Vysoký krevní tlak na konci těhu

Otázku položila: Bývalá uživatelka #23470 29.4.2011 10:24

Ahojky holky,
byla jsem ve středu v poradně a naměřili mi tlak 130/100, což je moc, tak mě poslali na 30 minut na monitor KTG, ten byl v pořádku a pak tlak znova změřili a měla jsem 140/90. Moje doktorka mě prostě beze slov poslala do porodnice, kde chci rodit, at si to se mnou už vyřeší oni, jako naštvala mě, připadalo mi, že už se se mnou nechce otravovat. Tak jsem jela odpoledne do porodky, tam mi natočili ozvy, prý o.k., pak vleže změřili tlak a naměřili 115/80, prej si mě nemají důvod tam nechat, tak mě poslali domů. Bílkovina v moči nebyla, otoky nepřítomny. Tlak si mám měřit i doma. Tak se měřím a ráno vždycky naměřím kolem 120/90, ten druhý tlak bývá prostě pořád kolem 90 po ránu, to mi je i nějak divně a mám pocit, jakobych měla natlakovanou hlavu, ale přes den to přejde a večer mívám tlak kolem 120/80-85. Tak já nevím. Už mi z toho hrabe, šíleně se o malého bojím, abych mu nějak neublížila, když ten systolický je kolem 90. Kdoví jestli to není tak vysoké proto, že se stresuju. Na tu preeklampsii to nevypadá, ale dočetla jsme se, že vysoký tlak neléčený může způsobovat infarkty placenty, ta se hůře prokrvuje atd...Ale monitory jsem měla ok, myslíte, že kdyby malému něco chybělo, že to poznají? Na kontrolu jdu v pondělí, tak jim řeknu, že ten spodní tlak je vyšší, byla bych nejradši, kdyby už šel malý ven nebo mi aspon daly nějaké léky na tlak. Se jinak asi zblázním. Fakt umírám strachy.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Vandulí, vysoký tlak na konci těhotenství se sleduje hlavně kvůli možnosti preeklapsie. Tu většinou právě provázejí otoky a bílkovina v moči. Já mám celé těhotenství tlak hodně nízký a když mi ho měřili v porodnici, měla jsem ho 130/80, tak že mě přeměří po 10 minutách v klidu v sedě a samozřejmě stresem mi ještě vylítl. Romča má taky vyšší tlak už asi 14 dní a je doma. 120/90 není ale akutně vysoký tlak, můžeš reagovat i na počasí. Hlídej si to doma, ale myslím, že pokud nemáš další příznaky, tak to bude ok.

  • Systolický je to první číslo, diastolický je to druhý. Ale to neva. ty tlaky si měř každý den a piš si to. Taky jsem měla vysoký tlak ke konci těhu, měla jsem 2 dny tabletky, pak jsem měla císaře, ale ten s tlakem nesouvisel, z jinýho důvodu. Kdy máš termín? Ten tvůj tlak je pořád víceméně hraniční, tyhle hodnoty nejsou důvod ukončit těhu dřív, ale vyšší už by být neměly. Při porodu samotném tlak taky stoupá a dost a mohla bys mít sama problémy. Ale tlak sama neovlivníš, to je mi jasný, spíš se to ještě zhorší tím stresem. Nevím, jak daleko máš do porodu, ale buď v klidu, tenhle tlak tebe ani mimi neohrozí. Odpočívej, nepřeháněj to s pitím, což neznamená nepít, ale pít normálně kolem 2,5l, nepřepíjet se, míň solit, omezit uzeniny...vždyť víš. Doktoři si vás ohlídají, i když by jim člověk někdy nejradši šlápl do úsměvu za to, jak jsou "sdílní".

  • Vandí nešil.. já měla to samé.. od 37tt tlak 145/100 a nic neřešili.. byla jsem ok, malej taky.. a bílkovina ani otoky nebyly

  • Já si myslím, že v poradně máme každá ten tlak trošku vyšší než v klidu doma. Užívej si poslední dny s bříškem a buď v klidu, to mimínkovi i tobě pomůže nejvíce.

  • Ahojky,
    bu´d ráda, že tě nechali měřit si tlak doma, já měla v poradně tlak sice vyšší 150/90, ale při druhém měření po monitoru (který byl v pořádku) jsem měla 145/90 (samozřejmě stres, jsem úplně cítila, jak mi buší srdce) a rovnou jsem zůstala v porodnici, jen mi dovolili dojet si pro věci (naštěstí tam se mnou byla kámoška, tak řídila, jinak by mě nepustili). Ten vyšší tlak na konci těhu mi přijde hodně častý, protože v ten samý den, co přijali mě, tam byli ještě dvě další holčiny také kvůli tlaku. Nakonec jsem porodila v 38tt zdravého chlapečka :-) tak držim pěsti, ať je to v poho.

  • Mám hypertenzi už pět let a tehu jsem ukoncila porodem minulý rok.Taky jsem se o malé bála ale doktoři ví co delají kdyby to bylo nutné dají ti léky nebo budes v nemocnici.Já tam byla celý mesíc az do porodu a cim se porod blizil tim se mi jeste vic zvysoval mela jsem 150/90 brala jsem leky a malé je v pohode.

  • Hausnerova4.10.2021 22:27

    Já mám vysoký krevní tlak už několik let a trochu mě děsí, že v následujících letech plánujeme s přítelem miminko. Tlak mám ale neustále pod dozorem, protože nosím chytré hodinky s funkcí měření tlaku, které jsem si pořídila z internetového obchodu https://www.smartomat.cz/ . Tak snad vše půjde jako po másle a nebudou žádné komplikace.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 208 otázek, kterým se dostalo 271 544 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist