresu apod.
    A vliv na miminko nedostatek cukru mít nebude, pokud se nedostanes do hypoglykemie. Více cukru znamená i pro miminko zátěž, kdy jeho slinivka musí o to více pracovat. Problém s růstem muze byt daný spíš těmi prutoky.

  • sisterrys31.3.2019 14:17

    Jak píše anonymka, je třeba test zopakovat. Pokud by byla hodnota znovu zvýšená, je těhotenská cukrovka diagnostikovaná.
    Určitě bych to nenechala jen tak. Pokud bys těhotenskou cukrovku (gdm) měla, je třeba udělat víc opatření než jen vynechat sladké a držet jídelníček podle netu. Neléčená gdm může způsobit vážné komplikace miminku a v průběhu těhotenství se vlivem hormonů může zhoršovat. Doporučuji důkladně projít stránky www.tehotenskacukrovka.net. Pokud bys gdm měla, tak se i přidat do fb skupiny, holky tam perfektně poradí, podpoří.
    Přidám i svoji zkušenost. Já měla v testu zvýšenou druhou hodnotu, jen lehce. Na diabetologii jsem poslaná byla, ale ani diabetolog to nepovažoval za nic strašného, že stačí vynechat cukr a měřit glukometrem. No a časem jsem se dopracovala k tomu, že jsem měla vysoké hodnoty po bramborách, rýži i celozrnné, těstovinách, jáhlech, kuskusu. Procházel mi jen chleba. Bez měření bych to nevěděla a miminku by jely megadávky cukru.
    Jinak o 10 dní menší miminko není nijak tragické, stačí abys měla později ovulaci, než jak se standartně pro výpočet stáří plodu počítá a už to dělá na utz rozdíly. Krom toho, každý jsme jiný a rosteme taky jinak rychle. Já jsem díky dietě zhubla vše, co jsem za těhu nabrala a ještě kilo navíc. Syn se narodil s 3150g a je v pořádku.
    Přeji, ať těhu cukrovku nemáš a v pohodě si dál užíváš těhotenství ;-)

  • petulinkaa131.4.2019 23:47

    Brát tento test s rezervou, nestresuj se a zbytečně neměn na co si zvykla. Me vyšlo tenkrát místo 7,8 po 2 hodinách 8.0 gyndak v poho a jinde z toho dělali buhvi co, měřené hodnoty v pohodě, jídelníček jsem nemenila no a nakonec zjistili špatnou reakci na roztok, v druhém těhotenství jsem tento test odmítla.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 518 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist