Vyvoj ditete tri roky

Otázku položila: Anonymní uživatelka #231488 7.12.2017 11:36

Zdravim zeny, dnes anonymne, snad se mi podari rozjet zde diskuzi. Dite cerstve tri roky, nemluvi. Mama, tata zvládne, obcas i teta, prijde mi, ze v posledni době se to trosku lame a snad se brzy rozmluvi. Co mě trapi vic je jeho extremni fixace na veci, ktere ma nejak zazite. Flaska na spani musi byt na tom samem miste, ve skolce kdyz pyžamko polozi na jine misto nez obvykle, zoufaly rev, presunu kytku na jiné misto, rev zoufaly dokud se veci nevrati zpátky na misto. Delala jsem si legraci, ze je v tom tak trosku autista ale sranda me pomalu přechází. Umi si hrat krasne, rad si radi hracky vedle sebe do jedne lajny a nesmi mu nikdo lajnu porusit jinak zoufaly rev. Je strasne sikovny a chytry, normalne reaguje na podnety, rozumi tomu, co mu rikam, mazli se je kontaktni. Muze mit vliv i to, ze jsme s jeho otcem od sebe a mame stridavou peci? Tu vypada ze zvlada dobre, nejsou zadne sceny, jen vcera vecer, je zvykly spat pri malem svetylku a to se pokazilo tak strasny plac ze neni svetylko i kdyz mel pootevrene dvere a svetlo mu slo z predsine... Ale mozna to bylo i proto, ze se setkal s certem a hodne se bal... Je mi z toho vseho nejak smutno

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, v první řadě bych se uklidila :) děti mají často zažitý nějaký svoje "rituály" a neznamená to, že by bylo něco špatně ve vývoji nebo že by měl být autista. Naše malá má taky pár věcí, který musí být denne. Například plyšáci. Večer chodí spát, k nám do velké postele. A každý plyšák má svoje místo. Jak se dá jeden jinam, vedle jiného je zle. Před spaním pije mlíko, z druhý flašky čaj, neexistuje že by jsme flašky proměnili. A další. Takže si myslím že to není autismem.
    A čert v něm určitě nechal něco málo, přece jen děti z toho mají vítr, :-D
    A pokud by se ti to dál nezdalo, určitě bych se zmínila u Dr, každopádně já si myslím že je to "normální". Jinak dcera má 2,5 a pamatuji že syn to dělával taky ještě ve 4 :-)

  • Dcera ve 3letech neřekla ani to "mami" (jsem si ani nedovedla představit, že bude někdy mluvit), s nástupem do školky se postupně rozmluvila, od 4let chodíme na logopedii, teď v 5l. pusu nezavře a zrovna včera jsem byli na logo.a zbývá nám dopilovat r, ř - takže mamko v klidu, všecko přijde postupně. A to že má ex.fixace na něco, si myslím, je u dětí uplně normální.

  • terryk7.12.2017 13:00

    Pokusím se tě uklidnit. Možná víš, že mám třiapulleteho syna. A když čtu tvé řádky, je to jako bys mluvila o nem. Do tří let mluvil jen cca dvacet až čtyřicet slov. Pořád se bojí určitých zvuků, rituály musejí být pořád stejné, řadí si auta do kolony, staví ze stavebnice různé řady, bojí se nebo bál neznámých lidí, teď má hysterické záchvaty ze zvířat. Nekamaradi se extra ani s dětmi, jak k němu někdo přijde, většinou odchází, nechce si hrát. Atd. Vše jsem zprava zleva probírala na tříleté prohlídce s pediatrickou a pak i s lidmi, kteří pracují s autisty. Závěr: autista to nebude. Možná nějaký psycholog by pro něj tuhle škatulku našel, ale pokud si hraje normálně, nebojí se doteků a má snahu komunikovat, bude to ok. Prostě jen uzavřena povaha. Teď na malým vidím, jak mu prospěla ségra. Pořád si s ní hraje, komunikují spolu, dotýkají se. Malej se rozpovídal, nebojí se cizích lidí, které označím za tetu nebo strejdu, má rád mladší děti. Takže... Určit takhle na dálku diagnózu není snadné, ale věz, že tvůj kluk bude nejspíš úplně v pohodě, jen prostě určitá povaha. Klidně mi písni do SZ, jestli chceš:-)

  • buccaneerka27.12.2017 14:31

    No, já vzhledem k tomu, že mám dost zkušenosti s dětmi s poruchou autistického spektra, tak bych měla podezření, zda nemůže mít třeba Aspergerův syndrom. Nemusí vždycky platit, že dítě s PAS je nekontaktní, že nereaguje a že je ve svém světě. Znám spoustu dětí s Aspergerem, jejichž jediný zvláštní projev v dětství byl ten, že lpěli na některých věcech (zatímco jiné jim byly lhostejné), předmětech, umístěních a způsobech používání, byly velmi šikovné, dokonce lepší než ostatní děti (zvládly vysoké věže z kostek, pravidelné střídání barev, matematické příklady velmi brzo, četly ve 4 letech apod. To autistické spektrum je hrozně široké a bohužel dneska jsou PAS dost časté.
    Takže já bych podle popisu asi nějaké malé podezření měla, jenže i když se doporučuje autismus diagnostikovat okolo tří let, aby se včas začalo dítěti pomáhat, u těch "lehčích" forem a Aspergerova syndromu Vám stejně nikdo nic moc neporadí. Takže je zbytečné dítě stresovat běháním po psycholozích a jiných doktorech. Nechala bych to do nějakých pěti let, po nástup do školky, a kdyby potom byl nějaký výraznější problém v kolektivu, je na místě to řešit a před nástupem do školy to mít pořešené.

    Ale jak píšou holky, spousta projevů z toho popisu nemusí nic znamenat a je normální.

  • Přijde mi, jako bych to sem psala já o svém synovi. Ve třech letech se choval úplně stejně, nemluvil teda vůbec. Byli jsme s ním i u psychologa, neurologa, nic nenašli, jen nám doporučili logopedickou školku, kde je min děti a mají na něj víc času. Teď mu bude pět a rozmluvil se celkem pěkně a chová se normálně, jako jeho vrstevníci.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist