Těhotná na úřadu práce

Otázku položila: Anonymní uživatelka #409829 2.1.2020 11:15

Ahoj holky, prosím o radu :) nedávno jsem nastoupila do nové práce a zjistila, že jsem těhotná. Protože mám dvanáctihodinové směny a hlavně noční, chystám se pracovní poměr ukončit. Je to práce stresující, ale ne nijak fyzicky náročná. Bohužel to ale nezvládám, od rána do rána zvracím a nic mi nepomáhá. To jen pro vysvětlení, proč v práci končím. Zajímá mě, jak to chodí na úřadu práce, když jsem těhotná. Vyplatí se tam jít, když nárok na podporu stejně nemám? Stejně mě teď nikde na plný úvazek nevezmou. Také se chci zeptat, jestli spíš nevíte o vhodné brigádě pro těhotné? Nebo klidně jen nějaký přivýdělek z práce na doma? Díky moc :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ukonceni pracovniho pomeru jen kvuli tehotenstvi mi prijde opravdu ale opravdu hloupy napad :-o 8-o..
    Jak uz holky psaly. Bud pracujes ve ztizenych podminkah a tak te zamestnavatel presune na jinou pozici nebo se domluv s lekarem co a jak a jdi na neschopenku.
    To je tva prvni prace?

  • eliskao2.1.2020 11:31

    Pokud máte práci ve směnném provozu s nočními směnami je to v rozporu se zákoníkem práce u těhotných žen. Můžete svou situaci probrat se zaměstnavatelem - máte nárok na přesun na jinou pozici, případně můžete probrat s ošetřujícím lékařem a zvážit odchod na rizikové.

  • kosicek2.1.2020 12:08

    A jak dlouho trvá pracovní poměr? Je smlouva na dobu určitou nebo neurčitou? Já myslím, že bys měla chránit především své zájmy, nikdy ani není jisté, že těhotenství bude úspěšné. Ukončení pracovního poměru bych brala až jako úplně poslední možnost řešení tvé situace.

  • Zkuste se dohodnout s lékařem a jít na neschopenku. Pokud to nepovolí, tak určitě na ÚP ať nemusíte platit pojištění. Každopádně pak budete mít nárok i na nějaké dávky, pokud nežijete v rodině, kde je celkově velky výdělek.

  • almi2.1.2020 16:37

    Píšeš, že máš smlouvu od ledna a zkušební dobu. Máš možnost, která sice na chvíli není fér vůči zaměstnavateli, ale existuje. Můžeš jít na nemocenskou. I když s tebou zaměstnavatel ukončí pracovní poměr ve zkušební době, nemocenská ti poběží až do porodu, pokud ti ji lékař neukončí dříve. Pak bys plynule přešla na rodičovskou. Nebudou to sice nic moc peníze, ale klid mít určitě budeš, pokud zvládneš omezené vycházky. A vzhledem k tomu, že píšeš, že přítel má vysoké příjmy, nemusí tě příjem až tolik omezovat...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist