Vyšetření v těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #183340 23.3.2019 17:09

Milé maminky a nastávající maminky, jelikož se jedná o moje první těhotenství, ráda bych Vás poprosila o radu. Nyní jsem v 6. TT a když jsem byla poprvé u gynekologa (ve 4. týdnu, když jsem šla potvrdit těhotenství) řekl mi, ať přijdu v 10. TT a do té doby se rozhodnu, jaké vyšetření chci podstoupit. Neřekl mi žádné detaily, pouze to, že jedno vyšetření je pro mě zdarma a je přesné na 92%, nicméně nemusí odhalit Dawnův syndrom anebo je zde zpoplatněné vyšetření,. které je přesné na 99,2% a vzorky se posílají do laboratoře až do Hong-Hongu, ale toto vyšetření stojí 12 500,-Kč. Jsem si vědoma, že to není žádná horentní suma a jde o moje dítě, ale přijde mi to dost a nikde jsem nenašla, že by to stálo tolik peněz a ani žádná z mých kamarádek, která má miminko se o tomto nezmínila. Jaké jsou vaše zkušenosti, prosím? Děkuji za každou reakci :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Jedná se o screening ve 12 týdnu, je to krev a ultrazvukové vyšetření. Platí se prenascan, kdy se posílá krev a čeká se na výsledky. Prenascan určitě nenahradí ultrazvuk. Mě třeba při screeningu špatně vyšla krev, než čekat na odběr plodové vody, tak jsem si hned nechala vzít krev na prenascan....

  • O vysetreni za 12000 jsem nikdy neslyšela a to jsem nyni podruhe tehotna. Platím si akorat ve 12tt screening kde prave premeruji miminko na ten dawnum syndrom. Stoji to 1000 a zpetne mi to proplati pojistovna. Jinak chodim na klasické prohlídky u moji gynekolozky. Plus jeste pak jdu jednou na jine pracoviště na vyšetření cukrovky. Ale to je pozdeji, presne ted nevim. Jsem zatim jen 11tt.

  • Já byla ve 13.tydnu na tom prvotrimestrálním screeningu a vše bylo v pohodě, doktor mi řekl i o možnosti že kdybych chtěla, můžu si zaplatit těch 10 000 nebo kolik to je a budu mít téměř 100% jistotu ale že mu to přijde zbytečné bo mám všecko dobré 😊 ten prvotrimestrální mě stál 1000 a pojišťovna mi to proplatila 😊

  • Ja jdu za 2 tydny na nt+biochemicky screening. Plati se za to 1450 kc,pojistovna mi prispeje asi 500 kc. Tohle ti rekne riziko downova syndromu, kdyby ti to vyslo spatne,muzes si pak udelat jiny vysetreni,ktere stoji prave nejakych 12/13 tisic, ale pokud nemas zvysene riziko vyskytu toho syndromu, neresila bych to. I to, ze mas zvydene riziko neznamena,ze to dite bude mit down. syndrom.

  • zanyT24.3.2019 22:30

    Je smutné, jak málo informací někteří lékaři svým pacientům sdělují. Měl by ti všechno vysvětlit, ale bohužel mám podobného nemluvného gynekologa. Plus mínus 12 000 kč stojí test zvaný Prenascan. Ten se ale bere v potaz ve chvíli, kdy ti na prvotrinestrálním screeningu vyjde nějaká pravděpodobnost na vývojovou vadu. Pokud ne tak není, co řešit. Nám kvůli krvi na tom prvním screeningu vyšla určitá pravděpodobnost na DS. Poslali nás na genetiku a dali na výběr: buď můžeme počkat, až se to narodí a může být mimi postižené, ale taky vůbec, nebo jít na odběr plodovky a nebo Prenascan z krve, který ale stojí 12000 a zjistí se jen tři hlavní vývojové vady a nic víc. Šla jsem nakonec po velikém rozmýšlení na odběr plodovky a i když jsem se hodně bála, tak jsme to zvládli a věděli jsme po 3 týdnech, že malý je zdravý :-). Snad jsem to napsala srozumitelně a je ti to jasnější, jak se věci mají. Gratuluji. My se snažíme o druhé :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist