Špatné výsledky z krve :-(

Otázku položila: Anonymní uživatelka #51101 14.11.2011 9:27

Ahoj těhulky a maminky. Potřebovala bych asi uklidnit nebo váš názor. Teď mi volal lékař z genetiky jak mi dopadly výsledky z krve (tripl testy). Na downův syndrom mi to vyšlo 1:55 takže zítra tam jedu na konzultaci co dál...jestli na odběr plodové vody, ale toho se celkem bojím. Ale z prvního screeningu mi to riziko na downův syndrom vyšlo: populační riziko - 1:1006 a upravené riziko 1:3445. Navíc mi lékař řekl, že je vše vpořádku, tak já nevím co si mám teď myslet! :-(
Prosím vás jak jste to měly vy? Děkuji moc

Holky děkuji vám MOC! Jste zlaté!!!! Uklidnili jste mne, tak snad tam zítra půjdu pozitivně naladěná!!! :-)
DĚKUJU!!!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, ještě já se přidám k názoru. Triple testy jsou často falešně pozitivní a ve spoustě zemích EU už se ani nedělají, pouze první prenatální screening ve 12 tt, který je přesnější a u nás bohužel nehrazen pojišťovnou a málo kdy i nabídnut a maminka, která se o to nezajímá ani nemá možnost o to požádat,pokud jí lékař neinformuje.
    Mně vyšel I. screening pozitivní a triple testy pozitivu jen potvrdily. Riziko Downa 1:120. Podstoupila jsem amniocentezu a po neuvěřitelně stresujícímu čekání na výsledky bylo vše v pořádku (v pátek bude mí zdravé holčičce půl roku:) Na genetice jsem se ptala, kolik je potvrzených takto pozitivních výsledků po odběru a bylo mi řečeno, že musí provést zhruba 100 odběrů plodové vody na 1 opravdu pozitivně potvrzené genetické poškození. Se mnou byla paní, která měla riziko dokonce 1:3 a má zdravého chlapečka :) Neboj, stres, který tě díky tomuto a následným vyšetřením čeká je pro miminko určitě mnohem větší riziko, než že se to potvrdí. Držím palce a hlavu vzhůru :)

  • Ahojky, já jsem měla screening taky v pořádku, ale vzhledem k věku jsem nečekala na tripple testy a podstoupila jsem odběr plodovky. Vůbec jsem se toho nebála, nepřipouštěla jsem si nějaké komplikace a taky vše dopadlo dobře. Výsledky byly ok a já jsem si mohla zbytek těhotenství užít bez obav, jestli bude mimi zdravé nebo ne. Ale samozřejmě, co člověk to názor. Za sebe říkám, že kdyby se to mělo opakovat, tak na tu plodovku půjdu zase. Ten pocit jistoty stojí za to :-)

  • Ahoj! Je mi to moc líto, ale myslím, že se nemusíš tolik bát, je tu spousta maminek, kterým vyšel tripple test pozitivní a přitom mají normálně zdravé děti. Tripl test je obecně známý tím, že býva občas falešně pozitvní.

  • Petra314.11.2011 9:41

    Ahojky, mě sice vyšel tripl test negativní, ale 3 kamarádkám vyšel tripl pozitivní, tak šly všechny 3 pro jistotu na plodovku a dvě čekají zdravého chlapečka a ta třetí minulý týden porodila zdravou holčičku! Takže být tebou jdu raději na plodovku a určitě byl tripl falešně pozitivní. Musím teda říct, že ani jedna z nich nebyla na screeningu ve 12. týdnu, takže těžko posoudit co by jim vyšlo. Pokud Ti vyšel I. screening negativní, určitě to bude v pořádku :) Ty tripl jsou na prd, je tam vysoké riziko falešné pozitivity. Těžké radit... ale já bych určo šla na plodovku, všechny kámošky řekly že to bylo v pohodě, ani to nebylo moc nepříjemné a teď jsou rády že to podstoupily a jsou klidnější, že jim řekli že je vše ok a nemusejí se do konce těhu stresovat. A ještě jsem si těď vzpomněla na jednu kamarádku a té se taky narodila v březnu zdravá Natálka. Ber to tak, že ve spoustě západních států tripl ruší a nahrazuje ho I. trimestrální screening, protože je přesnější. Držím moc palečky ať je všechno ok!

  • mě na triple ani neposílali když mi ten utz screening vyšel na jedničku. Nechtěla mě tam poslat právě proto že kolikrát ty tripli sou falešný a zbytečně straší maminky proto to nechala tak jak je i doktor co mi dělal ten 3D utz screening mi už nedoporučil screening v 2.trimestru (tzv. triple testy s krve) takže se nemáš čeho bát a ta plodovka není tak hrozná někdo se bojí potratu ale to se týká jen žen s velmi rizikovím těhotenstvím a častýma potratama. Tak hlavu vzůhuru a nebát se ;-) držim palečky a přeji hodně štěstíčka

  • Ahojky! Já sice nebyla ještě ani na jednom testu na downa a ani už nejdu...mě zjistili z krve prozmenu toxoplasmosu, nejsou si jisti, ale priklaneji se ke starsi nakaze....ať tak nebo tak, jsem rozhodnutá na tu plodovku jít a tam si nechat zjistit vše najednou...neměj strach - já vím, že ti doktoři budou hrozit potratem, protože stát se to může a oni tě musí informovat (já musela podepsat nějaké papíry, že jsem si vědoma tohoto rizika), ale stojí ti to za to...nebudeš se strachovat do porodu, budeš vědět i mnohem více, než ti řeknou triple testy....A neboj, jestli se miminko udržet má, udrží se, ikdyby trakaře padaly!

  • Ahoj,já byla na plodové vodě a nemusíš se bát,taky jsem se bála,ale podstoupíš to abys věděla na čem jsi.Mě výsledky přišly až dneska a dopadlo to dobře.Miminko je v pořádku.Taky jsem měla to co ty,ale uvidíš budete v pořádku,přeju hodně štěstí :-)

  • micika14.11.2011 16:00

    Ahoj,i já byla na plodovce a mám ted doma zdravého devítiměsíčního klučinu a to sem tam jela nemocná, s teplotou a rýmou a kašlem-kašel bys mít u toho neměla kuli otřesům a možným potížím s tím spojeným...nechtěla bych tam znova a znova to prožívat( na výsledky sm čekala 4týdny,předtím dva týdny na obědnání, takže 6 týdnů sem nevěděla co bude) ale sem opět těhotná a prvotrim scr. mi doktor zas neudelala a když sem se ho na to ptala, že ho prostě nedělaj.. zítra jdu zas na ty zprominutim posraný triply.. strachu zas bude až až, tenkrát sem ani netušila že čekám na tak důležité výsledky a tak sem byla bez obav jak vyjd krev,ted se budu třepetat aby bylo vše v pořádku a nemusela sem tam, ale coby se dalo dělat..no než se nervovat ještě 5 měsíců tak radči těch 6 týdnů).
    Tak abych to shrnula, už sem na tom byla, mám navzdor tomu zdravé dítko, ale i tak se mi tam s druhym nechce, ale asi bych jela...hodně štěstí a věř že je to hodně falešné ty testy,většině dopadnou dobře ;-)

  • Taky jsem měla screening v pořádku a tripply nějaký snížený. tak jsem byla na plodovce, je tomu cca měsíc. Na výsledky jsme čekala 3 týdny a vyšly naprosto v pořádku. Po odběru plodovky jsem žádný problémy neměla, jen jsem 3 dny opravdu ležela a nic nedělala, jen na wc.No a pak další 3 dny jsem ještě tak trochu víc odpočívala,neohýbala se, maximálně od dřepu :-) Věřím, že to budeš mít taky dobrý, ty triplly fakt jenom zbytečně maminky stresuují :-( Hodně štěstí!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 613 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist