Spoření dětem

Otázku položila: Anonymní uživatelka #274208 14.9.2021 10:36

Jak spoříte dětem? Peníze, které v průběhu života děti dostaly mám zatím na svém spořícím účtu pro každého v samostatné obálce. Ale vzhledem k tomu, že těch peněz už je teda celkem dost, tak mi to přestává vyhovovat a přemýšlím, jak to jinak řešit. Děti mají 3 a 6 let. Vzhledem k úrokovým sazbám na stavebním spoření mi to přijde o ničem. Hlavně nemám zájem tam pravidelně něco posílat. Jsou to peníze, které dostali při narození, a pak nahodile od babiček atd.
Manžel třeba navrhoval zlaté mince, ale to se bojím, že by se spíš někde ztratily :-D
Díky za každý tip ;-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Vůbec není na škodu založit dětem stavební spoření. Nepíšeš kolik peněz máte k dispozici nebo zda odkládáte i vy samotný dětem něco bokem, ale pokud ročně pošlete 20 000, tak vám i stát přispěje 2 000. Vždy po 6 letech založíš nový a peníze zde točíš.
    Dále můžete posílat peníze jednorázově nebo pravidelně do různých fondů. Ty jsou buď konzervativní, vyvážené nebo dynamické a podle toho máte zúročení. (Při dobrém výběru vám i konzervativní fond pokryje nárůst inflace, takže se vám peníze nebudou znehodnocovat).
    Potom je i možnost peníze vložit do zlata, to se nezdaňuje a drží si vždy svou hodnotu.

    My s manželem máme finančního poradce a nemůžeme si ho vynachválit. Tak se můžete poradit i s nějakým odborníkem, který vám rád pomůže. ;-)
    Ale záleží na koho narazíte. Jsou i "odborníci" kterým je úplně jedno vaše dobro, hlavně když na tom vydělají oni.

  • Mě zaujaly investiční fondy. Manžel má takto udělaný na důchod a pak jsme dávali ještě jeden krátkodobější, kterým chceme vrátit půjčené peníze od rodičů. Až se vrátím po mateřské do práce, je v plánu udělat i dětem, pokud to bude stále stejně výhodné.
    Oba fondy máme zlatou střední cestu - na začátku dynamický, ke konci přechází na konzervativní.
    Rada finančního poradce je k nezplacení. Nám ho dělá kamarád, určitě je velmi důležité mít k němu důvěru. Teď jsme si při braní úroku na auto ověřili, jak se to vyplatí (bankéř v mé bance valil oči na jak nízký úrok jsme se dostali, že on to umí stáhnout z toho, co nabízí banka taky o dost, ale o tolik ani omylem. Stejnou reakci měl prodejce auta na cenu povinného ručení),

  • Petrakim15.9.2021 9:03

    Zlato je univerzální a nepodlehne na rozdíl od hotovosti inflaci. Když máte obálku, tu neztratíte, proč byste tedy měla ztratit mince?

  • Já si teda naopak myslím, že ty zlaté mince jsou v dnešní době opravdu nejlepší volba. Některé, které jsou opravdu jedinečné navíc můžou časem skutečně nabrat na hodnotě. A pokud se bojíš, že je ztratíš, tak by byla ideální třeba nějaká krabička na mince - https://zlataky.cz/sberatelske-potreby a ideálně je ještě schovat někam do trezoru. Mít je jen tak v obálce někde v šuplíku bych se asi taky bála.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist