Těhotenství a kočky

Otázku položila: Anonymní uživatelka #52727 9.1.2012 0:17

Ahoj holky, mám dotaz - miluju kočky a chtěla bych mít kočičího mazla v domě, jenomže bych taky chtěla být potom těhotná.
Máte některá z vás zkušenosti s těhu a kočkou? Já jsem slyšela, že to prý není moc dobré, že kočka má nějaké "nemoci", které by mohly eventuelně poškodit třeba i mimi.
Nebavila jste se o tom některá s doktorem?
Díky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, já mám dva kastrovaný kocoury v bytě, ven nechodí a mámtéměř dvouměsíní miminko. Jsme všichni v pořádku a u Dr. bylo vše taky v pořádku.

  • ahoj, my máme doma dva kocoury, jsou jen doma a spí s námi i v posteli (nojo, bohužel ;) ).. jediné opatření spočívalo v úklidu záchodků - s velkou nechutí to převzal manžel :))

  • Yanka9.1.2012 1:24

    Ahoj, ohledně kočiček a těhotenství můžeš být zcela klidná, pokud budeš dodržovat základní pravidla - jako čistit kočičí wc pravidelně atd. Ano kočičky můžou přenášet toxoplazmosu a to může být pro plod nebezpečné pokud se nakazíš v době těhotenství. Pokud se případně nakazíš dokud nejsi těhotná, nebo jsi jí již v minulosti prodělala nic zásadního to pro budoucí mimi neznamená. Jinak větší pravděpodobnost že se toxop. nakazíš je při zpracování syrového masa, z kuchyňského prkýnka, nebo taky třeba od králíků, při práci na zahrádce (kde můžou být kočičí výkaly) a při pozření neumyté kontaminované zeleniny. Já sama mám doma kočičky dvě a toxoplazmózu mám, ale nakazila jsem se s největší pravděpodobností při čištění králíků u naší babičky :)

    Někteří doktoři můžou od koček těhotné odrazovat, ale myslím, že k tomu není důvod. Toxoplazmóza ve výkalech koček začíná být aktivní až po dvou dnech v kočičím WC takže pokud budete čistit pravidelně, není důvod k obavám. Nejlepší je v těhotenství nechat tuto činnost na drahé polovičce v zájmu zachování zdraví miminka :)

    Jinak kočičky jsou opravdu skvělí společníci a mazlíci a pokud po ní toužíš, není důvod si jí nepořídit, stotisíckrát ti to svojí láskou vrátí... Zkus si přečíst ještě nějaké info na netu, případně to prober s veterinářem, ten ti řekne co a jak přesněji. Přeji pohodové těhotenství ať už s kočičkou či bez ní, Jana

  • Ahojky :-). Já mám doma kocourka a mám dvou letou dceru a jsem už 23týdnů těhule a nic se neděje :-). Kočky můžou mít toxoplazmózu, ale jen ty co žijou venku a jí vše možné, hlavně myši od kterých tu toxu chytnou jinak to není nijak nebezpečné, když teda nebudeš zbírat hovínka rukama a nedostane se ti něco do žaludku :-D což snad nehrozí. A ragdol sem chtěla moc já :-) , ale už nebyli žádné volné :-(

  • máme 3 kočky a prožila jsem s nimi celé těhotenství a teď je zlobí můj roční synek a vše je v pořádku. Opravdu stačí dodržovat základní hygienická pravidla a pokud nejste alergici, není důvod se zvířete později kvůi těhu zbavovat.

  • Jen bych nechala čištění kočičího záchodku na někoho jiného, jinak buď klidná...:-)

  • Ahojky, podobný problém jsem řešila, když jsem zjistila, že jsem těhu a měli jsme zamluvené kotě, jestli si ho vzít nebo ne.Takže jsem se na to poptávala v různých internetových poradnách a nezávisle na sobě mi několik lékařů odpovědělo, že pokud budu dodržovat hygienické zásady, nebudu čistit kočičí záchod, že si kotě klidně mohu vzít. Nejnebezpečnější pro těhotnou, nebo tedy spíš pro plod, je toxoplazmoza. A tou se můžeš nakazit i z hlíny, kde jsou výkaly cizích koček, když budeš pracovat na zahrádce, nebo ze syrového masa, nebo ze špatně omyté zeleniny. Takže jsme si kotě vzali, záchod čistí partner, po každém pomazlení s číčou si pořádně omyju ruce a nechala jsem si i v 12 TT po domluvě s mojí dr. udělat testy na toxoplazmozu a je to OK. Takže pokud máš kočky ráda, šla bych do toho :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist