VYŠETŘENÍ NA VROZENÉ VADY

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25268 13.4.2011 16:20

Ahoj holky,
potřebovala bych názor zkušených.
Do příštího týdne se musím rozmyslet jestli půjdu na ten test co si člověk hradí sám.
Byly jste na obou dvouch? I na tom co se hradí i na tom povinném co hradí pojišťovna?
Má nějaký smysl ten 1. když ten druhý stejně musí být?
Jak se postupuje, když by jeden z nich vyšel špatně?
A kdybych na ten v 11. týdnu (ten co si musím zaplatit nešla...) je to špatně?
Nějak jsem tohle neřešila a teď se musím rozhodnout, protože zítra mi začíná 11. týden a tak odběr je možný příští týden.
Poraďte mi prosím. Jestli jít na oba nebo stačí jen ten povinný.

díky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj. 1. prenatální screening, který se hradí, je spolehlivější a určitě bych neváhala si ho zaplatit. 2. screening - tzv. triple testy se v některých zemích v Evropě už ani nedělají, např. u sousedů v Německu je zrušili úplně, protože falešná pozitivita, stres a následné riziko při odběru plodové vody, které způsobovaly, bylo pro nastávající matku velice stresující. Já sama měla i mírně pozitivní screening i ten 1., odběru jsem se nevyhla a i tak nám vyšlo vše v pořádku.
    Berlar: Pokud vyjde pozitivní ten 1. screening a pozitivita je vysoká nad nějakou hranici, posílá se žena na odběr chloriových klků, protože v té době není ještě dostatečné množství plodové vody. Pokud je pozitivní screening těsně na hranici ( já měla např. hodnotu PAPP-A, která se zkoumá místo nejnižší možné sledované hranice 0,5 ve výsledku 0,49 a čekalo se na triple testy). Ve spoustě případů, pokud je 1. screening zcela v pořádku, lékař ani na triple test neposílá. Je ale nutné, aby bylo v pořádku i miminko- rozměry ve 12 tt, nuchální projasnění šíje a přítomnost nosní kůstky.

  • dzusinka13.4.2011 16:22

    Co jsem tak slyšela tak ten, co si člověk hradí sám, je spolehlivější. Ten druhý vychází často falešně pozitivně nebo falešně negativně. Zatím jsem slyšela vždycky názor, že je lepší na něj jít, protože je přesnější.

  • Ahojky, ja jsem za ten prvni neplatila a taky jsem slysela ze je nejlepsi,..... Urcite na nej jdi ikdyby se to platilo. Holky uz vsechno popsaly, takze uz asi neni co dodat.

  • Holky, já se v těch testech a vyšetřeních vůbec, ale vůbec nevyznám, a čím víc o tom toho čtu, tak v tom mám ještě větší čurbes. Jsem v 10. týdnu, zatím jsem měla jen jeden ultrazvuk, 2x vyšteření gynekologem a jednou mi brali krev na pohlavní choroby a skupinu. Za 14 dní jdu zase na ultrazvuk, prý nějaký důležitý a ten si musím platit, že je prý nadstandartní. Co mě tedy dál čeká a co bych si měla sama zajistit, abych něco nepropásla. Chceme s přítelem všechny nadstandartní vyšetření co půjdou, na penězích nezáleží. Prosím, prosím o nějaké stručné info. Díky moc.

  • U prvního těhu ty screeningy v prvním trimestru nebyly tak rozšířené ( v r. 2007 ) tak jsem byla jen na tom, co hradí pojišťovna v tom 16 tt ( tzv. triple testy ) a výsledek dopadl dobře, tak jsem více nepátrala a nebádala...spokojila jsem se s tím co bylo.
    V tomto těhu, kdy se informovanost rozšířila jsem byla i na tom v prvním trimestru ( tom, který si pacientka ve většině případů hradí sama - ceny s eovšem liší ), dopadly naštěstí dobře ( spočívají v odběru krve + provedení ultrazvuku v rčitém týdnu těhotenství- výsledek se hodnotí - jak výsledky z krve, tak nález na ultrazvuku ), uvádí se, že tyto testy jsou více polehlivé. Nicméně i když jsem byla na tomhle - jak se uvádí přesnějším, tak můj gynekolog stejně provádí i ty triple testy (v tom 16 tt ) a i na ty bere zřetel. Ty vycházejí často falešně pozitivně ( tzn. špatně ). Ty mi tedy taky dopadly dobře, ale kdyby ne, tak by mi stejně možná nabídl např. odběr plodové vody. Ty prvotrimestrální screeningy se dělají právě proto, aby se zbytečně neposílaly maminky na plodovku. Ale jak je celkem častou praxí, tak se prostě i při dobrém výsledku z toho prvotrimestrálního screeningu a špatném při triple testu vyšetřuje dále a nejčastějíi posílá ke genetické konzultaci a odběru plodové vody. Nikdo ti hlavu neutrhne, že na ten nehrazený nepůjdeš, je to tvoje rozhodnutí. Nikde není 100% psáno, když výjdou všecky testy dobře, že se narodí zdravé miminko. ted mi to potvrdil dětský kardiolog ( když jsem byla na vyšetření - fetální echo - srdíčko plodu ), že dvoum maminkám, keterým vyšly výsledky na výbornou i ECO dopadlo dobře, se jim narodilo dítko s donovým syndromem.

  • Já teda dosud nedošla k tomu, že bych měla za nějaké vyšetření platit. Buď záleží na doktorech či nemocnicích, nebo fakt netuším. Jediné, co bych tedy platila jsou fotky nebo DVD z UZ, jinak vyšetření neplatím a to jsem ve 29.tt.

  • Mně vyšel první test negativně (taky jsem platila), druhý pozitivně. Díky prvnímu testu jsem nemusela na plodovku a stačilo vyšetření na ultrazvuku. Taky si myslím, že stálo za to, si to zaplatit.

  • Ahojky,ja se dozvedela vcera vysledky 1.screaningu a vsechno mame v poradku tak jsem strasne rada a urcite bych na to sla abych vedela jestli je miminko v poradku,myslim ze i pro tvuj klid.A bylo to uzasne,prceknuz byl vetsi a vsechno slo krasne videt,a dr.mi poustel srdicko to byl zazitek,ale znama na tom treba nebyla a mimco se ji narodilo zdrave,neznamena ze kdyz tam nepujdes budes mit nemocne miminko ale me to za ten klid stalo.Fakt skvely zazitek.

  • Ahoj, určitě ti ten prvotrimestrální screening doporučuju. Dělá se v rozmězí 10-12tt. Já za něj platila asi 800 a fakt to stálo za to. Z krve ti vypočítají pravděpodobnost Downova, Edvardsova a dalších syndromů. A poté následuje velice podrobný UZ - mě trval skro 45 minut. Miminko ti komplet změří (šíje, nosní kůstka, stehení kost, obvod hlavy, bříška) a zkontrolují srdíčko, ledviny, moč měchýř atd. U nás se doktorka dokonce pokusila odhadnout pohlaví a trefila se :-)
    Pokud vyjdou výsledky velmi dobře,tak pak na tripl testy už nemusíš - já na nich nebyla.
    Výhodou tohodle screenu je, že se dělá takto brzy. Kdyby totiž byl nějaký problém, máš možnost to začít řešit teď a ne až v 16-18 tt, kdy se dělá tripl test.
    Pro mě tenhle screening byla jistota, že je mimi v pořádku a přestala jsem těhotenství skrývat.

  • Tak o tom slyším prvně tedy, že jsou nějaké 2 testy ...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 587 odpovědí a 409 750 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist