Škola ve 22 letech

Otázku položila: Anonymní uživatelka #412824 3.12.2020 19:10

Ahoj, rozhodla jsem se, že bych zkusila ještě studovat. Vyhovovalo by mi tedy spíše dálkové studio, nebo takové kde není nutno úplně docházet denně, jde o to, že bych při studiu potřebovala mit nejméně aspoň brigádu, kvůli financím. Je mi tedy 22 klíčová otázka ale je, zda ve 22 mohu jít studovat zdarma? Jako úplně zdarma, že neplatim za to studium, (teď neberu v úvahu nějaké případně koupení učebnic apod.) Prostě studium to že se tam budu učit, dělat zkoušky atd. Jak to probíhá ? Kdy můžu dát přihlášku (pak v lednu?), Musím udělat nějaké přijímačky ? Atd. Hrozně mě baví a zajímá psychologie, ale na to jsou myslím jen vysoké velmi obtížné školy, kde jen tak někoho nevezmou ne? Děkuji za informace.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • No, já nevím, jak je přijetí na VŠ omezené věkem, ale vím o přihláškách posluchače-dálkaře, kterého přijali jako čtyřicátníka i padesátníka.
    Prostě dokud chodíš do školy, jsi mladá ;-)

  • babillage3.12.2020 21:03

    Verejne vs jsou zdarma. Denni studium urcite, pokud neni "vycerpan fond let pro vs studium na ver. vs v cr" (tj. 5-6let, kde se pocitaji i roky u nedokonceneho studia na ver. vs).
    U kombinovaneho si nejsem jista, ale nekde v utrobach vysokoskolskeho zakona to asi uvedeno bude.
    Zda se delaji prijimacky, kdy, z ceho atp. to ma asi skola od skoly s mirnymi rozdily, ale budou to mit uvedeno na webu.

  • Samozřejmě studovat jít můžeš. Zdarma to máš pokud je ti do 26 a ještě jsi na vš nebyla (pokud jo, pak se to sčítá). Na bakalářským i magisterským studium můžeš překročit o rok standardní dobu studia, většinou 3+2 (takže můžeš studovat 4+3 zdarma), ale pořád jenom do 26 let. Podávání přihlášek a přijímačky si zjisti u konkrétní školy, každá to má jinak. Stejně tak pak předměty, rozvrh, zkoušky apod. má každá škola jinak. Ale všechny informace najdeš na webu konkrétní školy. :)

  • To se školnym zdarma do 26 už tu zaznělo, já ještě dodám že u lehcich škol se dá pracovat i při studiu, já měla většinu času při studiu ekonomické fakulty na Zemědělce poloviční úvazek ale hodně mi v práci vycházeli vstříc.. na každé škole je to jinak i každý semestr je jiný ale mívala jsem jeden nebo dva dny bez školy, některé dny školu jen dopoledne, jindy jen odpoledne treba do 7 večer, k tomu ale bylo dost samostatné práce.. blbé bylo když rozvrh moc nevyšel a clovek měl třeba 6 hodin mezeru v rozvrhu (hodiny rano a pak večer) ale to se dalo využít na tu samostatnou praci - různé projekty samostatně nebo ve skupině.. ještě záleží jak moc budeš poctivá v dochazce na přednášky, většina je nepovinna.. ale opravdu je to skola od skoly respektive obor od oboru..

  • Rebeca4.12.2020 18:06

    Verejne vysoke skoly jsou vzdy zdarma. Casty omyl je ten, ze po 26 letech veku se plati skolne, ale to neni pravda, jen si pak clovek musi sam hradit zdravotni pojisteni. :)

    Jediny pripad, kdy se takove studium plati, je v pripade predchoziho NEDOKONCENEHO studia, kde se ty semestry pricitaji k tomu aktualnimu (standardni doba na bakalare je tusim 3+1 rok.) Nevim jestli se za ty roky, co jsem po skole, neco nemenilo, ale tehdy to rozhodne bylo tak, ze kdo sve studium radne dokoncil (tedy odstatnicoval a dostal titul), mohl zacit znovu studovat bez jakychkoliv poplatku. Mela jsem v okoli dost spoluzaku, kteri prave kvuli tomuto dokoncovali i obory, ktere je az tak nebavily - aby pak nemuseli dalsi studium platit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 601 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist