Stěhování v 18ti

Otázku položila: Anonymní uživatelka #398323 2.2.2019 22:03

Dobrý den,

Je mi 18, příteli je 20. Má stálou práci a vydělává. Já jsem v posledním ročníku na střední, mám stálou brigádu. Všechno si platím sama. Mamka za mě platí “nájem” a jídlo. S přítelem jsme spolu 5 let. První to byla taková ta dětská láska a vykvetl z toho pevný a vážný vztah. Bydlím s mamkou a mladší sestrou. S mamkou mám takový všelijaký vztah. Jak na horské dráze. Se sestrou se často hádám, ale to je ten nejmenší problém. Už dva měsíce hledáme s přítelem byt. Sníme o tom snad už dva roky. Teď se naskytla příležitost. Odstěhovali by jsme se cca půl hodiny od mamky. Řekl mi, že nájem za byt a jídlo by platil sám, dokud studuju. Má často směny, tudíž bych tam byla sama a mohla se v klidu soustředit na učení.

Mamce se nelíbily moje známky na pololetí a zakázala mi brigádu - chápu, má strach. Ale sotva to utáhla, když jsem si věci platila sama a teď ještě tohle. Navíc mi je 18, neměla by mě omezovat v brigádě atd. Doma moc nejsem. Buď jsem v práci, nebo s přítelem. Samosebou, když jsem doma, tak se starám o školu, když to jde a nechce po mně domací práce atd. To mi nedělá problém, ale vidím výhodu v odstěhování v tom, že si tam budu dělat věci podle sebe. Uklidím, až budu mít čas. Nikdo mi nebude nic diktovat.

Napadla mě taková dohoda s mamkou, že kdyby to třeba prvních pár týdnů neklapalo, tak že půjdu zpět, ale příteli vadí, že se jí takhle podřizuju a že chci vymýšlet ještě nejaký kompromis. V minulosti se ke mně chovala dost nečestně a nebylo to ideální, takže ho chápu.

Bojím se jí o tom říct, přitom mi je 18 a “můžu si dělat co chci”. Třeba bych u ní i někdy přespávala, aby se to “pouto” úplně nepokazilo.

Poraďte mi prosím, jak jí to mám podat. Jsem zoufalá.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Moja mama sa v 18 vydávala. Nevidím dôvod, prečo by si nemohla vyletieť z hniezda, ak to finančne s priateľom zvládate. Možno by som len počkala, kým zmaturuješ kvôli zodpovednosti, čo teraz mamka za teba má pretože si na strednej. Potom však kľudne čau adios, si dospelá. Je pekné mať doma dobré vzťahy, ale byť za každú cenu dobrou dcérou je úprimne blbosť, chceš sa trápiť? Načo? ;-)

  • Co všechno si platíš sama, když nájem a jídlo ti platí mamka? To jsou dvě nejdůležitější položky, bez ostatního můžeš žít, bez těchto dvou těžko.
    Dělat si co chceš? Tvoje mamka má vůči tobě vyživovací povinnost do 26 let, takže je vůči ní dost nefér se sebrat a odejít. Ledaže bys po ní nechtěla ani korunu.
    A jak tu píše jiná uživatelka - byt ať si zařídí přítel a ty tam za ním choď, popravdě mamce řekni, že se tam jdeš učit, protože je tam víc klidu, buď dosažitelná, když bude chtít vědět, kde jsi a jestli jsi v pořádku. Občas tam můžeš přespat a mamka si postupně zvykne, že vylétáváš z hnízda.

  • Jako jasně, sny jsou jedna věc a život věc druhá. Mamka má zkušenosti a ví, že život není pohádka a že i když máš brigádu a školu do toho + svoji domácnost určitě to nebude lehké. Pokud se byt naskytl a přítel by stejně platil nájem ať si být pronajme zatím sám a ty u něj můžeš občas přespat. Počkala bych aspoň do maturity a pak třeba šla ale buď připravena, že to nebude tak lehké a mít jen samé vyhody. Přeji hodně štěstí! ;)

  • Osobně te chápu já se odstěhovala 4mesice (listopad) pred 18tinami k příteli, ale nějakou dobu bydlel semnou u rodičů. Ale my se pak v létě braly . Nájem a jídlo platil on protože byl výdělečných, já byla od rana do večera ve škole a na cestě dojížděla sem skoro 60km každý den ráno i odpoledne, ono osamostatnit se není tak lehké už nebudeš mít navařeno,uklizeno, vyprano ale zase budeš mít ten svůj klid. Možná mě holky ukamenuji ale já bych dotoho šla znovu. Určitě není dobré improvizovat že budeš spát chvíli u mamky a chvíli u přítele zachvili bys ztoho měla nervy protože každý by tě chtěl mít doma. Musíš se rozhodnout zda chceš studovat dál a být radši doma kde se nemusíš o bydlení starat nebo zda už vejdeš do života kde si vše budeš dělat sama. Určitě by bylo dobré si sednout s mamkou i přítelem a vklidu si otom promluvit

  • Odešla jsem z domu v osmnácti, před maturitou, přítel tenkrát koupil byt. Mamka se s tím prostě musela srovnat. Byla jsem dospělá a prostě jsem to tak cítila. Já šla potom i na VŠ a dodělala ji. Pravda, mamka i otec mi finančně pomáhali, ale jen dle svých možností, které nebyly velké. Takže já pak celou dobu při VŠ měla dokonce i víc brigád současně. Zvládli jsme to a dneska je ten kluk můj manžel a jsme spolu krásných 15 let. Čekáme rodinu. A myslím, že jsem chybu neudělala.

  • Také jsem pomáhala moji dceři se v 18ti odstěhovat. Nemáme žádného pořádného chlapa v rodině a táta utekl už dávno. Rozhodli jsme se ale, že to zvládneme a vyřešíme na vlastní pěst. Jen abych vypíchla to nejdůležitější, třeba dodávku jsme si půjčili od http://dodavky.online . Takže určitě všechno jde, když se chce.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 440 odpovědí a 409 662 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist