Strach ze smrti

Otázku položila: Anonymní uživatelka #244814 14.11.2018 0:37

Ahoj holky, mám takový divný problém...ani se mi o tom moc nechce mluvit, ale nevím co mám dělat. Asi před rokem mi diagnostikovali BRCA1, 2 mutaci, což jednoduše podle doktora znamená, že s největší pravděpodobností budu mít rakovinu ženských orgánů, prsu, kůže atd.. No tenkrát jsem si řekla, že chodím na kontroly a bude to v pohodě. Jenže před nějakým časem se mi v autě zabil kamarád, můj vrstevník (20 let) a mě teď cca půl roku trápí hrozný strach ze smrti. Jasně každý z nás se toho nějakým způsobem bojí, ježne myslím, že tohle už je trochu problém. Nemůžu spát, vždycky si představuju jaké to je zemřít, nemůžu pak dýchat, pláču...málo spánku takže velká únava přes den což je teď fakt problém, protože mám před maturitou a věčně ve škole spím. Začínám být paranoidní...bojím se vlézt do letadla s tím že spadne, do auta, protože se vybourám....i jít se projít se psem, protože mám strach z aut, lidí a třeba lesa, parku atd., taky mám hrůzu z operace protože se už nevzbudím(tráí mě ted 8čky)...když se někomu svěřím tak řekne, že jsem mladá a na takový myšlenky mám čas...psycholožka mi řekla že je to normální...myslím že mám problém a už nevím co s tím. Díky za jakoukoli radu holky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Strach ze smrti je do určité míry normální a má ho každá živá bytost. Problém asi nastane v momentě, kdy člověka začne paralyzovat a znemožňovat mu běžné fungování v životě, což se teď děje Tobě - to už bych tedy - pokud Tě to omezuje v tom směru, že se bojíš vyjít ven, cestovat a vykonávat běžné činnosti - na rozdíl od psycholožky - za normální nepovažovala. Zkoušela to s tebou probrat nějak víc do hloubky? Pokud to pouze odmávla s tím, že je to normální, možná bych uvažovala nad změnou terapeuta - tohle je rozhodně téma, které by s tebou měla probrat.
    Osobně si myslím, že pokud má člověk z něčeho strach, není špatné si o předmětu strachu zjistit co nejvíc informací. Možná bych si pro začátek zkusila najít pár knih o smrti, o tom, jak tomuto tématu přistupují různé kultury, náboženství apod., co se s děje s tělem během umírání, jak se smířit s konečností života (nebo také ne, pokud se rozhodneš věřit tomu, že smrt není konec), atd.

  • marketaj14.11.2018 8:46

    Když tě to omezuje ve fungování, tak je opravdu nutné řešit tvoje pocity. Když na to nestačís, tak pomoc někoho dalšího je na místě a když už jsi byla u psychologa, tak on ti měl pomoci. A zjevně to neudělal, což je škoda, protože je to jeho prace:-( potřebuješ někoho, kdo ti pomůže zpracovat tvoje pocity a pohled na smrt. Koukni se po nekom jiném.
    A je dobře, že chodíš na prevence, takže veškerá rizika snižujes, za to palec nahoru! A s ostatními riziky jsme na tom všichni stejně, jsou věci které prostě ovlivnit neumíme.

  • dzusinka14.11.2018 10:09

    Psycholog nebo psychiatr. Trvat na tom, že potřebuješ pomoci.

  • macicekkajik15.11.2018 9:51

    Zkus najít koneziologa, který to opravdu umí. Pokud bydlíš blízko Loun, doporučuji paní Malypetrovou. Jednak se svěříš se svým problémem a následně se řeší. A navíc, takového psychologa bych poslala někam a našla si jiného.Držím palce, ať vše zvládneš.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist