Vitamíny při kojení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #254745 25.7.2018 0:36

Berete nějaké vitamíny při kojení? A jaké?
Kojím už půl roku a poslední 4 měsíce mi hrozně padají vlasy. Přemýšlela jsem nad nějakýma vitamínama. V jídle se strašně odbývám, tak ze stravy toho asi moc mít nebudu. Asi měsíc po porodu jsem se ptala v lékárně, ale řekli mi, že mi nic nedoporučují kvůli ekzému na rukách, aby se mi to ještě nezhoršilo. Udělal se mi až po porodu a kvůli němu jsem právě nějaké vitamíny sháněla, že jsem si říkala, jestli mi něco nechybí. Právě kvůli tomu ekzému jím jen nezdravé věci. Ovoce a zeleninu nejím skoro vůbec. Každé namočení rukou mě tak bolí, že se mi prostě nechce si např. umýt jablko nebo alespoň okurku k rohlíku se šunkou. Pokud mi něco nenachystá manžel, tak na to fakt kašlu :(
Teď jsem se teda rozhodla lékárnici neposlechnout a něco zkusit, aby mi prcek ještě víc nezhutnoval tělo. Za pár dní jdu k zubařce a už se toho začínám bát...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nechapu, ze kvuli ekzemu se odbyvas v jidle, proc? Kdybys to nedelala a jedla zdrave, tak vitaminy nepotrebujes. Je prokazano, ze pokud clovek ji pestrou stravu, zadne doplnky nepotrebuje.

  • S vitaníny neporadím, spíš bych si ale hlídala pestrou stravu. Jinak padání vlasů pár měsíců po porodu je bohužel normální a má to tak (skoro) každá :-(

  • MisaRu25.7.2018 8:12

    Pila jsem Nutrimama od Nutrilonu. :-)

  • S těma vlasama je to naprosto běžné, ať člověk kojí nebo nekojí, je to hormonální záležitost. Hormony v těhotenství blokují vypadávání, říká se, že v těhotenství vlasy i rychleji rostou a po porodu, jak se hladina hormonů ustálí, tak začnou vypadávat ty vlasy, co měly vypadnout už dávno, během těhotenství + ty, co normálně dennodenně padají. Osobně vitamíny neberu žádné, ani v těhotenství, mám odkojeno dohromady dost let, tělo mi to nedává sežrat, zelenině, lzštěninám už odalička neholduju, ovoce dám raději dětem. So myslím, že žiju hlavně z mléka, vloček a čokolády :-D

  • Minu25.7.2018 8:47

    Já jim od šestinedělí Laktavit, doporučuje ho i Laktační liga :-)

  • zakewka25.7.2018 17:26

    Beru Femibion i pri kojeni.. co jsem zkousela jine je mi z nich zle.. ale ja je kupuju kvuli jodu a co je tam "navic" neublizi..:-) a na vypadavani vlasu to nema.nejmensi vliv.. jeste par mesicu a hudu plesata..8-.

  • A ten ekzém riešiš nejako? Lebo ak si to ani nenatrieš a nechávaš tak, tak sa ti to ani nemôže zlepšiť. V zime tiež mávam ekzém na rukách a proste to mažem krémami koľko treba. Za mňa úplná topka na ekzém je bambucké maslo. Keď je to veľmi zlé a ja potrebujem niečo umyť, vezmem si tie sáčkové rukavice a problém je vyriešený.
    Inak si tiež myslím, že jesť nezdravé veci nie je riešenie, ekzém sa ti môže robiť z prakticky čohokoľvek a keď kojíš, mala by si sa snažiť aby do mlieka šli iba dobré veci, nie bordel.

  • sisterrys25.7.2018 22:51

    Ahoj, taky mi po prvním porodu od cca 2. měsíce malého do půl roku šíleně padaly vlasy. Prý je to normální, v těhotenství vlivem hormonů vlasy příliš nepadají a pak po porodu vypadávájí i ty, co už měly být pryč v tom těhu. Po tom půl roce se to zastavilo. Je tedy fakt, že mě to děsilo, měla jsem pocit, že jich mám snad jen půlku. Pak ale začaly růst, i byly vidět štětinky kolem obličeje a teď mám zas zpátky svoji hustotu. Nic jsem na to nebrala.
    Pokud ale máš pocit, že se v jídle odbýváš a potřebuješ vitamíny doplnit, tak si něco kup, třeba vitamíny přímo pro kojící.

  • novaklen1319.6.2022 12:08

    Já osobně teda při kojení prakticky žádné vitamíny nebrala. Je ale pravda, že to možná byla chyba. V té době ale o tom bohužel nebylo tolik informací. Mám ale kamarádku, která teď také kojí a ta si na internetu našla přímo vitamíny pro kojící matky, viz https://zivotavyziva.cz/vitaminy-pro-kojici-matky/ Mám pocit, že užívá hned ten první komplex.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 516 odpovědí a 409 718 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist