Zkušební lhůta a mateřská

Otázku položila: Anonymní uživatelka #531547 9.1.2023 11:32

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně zkušební doby a nástup na mateřskou. Jsem u jedné společnosti téměř 3 roky (smlouva na dobu určitou). Nicméně od příštího měsíce dostanu smlouvu na neurčito. Jde o to, že zkušební lhůta u nás trvá půl roku a já nedávno zjistila, že jsem těhotná. Orientačně budu muset odejít na mateřskou (tj. 6 týdnů před porodem) v poslední týden zkušební lhůty. Může mě zaměstnavatel propustit? Ráda bych se po mateřské a rodičovské vrátila zpátky, ale nevím, zda mi nebude nějakým způsobem ukončena smlouva. Ze zákona mi není úplně zřejmé, co bude následovat. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Osobně nechápu, proč po třech letech znovu zkušební doba? U nás to bylo automaticky jen prodloužení pr.smlouvy na neurčito. Vždyť to není nová smlouva ( jen dodatek je stávají) , nebo snad budete mít úplně novou smlouvu?

  • Zkušební dobu 6 měsíců můžou mít jen vedoucí pracovníci, jinak je dle ZP jen 3 měsíce. Navíc v nové smlouvě už ani zkušební doba být nemusí. Zkusila bych se domluvit se zaměstnavatelem, že vzhledem k tomu, že už pracuješ u společnosti 3 roky, stojíš o pracovní smlouvu bez zkušební doby.

  • macicekkajik9.1.2023 13:55

    Jelikož budeš ve zkušební době, mohou ti dát výpověď bez jakéhokoliv důvodu. Hodně záleží na tom, jaké jsou u tebe v zaměstnání vztahy s nadřízenými. Dle směrnic Evropské unie, by měl být zákaz propouštění těhotných žen i ve zkušební době, ale Česká legislativa s tím ve zkušební době nepočítá - jedině se pak bránit u soudu. Držím palce, ať to v práci dopadne dobře.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 601 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist