Záněty prsu a antibiotika při kojení

Otázku položila: Bývalá uživatelka #20391 6.9.2011 10:25

Ahoj holky, potřebuju poradit. Mám osmitýdenní holčičku, plně kojím a už pětkrát jsem měla zánět prsu (střídá se pravé i levé). Malá pije krásně, každé tři hodiny, cucá 20-30 minut a krásně přibývá, takže si myslím, že toho mlíka vytáhne opravdu hodně. Vůbec nechápu, v čem je problém, že se mi záněty stále vrací. Kojím přes kloboučky, tak že by tím? Ale samozřejmě stoprocentní hygienu dodržuji. Nebo by to mohlo být nevhodnou podprsenkou? Nemáte s tím nějakou zkušenost?

Když už cítím, že zánět přichází, tak hodně odstříkávám, masíruju bolestivé místo, párkrát vezmu paralen, většinou se mi podaří takhle během dnů zažehnat. Ale tentokrát se to nepovedlo a dostala jsem antibiotika Duomox 750. Mám z toho blbý pocit, antibiotika a kojení dohromady, ale co se dá dělat. Měla jste některá taky antibiotika při kojení? A mělo to nějaký vliv na mlíko? Díky všem za rady.

Odpovědi správkyň témat

  • Ahoj,
    těmi kloboučky to určitě být může- zkoušela jsi je odbourat?
    Jsou i ženy, které jsou na záněty prsu hodně citlivé, stačí malinké poraneníčko a už ho mají. Já doporučuju při prvním náznaku prsa po kojení chladit a před kojením zahřát.

    Ty polohy určitě měň a zkus dvorec před kojením změkčit teplým obkladem a masáží.

    Odsávání bych ti nedoporučila, jak píše lulátko- protože nejdůležitější je tvorbu sladit s miminkem a tím, že se mléko odsaje, tak se bude pořád v nici tvořit i když miminko spí.
    To co popsala lulatko je vlastně zánět kvůli retenci mléka. Při retencích je ale lepší prsa prohřívat a masírovat a ne odsávat.

    Zkus prsa hodně větrat, nechávat je prostě volně na vzduchu.
    Používáš vložky do podprsenky? jetli jednorázové, tak zkus ty pratelné- vlna, hedvábí...

    Antibiotika ti doktor vybral určitě taková která můžeš i během kojení. Kvalitu mléka to ale určitě trochu ovlivní v tom smyslu, že nějaké účinné látky budou i v mléku v minimálním množství, což by nemělo ničemu vadit.

    Tak ať se daří :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • cudla6.9.2011 11:25

    zkus měnit polohu při kojení - dítě vždy vytáhne nejvíce mléka z míst,kde má bradičku,takže se zkuste napolohovat tak,aby byla bradička v místech,kde jsou zatvrdliny.Mě to pomohlo.

  • Ahojky. S čeho bys to mohla mít opravdu nevím. Já jsem si tím prošla taky, měla jsem zánět teda v jednom prsu, a malá myslím mohla mít tak do 2 měsíců. Také jsem dostala antibiotika, a dr mě ujistila, že jde do mléka minimum a že to dítěti neublíží. Měli to schválené i od gynekologů, ty prášky. Takže se nemusíš ničeho bát. Zeptej se doktorky, ona ti to všechno vysvětlí. Hodně štěstí..a ať si brzy v pořádku.

  • lulatko6.9.2011 10:59

    Nemám zkušenost s kojením přes kloboučky, ale řekla bych, že problém v nich být může. Sama ale píšeš, že hygienu dodržuješ, tedy předpokládám, že je i pravidelně vyvařuješ, udržuješ v čistotě atd. Že dítě toho vytáhne hodně, ještě neznamená, že vytáhne všechno a nezůstávají v prsou přebytky. Když se na nějakém místě mléko hromadí dlouhodobě, je na zánět zaděláno. Jestli kojíš pořád ve stejné poloze, zkus polohy u kojení měnit, aby mělo šanci mléko vytéct odevšud. Pro názornost popíšu svoji zkušenost: Kojila jsem pořád vleže na boku (vyhovovalo nám to nejvíc), přes den často, dá se říci do 3 měsíců co hodinu a půl. Večer jsem vždycky cítila, že po vnějších stranách prsou byla tužší místa - bylo to právě v těch místech, odkud se mléko hůř dostávalo, protože jsem při kojení ležela na bocích. Měla jsem to štěstí, že mi dcera v noci spala vkuse 6-8 hodin s jedním kojením z jednoho prsu, tak jsem toho vždy využila a před touto dlouhou přestávkou obě prsa odsála co to šlo (+ v noci taky), zároveň dbala na to, abych se při odsávání zbavila těch zatvrdlin. Odsávala jsem takhle denně asi 10 měsíců, ale záněty se mi naštěstí vyhnuly. Máte jiný režim kojení, ale třeba bys taky našla "okno", kdy bys mohla jednou denně pořádně prsa vyprázdnit, aniž by dcera u dalšího kojení trpěla hlady. Zkusila bych to hned po jednom z kojení a dát si záležet, ať z prsou opravdu vyjde všechno. Za další 2-3h už bude zase mlíčko pro malou. Nebo to dělat aspoň obden, ať si nezvyšuješ zbytečně laktaci - mléka máš evidentně dost. Jako prevence zánětů to možná stojí za to, zvlášť když si jich už měla za tu krátkou dobu tolik. Kojení je tak trochu boj, ale držím palce!

  • Ahoj já je měla mockrát zánět.Snažila jsem se nahřívat horkou vodou a dávala malé pít .Moc to bolelo,ale vždy to roztahala.Měla jsem moc moc mléka.Na zánět je dobrý tvaroh dát do mrazáku a takto postižený prs chladit.poradila mi to moje lékařka a pomohlo to.ATB miminku neublíží ,to si myslím stejně jak holky.Hodně štěstí a málo bolesti.

  • pomaha pry tvaroh, nahrivani ci masaz. jeste jsem slysela o doplnku stravy feminella hereditum a to je pry uplny zazrak na zanet prsu

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 216 otázek, kterým se dostalo 271 563 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist