Stopování

Otázku položila: Anonymní uživatelka #339153 28.10.2018 0:05

Ahoj, je cesta stopem fakt tolik nebezpečná? Kamarádka si vymyslela výlet do Dánska, kde teď pracuje její přítel a chce, abych jela s ní. Má to v plánu tak, že chce z Brna jet do Prahy, pak do Berlína, Rostocku a nakonec do Kodaně. Mě osobně se ten nápad první vůbec nelíbil, protože mám zafixované stopování jako strašně nebezpečné. Může vás někdo unést nebo třeba sexuálně obtěžovat. Ale potom, co jsem si vyslechla, jak to má promyšlené, zvažuju to. Shodly jsme se, že bychom jezdily jen přes den, z čehož já jsem měla největší strach a to ze stopu v noci. Říkala, že by s sebou měla pepřák a že ve dvou to není tak nebezpečné, jako kdyby jela sama. Asi bych celou dobu s někým musela komunikovat jakože, kde jsem, aby to furt někdo věděl. Prý to taky probírala s učitelkou Němčiny a jí to přišlo jako dobrý nápad. A já jsem si četla o cestování stopem, jak předejít možným hrozbám, ale furt mě to tak trochu děsí. Co si o tom myslíte? Máte nějaké zkušenosti?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ivca.C28.10.2018 5:48

    To uz bych radeji volila "spolujízdu". Neni to sice uplne zadarmo. Lidi, co nekam jedou a maji volne misto, se zaregistrujou v aplikaci, udaji kdy a kam presne jedou, a ty se s nimi muzes domluvit, ze pojedes s nimi. Prispejes jim na benzin. Je to mnohem bezpecnejsi, nez stopovani. Na delsi vzdalenosti se to da zkombinovat s jinymi prostredky, napr. spolujizdou do Nemecka, pak vlakem...

  • Já osobně bych takovou cestu neriskovala a zvlášť, když už teď z toho nemáš dobrý pocit. Musíš myslet na to, že se může stát cokoliv, nemusí vám nikdo ublížit, třeba se jen kamarádce udělá blbě a bude muset do nemocnice, a pak v tom budeš sama. Určitě musíš umět dobře jazyk, to je základ a také si uvědom, že denní světlo neznamená bezpečí, seš v autě s cizím člověkem a neznámé krajině, pokud by to byl nějaký magor, tak mu asi bude jedno, jestli je den nebo noc. Moje máma za mlada jezdila stopem často, než jsem byla na světě, takže je to více než 30 let. Jezdila s partou kamarádů a často si dávali sraz na nějakém místě a všichni tam dojeli stopem. Zažila spoustu srandy, ale z některých historek mě mrazilo. Už si je moc nepamatuju, snad jen dvě. Jednou jí a její kamarádce zastavil kamion a protože neměl dost místa, tak kamarádku vezl jeho kolega v kamionu, který jel za ním, na jedné křižovatce najednou druhý kamion odbočil úplně jinam. Oba to byli rumuni a dorozumět se s nima dalo jen rukama-nohama... Nakonec jen blbě odbočil a o pár kilometrů dál se zase setkali, ale mamka říkala, že se tenkrát pěkně vyděsila. A jednou zase její kamarádka jela s nějakým náboženským fanatikem, který jí celou cestu vyprávěl o bohu. Prý k němu mluví a on ho musí poslouchat, spíš ze srandy se zeptala, co by dělal, kdyby mu bůh řekl, aby jí zabil a on jí úplně vážně řekl, že by to musel udělat. Nechala se vysadit hned v první vesnici :-D
    Je to prostě na tobě, můžete mít štěstí a užít si super výlet, na který budete vzpomínat, nebo to dopadne špatně. Těžko Ti někdo poradí, každopádně, stříkat pepřák v zavřeném autě je blbost, budeš na tom v tu chvíli úplně stejně jako útočník. Určitě je dobré, zapsat si SPZ každého stopu a někomu jí poslat, ale ruku na srdce, jak rychle by se k tobě asi dostal např. táta, když mu o tisíce kilometrů dál přijde sms, že potřebujete pomoc? A co když ti dojde baterka v mobilu? Pak jsou tu i další okolnosti, můžeš stopnout někoho, kdo bude opilý, zdrogovaný nebo pojede jako blázen.

  • Co me v teto souvislosti napada tak trochu i gakt ze nikdy nevis s jakym silencem sednes do auta. Nejednou se stalo ze i stopem do vedlejsi vesnice doslo k nejake nehode a nestesti bylo na svete. Stat se muze i nemusi a muze se stat i kdyz pojedes vlastnim autem nebo nejakou verejnou dopravou. Je to ale neco co me krom nejakeho obtezovani nebo unosu napada kdyz reknes stopovani. Nehlede na to ze nevis kdy vam kdo zastavi a kam az pojedete (kdyz pises ze byste jezdily jen pres den), co potom v noci?
    Ja osobne bych se do neceho takoveho radeji nepoustela. :) Samozřejmě je to vec kazdeho a konecne rozhodnuti je stejne jen na tobe. :)

  • Ahoj. Znám dost holek, které tímto způsobem procestovaly půl Evropy a dojížděly tak celou vysokou. Je to zdarma a dá se tak potkat spousta zajímavých lidí. I přes veškerá bezpečnostní opatření, která ale uděláte, tam určité - i když třeba malé - riziko je. Ani dvě cestující nemají zaručenou 100% bezpečnost - na toto téma byl v Čr dokonce natočen jeden dost naturalistický snímek dle skutečné události (Stopařky). Ve výsledku je to tedy spíš o naturelu a o tom, jak moc si ta rizika připouštíte. Já sama stopem párkrát jela, nejdelší cestu z východní Moravy do Prahy, ale abych tak cestovala pravidelně, na to jsem kou.e neměla.

  • zakewka28.10.2018 8:24

    Sveho casu jsem stopem jezdila hodne. Mam procestovane cele Cechy a velkou cast Slovenska. Dal jsem si netroufla bo jsem nepouzitelna na jazyky..najezdila jsem stopem tisice kilometru. Pravda nikdy jsem se nebala. Vzdycky to nebylo uplne na pohodu, asi 2x jsem trefila divneho ridice, ale zadne obtezovani, zbesila jizda a pod se nekonalo. Jen jednou jsem nechtic skoncila mimo dalnici v podstate uprostred niceho. Ale to bylo na SVK a ridic mel pravdu, ze tam jezdi dost aut a za 20 minut uz jsem sedela v jinem aute smer vytyceny puvodni cil. Ale vse bylo na domluve. Pravda dnes uz bych stopem nejela bo by me chlap asi prizabil:-D on se narozdil ode me boji

  • Já bych stopem v životě nikam nejela. Nikdy nevíš ke komu nastoupíš a co ti provede. Ani já bych žádnému stopaři nezastavila. Já mám celkově z cestování strach. Krátké vzdálenosti zvládám, ale že bych jela autem někam dál je pro mě nepředstavitelné. Už je ale na čase s tím začít něco dělat, proto mi přítel doporučil psychologa https://psycholog-holcner.cz/psychoterapeut-praha/ , který by mi mohl pomoct.

  • Proboha. V zadnem pripade. Podivejte se na film Smrt stoparek. Holky, neblaznete!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 713 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist