Spurt nebo málo mléka

Otázku položila: Anonymní uživatelka #229699 5.7.2019 20:17

Ahoj, mám 10 týdenní miminko. Poslední tři dny přes den špatně spinká. Noc je v pohodě vzbudí se na kojení jednou a pak vstává kolem 5 ráno. A od té chvíle začíná celodenní kolotoč kojení a uspavani. Při kojení usne a je jak hadrova panenka. Dám do postylky a do 10 minut je vzhůru,houpani,dudlik nic nepomáhá, v nositku se vzteka a hlavičkou hledá. Tak dám prso, trochu se napije a usne a zachvili je opět vzhůru. V kočárku už taky jen tak nezabere. Zkoušela jsem ho při kojení budit aby se napil pořádně, ale od prsa se pouštěl a odtahoval. Myslela jsem,že to jsou prdiky, takže jsem mu cvicila nozkama,nahrejvala polstarek,rourku a ani prd. Situace se většinou zlepší až k večeru, ale já už jsem z toho kolotoče vyčerpaná. Je to růstový spurt nebo mám spíše málo mléka? Dělaly vám to miminka taky? Nerada bych davala um,ale kojit co půl hodinu je dlouhodobě vyčerpávající a mám výčitky,že se nevenuji starsimu ...

  • 05.07.2019 21:02:28 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Je to celkem normální, i když chápu, že vyčerpávající.
    Mateřské mléko je velmi rychle stravitelné (na rozdíl od betonovýho UM) a dítě ho má nejen na hlad, ale i žízeň. Další věci je, že je možné, že už mu mlíko tak snadno neteče a musí se o svoji dávku více snažit, což nemá ale s nedostatečnou produkci MM co dělat. Jeho potřeba je vyšší a prsa nejsou zásobárnu, ale MM se průběžně tvoří v průběhu kojení. A tomu stres neprospívá. Zkuste staršímu vysvětlit, že miminko teď potřebuje klidnou maminku a pak se to zlepší. Nejste stroj. Možná by ale nebylo od věci zkontrolovat techniku kojení, protože co bylo dostatečně vypito se špatnou technikou driv, nemusí být dostatečné při vyšší potrebe MM.

  • kosicek6.7.2019 13:09

    I já toto považuji za normální a neznačí to nic, jen přitozenou potřebu sát, která se často.může vynikat tomu, co si představujeme my, ale ve skutečnosti je tohle opravdu u takto malého miminla normální. Nejlepší je takové dítě prostě navázat k prsu a starat se o staršího. A to bych snad ani neměla psát, že jako šetinedělka bys ještě stále měla mít nárok nic nedělat, jen ležet v posteli a pečovat o maličké, kojit a kojit, je to opravdu naprosto normální, ale kdo si to v dnešní době, zvlášť se starším dítětem může dovolit, když nemá rodinu, komunitu, která by šestinedělí ctila a umožnila vám to? Každopádně jsem jen chtěla tímto napsat, že opravdu nemusíš hledat problém v sobě nebo v dítěti, spíše v představách a předpokládáních naší společnosti, která dokáže zadupat i to nejpřirozenější-schopnost kojit ;-)

  • sono25.7.2019 22:44

    To je úplne normálne chovanie bábätko. Kúp nosič, šatku a nechaj spať na sebe. Mi je dosť zvláštne.. že máš druhé a toto chovanie ti príde cudzie a nevidíš že tak malé bábätko ťa potrebuje. Mám to rovnako, malá má mesiac a keď nespí je nonstop na prsníku. Žiaľ staršia to musí pochopiť tiež tak bola. Má 2,5 roka a tiež ma potrebuje, žiaľ malé viac. A ona to musí pochopiť.

  • Kojit co pul hodiny neni dobre - mimco nestihne ztravit mlicko, micha se mu v zaludku s cerstvim a z toho muze mit pekne boleni briska ikdyz nema klasicke prdiky. Zkusila bych vydrzet a alespon hodinu nedavat znovu pit. Syn mi to taky delal kolem 8.tydne, pil dlouho a kratce po sobe. Trosku jsem mu prodlouzila intervaly mezi kojenim (ikdyz nespal) a pomohlo to, po par dnech se to srovnalo. Pri rustovem spurtu pil rychleji a neusinal pres den u prsa. Drzim pesti, at se to brzy srovna.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 740 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist