Tvrdnutí bříška v těhu

Otázku položila: Bývalá uživatelka #183413 6.5.2019 12:58

Zrovna jsem četla dotaz těhulky ohledně bolení bříška. Napadlo mě, že bych se ráda vás,co už jste tvrdnutí bříška prošly,zeptala na onen stav.Jak by jste jej popsaly a kdy poprvé vás to potkalo?Sama jsem ve 14.týdnu s dvojčaty.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • nevím tedy přesně,kdy mi to začalo,ale pocit je to takový,že cítím tvrdé břicho,třeba jen na 10 sekund a dost tlak na močák,jak kdybych se měla po.....,ale jak to přejde,tak je to ok.

  • WojKa6.5.2019 15:12

    Já bych to popsala asi jako takové neúmyslné zatnutí svalů na břiše, takové chvilkové, jak píše PetuleJan82. V prvním těhotenství se mi to dost stávalo na konci po nějakém 32tt, v druhém s dvojčaty podstatně dříve, magnesium pomůže. Teď jsem v 13tt 'jen' s jedním, tak jsem zvědavá, kdy to přijde. :-D

  • Mě se tvrdnutí poprvé obejvilo asi 20tt. pak byl klid. U prvního. Celé břicho na chvíli tvrdé, nepříjemný pocit podobný jako na ms. v celé děloze. Magnezium by to mělo zmírnit, pokud by bylo časté a brzy v těhotenství. Jsou to stahy dělohy. takže za mě to nebylo nic příjemného. musela jsem tehdy trošku ubrat, stávalo se mi to z námahy. u druhého už ani nevím :D ale asi později.

  • kosicek6.5.2019 18:14

    Bych to mohla přirovnat k tomu, když se sevře pěst, pocit kamene v břiše, uvědomnění si dělohy, když už je děloha větší, tak je dobře cítit, jak se zapíná postupně, pak chvilku drží a pak jakoby zvolna pustí, že nejde přesně vypozorovat konec, v tom se to liší i od kontrakcí, ty mají takový jasnější a pohotový začátek, ale i konec, u tuhnutí se inzervaky měří hrozně špatně. Mě osobně tuhnutí dělohy bylo vždy příjemné, v tu chvíli jsem se cítila blíže miminku, ale já ani kontrakce nevnímám nijak bolestivě, i když jsou spojeny určitě s celkově o dost větším tlakem, i třeba pocity na MS a je to prostě jiné, navíc pokaždé to je jiné. Ve čtvrtém těhotenství jsem tvrdnutí dělohy pravidelně pozorovala od 12tt, ale ani v předchozích to nebylo o moc později. Jestli si chceš být jistá, tak si udělej dobře, protože v tom případě u mě následovala tuhnutí dělohy tolikrát, kolokrát jsem chtěla, ale porod mi to rozhodně nikdy nevyvolalo, naopak jsem si na něj musela vždy počkat, často pomalu s žádankou na příjem do porodnice v ruce 8-.

  • Pocit jak popisují holky... Začalo to v 16tt několikrát denně... Bohužel jsem se začala i otevírat a skončila v nemocnici na kapackach. Ale zvládli jsem to zdatně, trochu pomohlo magnezko ale nic moc. Rodila jsem 39+1 u syna to samé ale očividně to mělo co dělat semnou... Měřím asi 164cm a vážím 45 kg...

  • Petrakim7.5.2019 11:29

    Tvrdnutí od cca 20 tt, první těhotenství. Popis toho zde už zazněl. Hodně blízké zatnutí břišních svalů, ale toto se děje mimo tvoji vůli. Čím byl pupek větší, tím víc mě to otravovalo, protože to byl větší plocha na břiše. Nebolí to, ale je to takové nepříjemné. Nikdy jsem nevypozorovala souvislost třeba s námahou, stresem, polohou aj. Mi tuhlo pořád, někdy víc, někdy míň. Až když jsem měla pravidelné tuhnutí po 10 minutách, tak po 2 hodinách tohoto tuhnutí mi lupla voda a jela jsem rodit. To bylo 38+0 tt. Kontrakce jsem nikdy nezažila /nemám srovnání/, rodila jsem akutním CS ihne po příjmu do porodky.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 720 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist