Svatba bez rodiny

Otázku položila: veronika.1 2.8.2020 10:02

Ahoj, prosím o vaše názory na svatbu bez rodiny, pouze se svědky, zajímá mě názor jak nevěst, tak i rodičů, jak byste to brali. S přítelem máme oba bezproblémové rodiny, máme s nimi dobrý vztah, i mezi sebou jsou v pohodě, ale nějak jsme se shodli, že chceme malou svatbu a postupně nás napadlo, udělat svatbu pouze se svědky. Děsí mě představa vše zařizovat a stresovat se tím, i kdyby to dělal organizátor, měla bych pořád tendence to kontrolovat. Navíc svatbu neberu jako den D, kdy budu princezna, jsem velký introvert, těším se na to, ale jen na tu chvíli s přítelem, kterou spolu budeme sdílet. Není to tak, že bych tam rodinu nechtěla, ale raději si užiju obřad jen s přítelem a potom to s rodinami oslavíme...měla jste to některá stejně? Když to někde zmíním, tak se všichni hrozně diví, že si to tak neumí představit, že prostě je asi jasně dané, že na svatbě má rodina být...co si o tom myslíte?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Měla jsem takovou svatbu, už je to 16 let, ničeho nelituji, jsem také introvert a děsí mě různé organizování, zařizování, nehledě těch peněz, tak na to nejsem, mám ráda jednoduchost, svobodu, prostě nebaví mě slavit, s manželem jsme abstinenti, on vegetarián, bylo by třeba udělat z naší strany spousta kompromisů, slousta starostí a proč to všechno? Manžel je sice extrovertní povahy, ale na oslavy taky není, vlastně se nikdy nechtěl ženit, ale tajná svatba ho nadchla, oba jsme prostě trochu rebelové, taky oba máme sourozence, takže naši rodičové vždy alespoň jednu velkou svatbu mohli zažít....Udělali jsme tajnou svatbu a bylo to, naše maminky si poplakaly, určitě jim to bylo líto, naši otcové to brali v pohodě, můj táta mi dokonce řekl, že takhle by si svatbu také představoval, ale vše dělali pro své rodiče..., jenže my své spojení nebrali jako něco, co máme věnovat někomu, co máme s někým sdílet, my své spojení brali jako vnitřní záležitost, ktera je určená jen nám a pro nás, se kterou budeme žít jen my...
    Hodně štěstí;-)

  • Francy2.8.2020 10:13

    Svatba je především dnem ženicha a nevěsty, takže pokud to takto chcete, tak to tak udělejte. Mě by to bylo jako mámě šíleně líto, že mě dcera nepozvala na svatbu. A jako nevěsta bych tam rodiče a sourozence samozřejmě chtěla taky. Nerozumím, proč je na obřadu nechcete, ale na oslavě už ano?

  • terryk2.8.2020 13:28

    Vaše rozhodnutí chápu, ne každej je na monstersvatby. Jako rodiči by mi to bylo líto v případě, že by mi dítě nevysvětlilo pohnutky, proč se rozhodlo pro takový sňatek, případně mi sňatek zatajilo. Věřím, že pokud spolu máte dobrý vztah, rodiče jsou sociálně inteligentní a komunikaci mezi sebou máte otevřenou a upřímnou, dá se to snadno vysvětlit, aniž by u druhé strany vznikl nějaký špatný pocit.

  • Mám to podobně, jen si nedokážu představit, že tam nepozvu ani rodiče...zvláště, když máme dobré vztahy. Jim by to bylo taky hrozně líto. Sestřenka to tak udělala. Rodiče se na ní nezlobili, ale bylo jim to hrozně líto, právě protože mají dobré vztahy.
    A taky svatbu beru jako rituál spojení 2 rodin, nejen 2 partnerů.

  • Ja tomu rozumiem úplne. Nie je to o tom, že rodiny nemáte radi, ale chcete, aby to bola intímna chvíľa len vás dvoch. Potom pozvať rodinu na neformálny obed, je to iné, už nebudete až taký stredobod pozornosti, aj keď ja osobne by som si rodičov rozdelila, pozvala na kávu a koláč a tak im to vôbec oznámila, už po svadbe, že sme svoji. Jednu svadbu som už zrušila a okrem toho moji rodičia nedokážu nepútať vkuse na seba pozornosť, takže som tiež dospela k takejto vízii. Zatiaľ nezrealizovanej... Viem, že rodinu to bude mrzieť, ale nemôžu ma nútiť vydať sa inak ako chceme s partnerom. Týmto ťa chcem teda podporiť, je to váš vzťah, vaša svadba, mali by ste to prežiť podľa vašich pravidiel 😉

  • Ahoj, my budeme mít takovou svatbu bez rodičů - jen my dva a svědci (plus jejich partnerky, samozřejmě). Otec přítele o svatbě ví, mí rodiče ne, byť jsem je zvát chtěla původně - vědí teda, že jsme zasnoubení už delší dobu a vědí, že svatba někdy bude, ale neví datum - a to právě proto, že mě odrazují, že bychom měli mít nejdříve dítě a pak se až brát - nebo se mám vdávat těhotná přinejmenším. U nás je ale rozdíl v tom, že jsme oba rozvedení, naši rodiče si tedy velké svatby užili, teď je to pro oba druhá svatba, ne, že by byla méně důležitá, to ne, ale rodiče už jakoby o nic nepřijdou....
    Nicméně, jsem zastáncem toho, že svatba je o nevěstě a ženichovi, můžou se vzít jakkoliv a kdykoliv chtějí oni - to je jakoby někdo nevěstě vymlouval, že by neměla mít takové či makové šaty.... Na druhou stranu, nevím, jak by mě mrzelo, kdyby se mi takto vdala dcera.... ovšem, já doufám, že jestli někdy budu mít děti, tak jim rozhodně nebudu mluvit do života jako moje mamka, tak by mě snad dcera aspoň zasvětila....
    Hodně štestí :-)

  • Myslim ze se to da pochopit, ale rodinu bych na to rozhodně pripravila predem. ;)

  • Pokud to vám oběma vyhovuje, proč ne? :-) Z mé zkušenosti to někteří rodiče až tak moc neprožívají, obzvlášť, pokud už je ve vztahu dítě. A v dnešní době, kdy spousta párů žije "na hromádce", je pro ně toto přijatelné řešení svatby. Z jejich úhlu pohledu na to alespoň budete mít papír. My máme úžasné vztahy s rodiči, i naši rodiče vzájemně mezi sebou a vždycky, když na tohle téma přijde řeč, říkají, že se máme klidně vzít, pokud budeme chtít a spolu si pak uděláme grilovačku na zahradě a oslavíme to. :-D

  • My měli velkou svatbu, takže pravý opak:-) Ale pokud máte s rodinou dobré vztahy, doporučuji určitě to alespoň po soukromém obřadu oslavit. Zejména pro rodiče to ten "den D" být může a možná by nechtěli o něj přijít. Navíc je svatební oslava i dobrá příležitost k rodinnému setkání či seznámení rodiny nevěsty s rodinou ženicha (pokud se ještě moc neznají). Ale nic se nemá lámat přes koleno, hlavně si to užijte vy dva;-)

  • Také jsem introvert, nemám ráda být středem pozornosti, neumím se bavit a hlavně netancuju, takže představa svatby pro mě byla noční můra. Taky jak by to vypadalo, kdyby nevěsta seděla celý den v koutě a všichni ostatní se bavili... Ale na druhou stranu nepozvat rodiče bych si nedovolila. Manžel chtěl velkou svatbu, ale jen z důvodu, že chtěl "na oplátku" pozvat všechny, kterým byl na svatbě on (v době, kdy jsme se ještě neznali).
    Vyřešili jsme to nakonec tak, že jsme udělali malou svatbu pouze s rodiči, sourozenci a jejich partnery. Celkem nás bylo 12 lidí + dvouleté dítě. Pak jsme udělali dodatečně na zahradě párty pro širší rodinu z manželovi strany (tety, sestřenice atd.). Taková větší grilovačka se selátkem :D Takže všichni byli ve výsledku spokojeni :)

  • pokud bych si někdy měla přítele brát, tak by to také byla malinká svatba jen se syny a svědky. Přítel již nemá rodiče a mně by to přišlo líto, že tam nejsou, když by tam byli moji rodiče. Pro širší rodinu bychom udělali nějakou grilovačku a pořádně si to se všemi užili takto.

  • Je to váš den, je na vás, jak si ho uděláte. Ona je pravda, že když byste poznavli jen něhoho, někdo jiný by se mohl urazit, takže radši jen svědci a klid. Hlavně si ale nezapomeňte sehnat alespoň pořádného svatebního fotografa, ať pak máte rodině co ukázat, případně věnovat na památku. My máme skvělou zkušenost s https://tomgreiner.cz/ :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist