Zálohy na energie a služby

Otázku položila: Anonymní uživatelka #437340 23.7.2021 11:38

Ahoj holky. Jdu poprvé bydlet sama, do pronájmu. Majitel po mně chce, abych si napsala elektřinu a plyn sama na sebe a nastavila si zálohy. Jelikož tomu moc nerozumím, chtěla bych se zeptat, kolik tak měsíčně platíte zálohy? Abych věděla, kolik si cca nastavit? Je mi jasne, že to bude všude trochu jinak, jen abych orientačně věděla. :) Budu sama v malém bytě 1+1 a bude se vytápět plynem, zbytek elektřina. Případně jestli mi ještě poradíte, s kým jste spokojeni? Jestli jít k ČEZU? Já přemýšlela, že nastavím zálohy na plyn za 1000 na měsíc a elektřinu tak 600? Je pravda, že jsem hodně v práci a moc nevarim, nemám ani televizi.. Ale zas se trochu bojím, abych pak ročně nedoplacela raketu. 🙈 Děkuji za názory a zkušenosti

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Lenka85923.7.2021 13:25

    Ahoj, to by myslím mohlo být, taky záleží jaký je to byt, myslím prostorově a v jakém bytě. Nám třeba radili přímo u dodavatele, po půl roce jsme zjišťovaly stav a zálohy upravily. Jinak jsme u čezu i u inogy a oba OK.:-)

  • Eika23.7.2021 19:53

    Pronajímám byt 1+kk v Brně a zálohy jsou na mne a nájemník buď doplácí a nebo mu vracím.
    Mám tam nájemníka, který se tam moc nepohybuje a byt je pouze na elektřinu, plyn tam vůbec není. A zálohy dělají na elektřinu cca 400 měsíčně a něco málo doplácí.

  • eliskao23.7.2021 20:54

    S bytem Vám zkušenost neporadím. My bydlíme v domku - velikost 3kk. Zálohy platíme 2000 plyn, 2500 elektrika, 500 voda. Vše nám většinou něco vracejí málo na přeplatku. Topíme kondenzačním kotlem, vaříme na plynu, elektrický máme bojler, troubu, plus běžné spotřebiče. Ale máme nový okna, zateplený dům, nízký stropy. To je třeba vše zvážit. Pěkné bydlení přeju!!

  • Já to udělala tak, že jsem se zeptala pronajímatele kolik platí on. A nechala jsem jeho výši záloh
    Jsem u čezu a žádný problém.

    Nerychlejší je ale stejná společnost, co má majitel, tak to je bez dalších papírů. Pokud chceš jinam, počítej s dalšími formalitami, podpisy od majitele či družstva...

  • JanaK2025.11.2022 19:38

    Máte pravdu nikdy se nevyplatí vypínat topení zcela, jelikož při znovu zapnutím zaplatíte mnohem více peněz. Pokud chcete opravdu ušetřit nechte zapnuté topení na minimum a po návratu ho opět nastavte na vyšší teplotu. Dříve jsme také vytápěli plynem a dělali jsme to také takto. Letos jsme si pořídili komín na internetových stránkách https://www.kominycz.cz/ a vytápíme již dřevem, jelikož je to levnější.

  • donalabuznice4.1.2023 22:25

    Prostě si zkus najít přes https://www.5nej.cz/srovnani-dodavatelu-elektriny/ co možná nejvýhodnějšího dodavatele a kontaktuj ho. Ten s tebou pak sepíše smlouvu na dodávku elektřiny a je to, záležitost na pár hodin.

  • jaruska.loool17.5.2023 8:23

    Ahoj, ono jde o to, že to stejně moc neovlivníš. Z mé zkušenosti se vyplácí nastavit zálohy vyšší. Vždycky je lepší, když ti vrací, než když musíš doplácet. My jsme v 1+kk, 35 m2 platili zálohy 700 Kč a většinou nám dva měsíce vraceli, případně přepsali do dalšího zúčtovacího období. Něco jiného pak bylo, když jsme šli do rodinného domu, u toho byla nabíjecí stanice na elektromobily od https://www.smart4smart.cz/ a celkově jsme měli větší spotřebu. To teď platíme 3000 Kč a vyjde to tak tak. ;-)

  • Kamilka3323.12.2023 19:18

    Dobrý den, gratuluji vám k prvnímu bydlení. Co se týká záloh na elektřinu a plyn, je dobré si nastavit zálohy podle spotřeby a průběžně jí kontrolovat. V malém bytě 1+1 by mohly být vaše návrhy na zálohy docela přiměřené, ale vždycky je dobré sledovat spotřebu a přizpůsobit zálohy podle toho. Co se týká dodavatele, tak ČEZ je podle mě dobrá volba. Je důležité šetřit i vodou, proto jsem nedávno koupila na internetových stránkách https://www.tesnenitexim.cz/plocha-tesneni/ těsnění a manžel mi opravil kapající kohoutek v kuchyni. Vyplatí se dbát i na malé detaily, které vedou k úsporám energie i vody. Hodně štěstí a příjemné bydlení.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist