Vývoj atd...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #43133 28.10.2011 21:23

Ahoj holky mam 5 a pul mesicni holcicku. A dnes mi bylo receno (od jedne zname) ze ma ruce jeste hodne v pest mne neprijde snazime se delat "mala" na maminku a ostatni cleny rodiny snazime se delat paci paci ale to mame opravdu zatate pesticky. A prave mi rekla ze by uz mela umet delat paci paci, mela by uz pry lezt coz taky neumi ale tam je spis problem v rucickach nevi co s nima pri lezeni ma delat a spise se plazi.
Napiste prisim co vasi prckove v tomhle veku uz umeli/umi.Nevim jestli ona mela deti ve vyvoji hodne dopredu nebo jestli ja mam zaostale ditatko.
Dekuji moc

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko28.10.2011 22:06

    Kamarádka má asi superdítě, ne? NIcméně, uchopovat věci do ručiček by už dcera měla být schopna. Podávej jí věci do rukou, to ji přirozeně bude stimulovat, aby otvírala dlaně, nebo jí dej do blízkosti (třeba nějak pověs nad ní) hračky, aby za nima mohla šahat. Jestli se Ti opravdu zdá, že má pořád ruce vpěst, řekni to v poradně. Samozřejmě pořád rozevřené je ale taky mít nebude; spíš aby to nebylo křečovité. Jinak Tě mohu uklidnit - pro představu cca v půl roce se moje dcera věděla přetočit ze zad na bříško, paci-paci uměla v 8. měsících, malá bych taky dříve nečekala a plazit se začala o měsíc později. A všechno v pořádku, žádný problém. Některá miminka třeba plazení zvládají dřív, ale tohle je opravdu velice individuální. Jsou děti, co plazení prakticky přeskočí a hned začnou chodit. Třeba moje dcera si s plazením dávala dost načas, ale pak to šlo jedno za druhým - sezení i chůze. Hlídala bych ty ručičky, na to ostatní je ještě fakt času dost.

  • Ahoj,myslím,že pěstičky už by mít neměla,ale na lezení má ještě čas.Malá se začala asi v půlroce otáčet,lézt začala později.Pokud máš pochybnosti,svěř se lékaři.Je to jistota.Ale každé dítě je jiné.

  • hh hele uz jsi nekdy slysela o tom, ze kazde dite je jine a tabulky na deti jsou kravina???? moje ma dnes 8 mesicu a lezt neumi (protoze dela letadlo :D) paci paci taky neumi (zkouseli jsme to, ale ani ji to nebavi, kdyz delame jine veci, tak se smeje, u paci paci ne, spis ji to otravuje) rada dela bac bac do stolu, do podlahy a tak, protoze kazda vec vyda jiny zvuk ;) holka je vynalezava, rucicky tleskaji furt stejne - nuda... jinak rada dela tak tak vselijak anebo zurive mava celou pazi... jinak co se naucila (vypozorovala od manzela-kuraka) tak strasne rada kucka a kasle :D podiva se na tatu, zahulaka tatatatata a zakucka a zacne se smat :) a nemocna fakt neni, jen ho napodobuje :) a co me na moji berusce fascinuje je, ze ji necham sedet v jidelni zidlicce s pultikem, hracky okamzite leti na zem, chvili po nich kouka a kdyz se nic nedeje, zacne vydavat ruzne zvuky a tem se potom chlame, a takhle sama vydrzi v te zidlicce i pul hodiny se chlamat jako blba :D jinak me nenapada, co by jeste umela, na bricho se prevrati jenom pres levou ruku, ale z briska na zada na obe strany. jinak kdyz je na brisku, umi se otacet pekne za hrackama, ale nedoleze k nim. jinak kdyz ji drzime, aby se postavila na nozicky, tak je nenapne ale skrci, jakoby si drepne a potom je vymrsti a zase skrci, rada peruje a vubec se nechysta stat s oporou... (to mi doktor vynadal v utery v poradne,ze neni podle tabulek, ze by mela umet stat s oporou, tak jsem mu rekla, ze na dite tabulky nepouzivam a ze mi to nevadi...) vubec se kamoskou nestresuj, kazde dite je jine a neboj, urcite te prekvapi a neco se nauci fakt ze dne na den a nebudes se stacit divit :)

  • kamarádka má asi vážně superdítě jak už tady někdo psal... buĎ v pohodě, vykašli se na kámošku, kt. neví co mluví... aby ti v pátém měsíci dítě lezlo, tak by muselo být hodně kupředu a vím to, protože chodíme ke zdrav. sestře na rehabilitace- teda chodila jsem dvakrát s malou, aniž bysme to potřebovaly... malá mi začla lézt v 8mém měsíci- ke konci osmého a paci nedělá taky dlouho (má 10). máš normální zdravé dítě, vše se naučí, neboj.

  • segřina malá má sedm měsíců a paci paci se teprve učí. Lezt ji fakt nejde, ale zato by chtěla chodit. Každé dítě je jiné. Už jsem i slyšela, že dítě lozit nezačalo, ale začalo se až stavět na nohy. Nedělala bych si těžkou hlavu kamarátkou která je zjevně jen chytrá a důležitá.

  • cože? To vše čekej tak až za 2-3 měsíce-jako paci, paci, lezení a ještě tehdy to mnohé děti neumí a je to naprostzo normální! U takhle starého dítěte je úplně normální, že má zat´até pěstičky při tom, za tímco si s ním hraje maminka třeba na to paci paci. Samozřejmě by měla být už schopno uchopit hračku a snad si ji přednat i z ruky do ruky. Děti v tomto věku stále mývají rády ručičky v pěstičky, ale je důležité, že umí pěstičku rozevřít a právě uchopit, možná už by mohla zvládnout využívat také palec a ukazováček ke sbírání drobečků nebo to začne co nejdříve dělat-te´d si přesně nepamatuju, který přesně měsíc, to děti dělají-on ten jejich vývo v tomto stádiu jde hrozně rychle dopředu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist