Vyšetření v těhotenství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #394620 3.4.2019 15:07

Zdravím, chci se zeptat zkušenější na názor ohledně dvou těhotenských vyšetření. Jako první mě zajímá triple test okolo 16.,17. tt. Ten přemýšlím, že odmítnu, protože jsem četla, že není moc spolehlivý a ke všemu vychází falešně pozitivní, což je podle mě zbytečně stresující. Myslíte si, že když budu mít normálně prvotrimestrální screening + si nechám udělat Harmony testy, že je to dostačující a mohu ty triple testy odmítnout? A další vyšetření, se kterým nejsem moc v pohodě je OGTT test na cukrovku. Tady jsem na vážkách, prože ze strany mojí mamky je v rodině stařecká cukrovka, ale tátova strana rodiny je v pohodě. Čeho se děsím na tomhle vyšetření je to, že když jsem počítala, že budu cca 6 hodin o hladu, tak je mi naprosto jasné, že se při těch testech složím. Mám problém vydržet na lačno 2 hodiny, natož 6. Na druhou stranu se bojím, aby kdybych náhodou tu cukrovku měla, neohrozila nějak prcka. Tak bych chtěla vědět i váš názor na tohle vyšetření. Jestli je cukrovka pro mimčo natolik nebezpečná, že mám riskovat to, že se při testech nejsíš složím... Předem děkuji za vaše názory.

Jen doplním proč jsem napsala těch 6 hodin na vyšetření cukrovky: beru to od probuzení - což cca 1 hodinu se chystám, cca 2 hodiny cesta (vlak/autobus+MHD+něco málo časová rezerva) a pak jsem četla, že to vyšetření samo o sobě cca ty 3 hodiny trvá. Takže proto uvádím, že 6 hodin bez jídla nevydržím.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Triple testy mi ani v jednom tehotenstvi (rok 2014,2017) nedelali, platila sem si vzdy prvotrmestralni kombinovany ( pojistovna proplaci). Ten je dostatecne spolehlivy, neni treba dalsi. Tak mi to vysvetlila lekarka. Odmitnout muzes jakekoliv vysetreni. Tu cukrovku bych zkusila, upozornila bych tam sestricku, ze mas tenhle problem, at te ohlida. A bud to das a nebo ne. Sebou si vem svacinu, at se pak hned najis.

  • Zazlutka3.4.2019 15:39

    Odmítnout asi můžete cokoliv, sama sem v těhotenství absolvovala jen to nejnutnější (nevím, který test to byl, ale nic se neplatilo, taky asi záleží na věku a rodinné anamnéze). Na cukrovku bych asi šla. Taky sem se toho bála, ale nakonec ok, hladové se mě děllávalo špatně, ale při tom testu dobrý, asi jak sem se napila té glukózy, tak se mi žaludek uklidnil, ani to hnusné nebylo. Já v rodině cukrovku mám a i když mi dr. říkal, že třetí hodnota je hraniční, v porodnici měsíc před porodem mi tvrdili, že to už cukrovka je a měla sem být sledována a pořád mě strašili větším dítětem a vyvoláváním porodu atd.. Nakonec dcera ok a měla 3,6 kg (za mě normální váha). Já bych pro klid duše šla. Vemte si sebou doprovod, jestli máte koho a dělá se vám opravdu tak špatně.

  • Nevidím důvody, proč odmítat testy. Rozhodně bych neodmítla na cukrovku. Triple test mi ani u jednoho ze dvou nevyšel falešně pozitivní a to jsem prvotrimestrální screening absolvovala. Co jsem nezvládla, byl test na cukrovku u druhého těhotenství. U prvního jsem to zvládla v klidu. Druhý jsem v sobě neudržela roztok a vyblila. Já osobně mám problém vypít tak velké množství tekutiny. Na lačno kor. Roztok mi docela chutnal. Takový zvětralý sprite :D . Vzhledem k tomu, že u prvního jsem to zvládla a testy dopadly dobře. Odběry krve jsem na počátku 2.těhotenství měla v pořádku, dr.mě na další test nehnala. Hlavně proto, že už na to nebyl čas. Ona je docela soudná doktorka. Ale pokud by se cukrovka byla a nehlídala, není to úplně v pořádku pro miminko. Maminka drží dietu a dle výsledků možná i píchá inzulín, s tím bych si moc nezahrávala. Jak už bylo psáno, odmítnout můžete cokoliv,ale rozhodně bych si zjistila všechna rizika. Kdyby byly testy uplně k ho... asi by se nedělaly.. Velké dítě je to poslední co cukrovka způsobí, ale já měla čtyřkilové oba.. Já chápu strach, sama se toho testu děsím (pravděpodobně mě to čeká znovu :D ). ale půjdu do toho hop nebo trop. Ta glukoza docela nakopne, takže na lačno uuuplně pak nejste. za mě by toho mohlo byt menší množství :D

  • Triple test mi nedělali ani v jednom těhotenství. OGTT ano, vždy to bylo v pořádku, pro mě ale značně stresující, tudíž přemýšlím, že ho tentokrát odmítnu. Mám kamarádku, která se jim tam dvakrát složila, je to zbytečná zátěž, jak pro matku, tak pro dítě. Nicméně pokud by se v rodině diabetes vyskytoval, asi bych šla. My žádnou takovou zátěž v rodině nemáme.

  • A.t.i3.4.2019 17:39

    A nešlo by ten cas nějak zkratit? Nevím, co vše děláš během té hodiny chystani, ale budu to brat podle sebe. Snidat a pit nebudes, make-up se da pro jednou odpustit, vlasy hodit do culiku, vycistit zuby, obléct a jit. Otazka maximálně 15 min. Pak si domluvit nekoho, kdo by tě mohl zavezt, určitě to bude rychlejší a pak se taky nebudes zbytečně vycerpavat cestovanim. No a ten napoj je tak sladky, že ten nejhorší hlad zažene. Vzit si s sebou třeba knížku, ať zamestnas hlavu a nemyslis na to, že mas hlad a je ti zle. Svacu s sebou, ať se můžeš hned najist, až bude po všem. A co se týče tripltestu, ten bych asi odmitla, když jdes na screening.

  • Spis nez tripper testy bych si zaplatila prvotrimestralni screening. Je mnohem presnejsi:-)
    A na test cukrovky bych sla. Lepsi je to aspon zkusit nez zit v nejistotě. Navic nelecena tehu cukrovka muze způsobit problemy mimcu - za sebe bych to fakt riskovat nechtela

  • Tak někteří doktoři triple testy vůbec nedělají, je to už zastaralá metoda, a evidentně víš, že ne moc spolehlivá, prvotrimestrální kombinovaný screening tady tuto metodu nahradil a je plně dostačující. Na OGTT jsem u dvou dětí byla, vždy negativní, takže u třetího jsem odmítla a nic se nestalo. Můj doktor se na to ani nijak blbě netvářil. Jen mi dal žádanku, že kdybych si to rozmyslela. Zátěž cukrem je dost velká i pro mimčo a navíc znám případy, kdy se těhotenská cukrovka rozjela až po negativním OGTT. Stejně nosíš každý měsíc na každou kontrolu moč, právě kvůli tomu, jestli v ní není cukr, podle čehož by se problém zjistil. Ale u prvního dítěte bych na to OGTT asi šla. Já jsem v podstatě jen předpokládala, že když jsem ani u prvního ani u druhého cukrovku neměla, tak to tak bude i u třetího... a vyšlo mi to. A kolem mě maminy co čekaly druhé nebo třetí to taky odmítaly. Ale rozhodnutí je na tobě.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 602 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist