Těhotenství

Otázku položila: Bývalá uživatelka #44637 19.2.2020 8:51

Zeptám se děvčata. Sestra je těhotná a prosvihla testy jak krevní tak screening v prvním trimestru, jak se pak postupuje? Dělají se až ve 20 týdnů nebo se nedělají vůbec? Já osobně to nedokážu pochopit, protože mimčo mají uměle po 4 letech marných pokusů ale sestra je v tomhle dost "zvláštní" nemá ráda doktory atd.
Měla stále času dost a zjistila že už je ve 14 týdnu. Díky za zkušenosti 😉

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha19.2.2020 9:16

    Ahoj. Kombinovaný screening v 1. trimestru některé ženy vynechávají, protože ho nechtějí hradit, takže úplně za "zvláštní" nebude. Odběr krve pro něj už opravdu prošvihla (10. až 12. týden). Hlavně by teď už měla navštěvovat gynekologa, aby naplánovali odběr pro triple test, protože odběry se dělají vždycky dřív než jejich vyhodnocení v porovnání s velkým ultrazvukem. Ideálně tedy mezi 16. a 18. týdnem a v tom 20. bude to vyhodnocení... když si vzpomene až ve dvacátém, bude tedy zase pozadu (i když jí ho pravděpodobně ještě udělají).

  • WojKa19.2.2020 20:32

    Já v prvním těhotenství taky prakticky všechny tyhle testy na začátku prošvihla, protože jsem se zrovna stěhovala z UK do ČR. No, kvalita zdravotnictví v UK je dosti šílená, ale to by bylo do jiné diskuze.
    Šla jsem někdy v 18tt na velký ultrazvuk do FNHK právě kvůli tomu, že jsem neměla předtím žádné tedy. Ultrazvuk byl minimálně na hodinu a musela jsem se tam ještě vracet bo se malá nechtěla otočit tak, jak měla. Takže dle mého, pokud se to nahradí nějakým větším ultrazvukem není vyšetřením, tak se není čeho obávat.

  • Postupuje se klasicky, základní odběr krve (krevní skupina, nějaké pohlavní choroby, cukr,..), pak odběr krve někdy v 16tt, tzv triple test, krerý se dělal ještě v době, kdy první screening nebyl nebo nebyl tak profláklý nebo jak to napsat a má určit pravděpodobnost postižení, pak UTZ ve 20tt (druhý screening). Já osobně ten první screening taky nikdy nepodstoupila, i když ve vyšším věku by mi ho asi pojišťovna proplatila nikoli z bonusových akcí...a dříve se nedělal. Mám k tomu totiž konkrétní důvody, z toho důvodu jsem odmítla i triple testy ;-) PS. na první návštěvu na gyndu taky nespěchám..Třeba sestra má taky důvod, aby se těmto testům vyhnula, protože si třeba uvědomuje, že pokud by to nevyšlo, jako dakší vyšetření náskeduje invazivní odběr plodové vody a td..někdo to tak prostě nechce, samozřejmě nevím, jak to má sestra...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist