Zrak

Otázku položila: Anonymní uživatelka #63527 8.7.2012 11:12

Ahoj holky,
prosím vás - máte někdo podobnou zkušenost? Nosím brýle asi od 15 let - na dálku. Od té doby, co jsem je začala nosit, jsem se vyšplhala už na 3 dioptrie. :( Pořád se mi zrak zhoršuje... Je to určitě neustálým koukáním do počítače, studuju, takže se tomu úplně nevyhnu... Nemáte nějaké osvědčené ("babské") recepty na to, jak zpomalit zhoršování zraku? Jak si ho šetřit? Nebo jaké potraviny jíst ve větším množství, které pomáhají :) díky moc

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • mě se zrak zhoršuje už hodně dlouho..nevidím do dálky, nepřečtu titulky na televizi, lidi ve městě steží poznám....ale brýle nenosím.....ale asi budu muset...

    co pomáha ke zpomalení zhoršování zraku, to neporadím.....na oči se prý jí mrkev.....:-)) takže zkus hlodat a uvidíš:-)

  • ahoj, mně se zrak začal zhoršovat v pubertě (12let), kdy sem začla na 0,25D. zastavilo se to v nějakých 21letech, kdy sem skončila na 2,5D. studovala sem, seděla sem u PC i u her, pracuji u PC denně víc jak 8h a zrak zůstává stále stejný (+- 0,25D podle únavy). někde sem četla, že pomáhají určité cviky na oči, ale na mně nějak moc nezabraly.za pokus by to ale u Tebe možná stálo. vitamíny určitě je lepší, když nějaké zobneš než nic ;-) ale na kolika dioptirích se to zastaví u Tebe se říct nedá. můžou to být i dané dispozice.

  • Já jsem ve čtvrtém ročníku na gymnáziu začala hodně špatně vidět do dálky. Než jsem nastoupila na vysokou, tak jsem si šla zařídit brýle, měla jsem na jednom oku čtvrt a na druhé půl dioptrie. Ale kamarádka, co studuje medicínu, mi poradila, abych brýle nepoužívala, jen pokud to bude nutné, že se oči budou cvičit a zas to bude dobré. Studuji jazyky, takže pořád něco čtu, buď se normálně učím nebo povinnou literaturu, do počítače také koukám pořád, ale musím říct, že zrak je v pohodě a zvládám to bez brýlí.
    U tebe už je ale asi pozdě, protože máš těch dioptrií hodně, to ty moje dioptrie byly "zanedbatelné".

    No já bych se zkusila poradit u nějakého očního lékaře, on ti určitě doporučí, co a jak. V dnešní době už se provádí spousta laserových operací, třeba by ti něco dokázalo pomoci. ;) Sestra má dioptrické brýle odmala a bohužel jí laserová operace nepomůže, protože má na očích ještě cylindr. Ale určitě bych se zeptala u specialisty, který by ti jistě provedl nějaká vyšetření. Za tu cenu to podle mě stojí, ony ty brýle jsou v dnešní době dost drahé, třeba sestra za ně dá vždycky 6tisíc. Jenže když je má na očích pořád, tak co se dá dělat.

  • Já začala na čtvrtce na dálku někdy v 11, od té doby se mi to zhoršuje a přidal se ještě astigmatismus. Zjistila jsem, že čím silnější brejle jsem si nechala předepisovat, tím se mi zrak zhoršoval, tak jsem se na to vyflákla. Mám skvělého očaře, který mě podporuje. Teď jsem byla na prohlídce, zrak mám něco přes 5,5 dioptrií na obou očích jinak, levé ještě horší než pravé a nosím brýle na obou 4,5 dioptrie. Ptala jsem se ho, co mám dělat, že se mi ty oči pořád zhoršují a že se bojím abych za chvíli nebyla slepá. Řekl mi, že koukání do počítače atd. akorát přispívá k únavě očí a tím pádem se může i zrak zdát horší, ale po odpočinku by to mělo být lepší. No a měřil mě takovým přístrojem, jak máte nemrkat a koukat na nějaký obrázek než se zaostří a řekl, že mi to změřilo dokonce míň dioptrií jak minule a menší astigmatismus a to celkem o dost. Tak jsem moc ráda, že se mi to nezhoršilo a uvidím, jak to bude pokračovat. Na oči je dobrá mrkev a taky borůvky. A když jsem měla tu čtvrtku tehdy tak mi doktorka radila jíst želé, bohužel se na to maminka vyflákla, ale pozdě honit bycha. Tak nevím :-). Snad se ti to co nejdřív zastaví. Přála bych si mít "jenom" 3 dioptrie.

  • Jsem na tom stejně. Brýle asi od 15 let. jedno oko 0,25, druhé nic. Teď jedno oko necelé dvě, druhé oko tři dioptrie. Pěkně mě to obtěžuje. Ale řekla bych, že mi nic nepomáhá. Zkoušela jsem občas oční gymnastiku, a na radu primáře hradecké oční kliniky brát Ocuvite Lutein. Prý je dobrý, ale lezlo to dost do peněz, tak jsem přestala.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 216 otázek, kterým se dostalo 271 564 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist