Zavádění příkrmů

Otázku položila: Anonymní uživatelka #295349 22.10.2018 14:38

Ahoj maminky,
jak je to se zaváděním příkrmů u kojenců? Slyšela jsem několik rad od pediatra a neonatologa. Přijde mi, že i každý lékař má trochu jiný názor. V noci spí krásně, tak i rýžový odvar jsem zavrhla. Dcera má 4 měsíce, tak zkoušíme jen po jedné lžičce denně zeleninky. Zatím bez problémů a chutná jí. Prý můžeme dát i čajíček, ale nevím jaký a v jakém množství. Prosím no vaše rady a zkušenosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • pokud plně kojíš, tak bych čaj ani moc necpala. mně ho syn na příkrmech chtěl až když měl 2x denně pevnou stravu - oběd a odpolední svačinu, do té doby jiné tekutiny než MM odmítal.
    a pokud čaj, tak spíš dětské a to ne ty grnaulované, ale spíš sáčkové. ale prcek ti toho stejně moc nevypije a ani by moc vypít neměl - ten čaj je v tuto chvíli celkem zbytečný. nejsou velká vedra, tak stačí MM.
    na zavádění příkrmů se názory různí, já před několika lety začínala až po ukončeném 5.měsíci a to nejdřív kaše míchané v MM.
    a měla by se dávat několik dní stejná zelenina, aby se případně odhalil problém - nesnášenlivost.

  • U dcerky jsem zacala ve 4 mesicich. Vzdy tri dny mela stejnou kdyby na neco špatně reagovala, tak at vim na co. Ale musim rict, ze ten prvni mesic mela jen ochutnavkovy. Fakt par lzicek a vic nechtela. Ovoce pak uz jedla lip. Ale nehrotila jsem to a necpala to do ni. Caje jsem davala pozdeji, zacla jsem kojeneckou vodou a to taky pila jen trochu. Doktory vyslechni, zhodnoť a zarid se jak chces ty a dite ti stejne napovi jak to bude:-)

  • Pokud plně kojíš, tak se příkrmy zavádějí až od 6. měsíce a do té doby miminku plně stačí mateřské mléko i na zahnání žízně. V případě, že jsou třeba velká vedra, tak se má dávat čistá voda. Na čaje pozor, některé bylinky nejsou vůbec pro miminka vhodné a mohou také způsobovat alergické reakce, nebo nadýmání.
    Jinak se začíná mrkvičkou, dýní, bramborem a postupně přidáváš další zeleninu, až si zvykne na chuť zeleniny, přidává se maso (cca po 3-4 týdnech) pokud nekupuješ hotové příkrmy, tak maso by mělo být asi na lžíci (cca 20g) až začne jíst dobře zeleninu a maso, přidává se ovoce ( kvůli sladké chuti se doporučuje až po zelenině, miminko by si mohlo zvyknout na sladké a nechtělo by jíst zeleninu). Každý druh dávej minimálně 3 dny a pozoruj reakce, může trpět bolením bříška, vyrážkou a podobně, také se může víc oprudit, takže vyzkoumej, co mu nevadí.
    Většinou se začíná s příkrmem místo poledního kojení. Kolik sní, tolik sní, ze začátku to bude třeba jen pár lžiček, až dojí, tak jí nakoj, aby neměla hlad. Postupně se tak nahradí celé polední kojení.
    Poté stejným způsobem nahradíš dopolední kojení za ovocnou svačinu ( cca po 1-2 měsících od zavedení příkrmů).
    Takže máš nakonec:
    kojení - ovocnou svačinu - oběď - kojení - kojení - (kojení).
    Pokud vše bez problémů, tak zase po čase nahradíš večerní kojení - buď třeba kaší nebo se dává zelenina. Takže kojíš ráno, pak má sváču a oběd, kojíš odpoledne, pak dáš večeři a zase kojíš. Kolem 10. měsíce nahraď odpolední kojení ovocem, nebo třeba bílým jogurtem.
    V roce by mělo mít miminko pořád ještě nejméně 2 dávky mléka - my máme 16 měsíců, ráno trošku nakojím ( už mám málo mléka, takže to spíš beru kvůli iminitě) a doplním umělým místo snídaně a večer před spaním umělé. Ideálné je mléko minimálně do dvou let, samozřejmě podle svého uvážení a nebo množství se pak nahradí umělým mlékem. Rýžové odvary a podobné blbosti vůbec nedávej, zvlášť pokud evidentně nemá hlad, akorát z toho může bolet bříško, jedná se o babské rady staré přes 30 let, dnes se doporučují úplně jiné postupy. Pokud příkrmy děláš doma, tak doporučuji mrknou na ty v obchodě pro inspiraci, jaké jídlo je v kterém věku vhodné. Jestli máš dost mléka a miminko nemá evidentně hlad, tak opravdu vydrž do 6. měsíce, tak je nejmenší riziko, že bude mít alergickou reakci nebo se objeví atopák. Nic mu vám neuteče a mateřské mléko je pro miminko ta nejlepší výživa. Pokud pak začneš příkrmy, přičti sy na těch lahvičkách v obchodě 2 měsíce, takže začneš tím, co píšou, že je od 4. měsíce. V tomto věku se ale opravdu zavádí příkrmy jen u nekojených dětí, protože umělé mléko by nezajistilo miminku dostatečnou výživu.
    Snad jsem to sepsala nějak pochopitelně, kdyžtak klidně napiš do zpráv, minulý rok jsem z toho byla taky vyplašená :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist