Těhotenská cukrovka

Otázku položila: Anonymní uživatelka #86872 8.3.2013 19:11

Ahoj holky,

prosím vás, máte nějaká zkušenost s těhotenskou cukrovkou? Jak moc je toto onemocnění závažné a jak se léčí? Čeho se vyvarovat, když cukrovku máte? Může to mít nějaké následky na matku či plod? Díky za rady, hezký večer :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky, já těhu cukrovku měla. Nemusíš se ale bát, pokud budeš dodržovat, co ti řekne diabetolog, tak bude vše OK. V první řadě budeš držet dietu - nic sladkého, nesladit čaje, pozor na bílé pečivo, banány, jablka, tučné jídlo atd. to ti lékař všechno poví. Také bys měla jíst malé porce a pravidelně. Pít hodně vody. Také dostaneš glukometr a cukr budeš hlídat. Dieta se drží až do konce šestinedělí a pak se jde na kontrolní OGGT. Jinak oni straší, že se s cukrovkou rodí velké děti - no nevím, moje malá měla 45 cm a 2 710 g :-D

  • petulinkaa138.3.2013 21:33

    Tak já jsem jí prý taky mela,ale v podstate jsem nic nedodržovala, i kdyz jsem snedla zákusky ci neco smazenyho a zmerila se,byla jsem v norme,ba naopak to co mi doporucili,tak po tom mi to občas vylítlo :-( je fakt,že po tyčince DELI mi to vylítlo,každopadne já se na žádnou těhu cukrovku necítila a mam na ní svuj nazor,ostatne i pri tretí a poslední navsteve dia poradny sami uznali,ze se u me o tehot. cukrovku jednat nemuze,protoze neverili pri tom co jim,ze mam cukr ok,coz jsem mela,takze to pak zacali vymlouvat,ze jsem mela vyysi vahu pred otehotnenim,na coz jsem je poslala defakto nekam,ze to opravdu mesic pred porodem resit nebudu a ze kazdy mi 50kg nemuze a ze to je moje vec,myslim,ze se me radi zbavili :-Dmala je v poradku,vyšší váhy taky nebyla a je ok,jde o to co si mas v hlave a co si nechas namluvit,na pokoji semnou byla holka co ji pry taky udajne mela a byla to samy co ja a taky se jim na vse vyprdla a malou mela ok :-) nerikam,kdyz je zenská cukrovkarka pred tehu,to je neco jinyho a je na inzulinu,ale tyhle tehot. cukrovky kort kdyz se na ne lisi postupy,nazory,lecby atd. je to proste zase o....! to je muj nazor, i kdyz na to jiný mají opačný nozor.

  • tak já dietu držela, fakt sem se hlídala. a malej měl 3,84kg :-( ono to je hodně individuální.
    mně zakázala Dr i knedlíky - veškeré (jak kynuté houskové tak bramborové). nesměla sem žádné ovoce plné štávy, protože to je prý sladké (v létě kdy je spousta melounů to byla celkem muka :-( ) nesměla sem žádné smetanové jogurty, majonézy apod. jogurty jen lehké typu bílá aktivia. např. cherry rajčátka prý také ne, omezené množství mrkve, kukuřici jen minimálně, červená paprika taky jen málo. šunku jen velmi kvalitní co nejvíc masa (prý typ od kosti). maso spíš bílé, netučné.
    jinak co to může znamenat pro mimčo - říká se, že mimčo, jehož maminka měla cukrovku, která nebyla kompenzovaná, může mít po porodu problémy, kvůli tomu, že vyrábí hodně inzulínu (cukr prochází přes placentu k miminku a to ho odbourává vlastní slinivkou) a nedostává cukr, kvůli kterému je potřeba, tak mu hrozí hypoglykemický šok.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 228 otázek, kterým se dostalo 271 605 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist