Středně těžká depresivní porucha

Otázku položila: Anonymní uživatelka #76231 5.10.2012 17:30

Zdravím všechny.Je mezi váma některá,která se setkala s depresivní poruchou a následným léčením u psychiatra.Pokoušíme se s manželem o dítě a již dlouhou dobu jsem se cítila abnormálně unavená.Lékař mě poslal k psychiatrovi a ten mi řekl tuto diagnozu.Mám antidepresiva a začínám se obávat případného těhotenství,aby dítě bylo v pořádku-léky.Jsme domluveni,že ted si budeme dávat pozor,než se budu cítit lépe a uzdravím se.Prošla jste si některá těhotenstvím a léčením takového onemocnění zároven.Lékařka mi říkala,že kdyby se stalo,musela by mi vysadit léky,ale z toho mám strach,jak by na to tělo zareagovalo.Budu ráda za každý váš podnět,předem děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Když jsem své psychatričce oznámila, že se pokoušíme o miminko, tak mi začala dávky léků snižovat. Momentálně už nic neberu, ale otěhotnět se mi stále nepodařilo. Ale když jsem to probírala s lékařkou, tak říkala, že v případě těhotensví, bych musela přejít na lehčí antidepresiva a slabší dávky. Náhlé vysazení mi nedoporučovala, že by to mohlo ublížit ještě víc. Miminku by to teoreticky nemělo vadit, ale není to lékařsky potvrzené, protože asi žádná těhotná na sobě nenechá dobrovolně testovat, co antidepresiva udělají s miminkem.

  • Ahoj, já se s tím setkala jen zprostředkovaně (můj přítel se v minulosti léčil s depresí), ale mám za to, že medikamentálně jen krátce, že se za pár měsíců psychicky zotavil natolik, že pak už jen občasně docházel do ambulance a prášky brát nemusel. Asi je to hodně individuální a u každého je to jinak, ale třeba bys mohla snahu o otěhotnění jen o prá měsíců odložit než budeš fit a nebudeš muset prášky brát vůbec.
    Ale možná by to mohlo být i naopak : třeba pokud bys otěhotněla, tak by ti to udělalo radost a dodalo by to ti novou energii a motivaci do života a psychicky by tě to vzpružilo natolik, že bys antidepresiva ani nepotřebovala.

  • donalabuznice22.2.2019 18:43

    Ahoj mám něco podobného a psychiatr mi doporučil místo prášků zkusit EMDR terapii, navšťěvuji proto https://psycholog-holcner.cz/emdr-terapie-praha/ , kde jsou na tuto poměrně novou terapeutickou metodu experti, a tak jsem její pozitivní účinky začala pociťovat prakticky ihned.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist