VŠ a pocit, že tam nemám co dělat

Otázku položila: Anonymní uživatelka #60106 28.10.2012 9:23

Ahoj, potřebovala bych asi slyšet vaše názory nebo jak ste to měly vy. Chodím na VŠ a skoro každou přednášku nebo cv si říkám, že tam nemam co dělat a že bych ten čas mohla využít lépe-najít si práci, vydělávat vlastní peníze a po práci se věnovat příteli. Jenže tu práci se snažím hledat skoro denně a nic. Taky vím, že bych tu školu dala, jen už se mi nechce vrážet do toho to úsilí a čas. Opravdu nevim, co dělat. Poradíte?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • v kolikátém jsi ročníku? pokud máš pocit, že tu školu zvládneš, tak tam zůstaň a dodělej ji...časem bys toho litovala, jako spousta lidí v mém okolí....a později už ji nedoděláš a kdo říká, že jo, tak kecá....jednou se ti práce s VŠ bude hledat líp než bez ní....práce budeš mít jednou plný zuby :) a budeš pracovat celý život....užívej si studia a nepřemýšlej takhle...pokud to pro tebe vyloženě není utrpení a nebojuješ s tím, že to nezvládáš, tak bych tam zůstala...nevím, zda je to to, co jsi chtěla slyšet, ale ptala jsi se na názory :-p

  • venysek28.10.2012 14:14

    Taky by mě zajímalo, v jakém ročníku jsi.. Já jsem tuhle krizi měla zhruba v půlce 2. ročníku bc studia, kdy jsem chodila na poloviční úvazek i do práce a měla denní studium. Říkala jsem si, že bych se nemusela stresovat školou a prostě si najít práci, vydělávat, přestěhovat se do svýho.. Ale přemýšlela jsem o tom tak dlouho, až jsem byla na konci druháku a řekla jsem si, že by byla pitomost nedodělat aspoň to bc. Takže jsem dodělala bc. a měla jsem v plánu dělat dálkově mgr., ale nakonec jsem se na to vykašlala, protože jsem ještě nenašla dostatečnou motivaci.. Všude se vysokoškoláků bojí, že budou chtít brát víc, najít uplatnění je skoro nemožný a navíc na spoustě míst člověka rovnou odmítnou, aniž by se ho na cokoliv zeptali.. Říkám si, že ty dva roky si kdyžtak dodělám vždycky.. Měla jsem štěstí, narazila jsem poměrně rychle na práci, kde mě vzali na středoškolskou pozici a nelekli se VŠ. Je to totiž hodně o praxi.. Pokud tě to nebaví, nemá smysl se do toho nutit.. Ale dotáhni to aspoň na nějakou metu, ať to pro tebe v životě není jen ztracený čas.. Třeba se nám jednou poštěstí a ta VŠ nám k něčemu bude :-)

  • nevím v jakém jsi ročníku, ale školní roky jsou to nejlepší co můžeš mít, do práce budeš chodit celý život a to je většinou pěkná otrava. a hlavně při hledání uplatnění je lepší mít vysokoškolské vzdělání než jenom středoškolské. pokud máš na to abys školu dodělala tak ji dodělej, protože právě ted je na to ten nejvhodnější okamžik

  • Simone28.10.2012 16:08

    Ježiš, když mně někdo říká, že si mám užívat studentského života, tak mě skoro chytá kopřivka :-D To je samá bída, nonstop práce bez víkendů a svátků (protože kromě školy si musíme vydělávat i na nájem a složenky) a do toho ještě získávat praxi, aby mi po škole neřekli, že mě nemůžou vzít, protože nemám praxi. Takže můj postoj je následující: já studuji, protože svůj obor miluji a chci ho dělat i přesto, že s přítelem dřeme nouzu s bídou. Ale upřímně už se těším na to, až tohle "nejkrásnější období" jednou skončí, já si najdu stabilní práci a stejně jako rodiče budu vědět, že po práci mám klid a ne další práci. Takže pokud vyloženě nejsi studijní typ, doporučuji studovat, dokud si nenajdeš zaměstnánía pak si rozmysli, co je pro tebe přednější. Rozhodně nevěř tomu, že studium je nejkrásnější období - pokud nemáš vyloženě lehký obor, tak to zase taková pohoda není a jak už tu někdo správně napsal, jsou to hlavně vysokoškoláci, co si nemohou najít práci, protože v dnešní době už má titul kdekdo a drtivá většina studujících si během studia neuvědomují, že kromě teorie potřebují praxi. Pak skončí, myslí si, že na ně trh čeká s otevřenou náručí a bez praxe mají smůlu. Možná tu dostanu milion mínusů, ale mluvím z vlastní zkušenosti. Za mě studium ano, ale jen pokud tě to baví.

  • Ahoj, já bych rozhodně té škole dala šanci. Právě dokud ještě nemusíš pracovat, při práci to už není taková sranda - vlastní zkušenost. Najdi si při škole pěknou brigádku, ať nemáš pocit, že jen ztrácíš čas a studuj, jak jen to půjde. Zvlášť pokud víš, že na to máš. Já jsem v srpnu udělala státnice a už nevím roupama coby, hned bych šla na další.
    Nechci Ti radit, ale ať potom nelituješ. Může přijít cokoli a ke škole se už nevrátíš a bude Ti chybět...
    Hodně štěstí!:-)

  • Martasek8928.10.2012 9:45

    Dá se říct, že to samé jsem prožívala já. Hlásila jsem se na VŠ na 2 obory, ale na ten pro mě lepší mě nevzali. Tak jsem si říkala, že ten druhý zase bude lepší, měl širší uplatnění. Ale během roku jsem při exkurzích došla k závěru, že to prostě není pro mě. Tak jsem se hlásila na druhé kolo jinam - na přestup na ten lepší obor bylo bohužel pozdě.

    Tak jsem nastoupila do prváku jinam, což byla úplně blbost a začala jsem si hledat práci. Do školy jsem přestala chodit úplně - říkala jsem si, že aspoň ušetřím za dopravu, když budu doma a že do srpna jsem student, pak hold kdyžtak pracák. Tak jsem chodila na různé pohovory a nic. Až jsem poznala super klučinu, dala jsem se s ním dohromady, přestěhovala se k němu, měla 2 měsíce práci, během toho se nám zadařilo mimi a teď jsem pomalu rok a půl na mateřské :) Nebyla jsem nikdy studijní typ. Kdybych chtěla, zvládla bych to, ale já prostě nechtěla. Mamka to veděla a tak to nechala na mě. Prostě jsem šla za tím,c o jsem chtěla, to teď mám a jsem šťastná :)

    Mám v plánu si ten obor udělat dálkově, jak nejdříve to půjde :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 554 odpovědí a 409 732 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist