Screening negativní, Triple pozitivní

Otázku položila: Bývalá uživatelka #15665 8.5.2015 9:20

Ahoj holky. Je mi jasné, že se to tu už řešilo, ale chtěla bych Vás poprosit o názor, popřípadě zkušenosti. Na Screeningu v 1.trimestru mi vyšlo riziko 1:16 000. NT bylo 2,1 (je mi 22 let, mám za sebou sam.potrat). Teď mám výsledky z "hloupých" Triple testů a mám je pozitivní :-( I když vím, že vychází často falešně pozitivně, tak mě to dost rozhodilo. Jsem v pondělí pozvaná do gen.poradny a je mi doporučený odběr plodové vody. Přijde mi to zbytečné, když jsem měla screening negativní. Ale i tak mi to v hlavě šrotuje a říkám si co kdyby. Měla jste některá podobné výsledky a na plodovku šla? A jak to dopadlo? Moc Vám děkuju za názory ;-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já měla zase zkušenost, že mi právě vyšel pozitivně 1. screening z odběrů krve riziko 1:5. Též je mi 22 let. Poté jsem byla poslaná ke genetičce, která mi doporučila odběr plodové vody. Přitom ultrazvuk byl ukázkový až na tu krev. Taky mi to nedalo a i když nerada jsem přistoupila na odběr plodové vody. Do večera jsem měla výsledky a byli negativní.

  • Sama pises "hloupych" triple testu. Ja tyto testy odmitam podstoupit,protoze prave vychazi falesne pozitivne. Pokudti vysly pozitivne na downa a screening mas dobre vysledky,rozhodne bych na plodovku nesla. Ale je to jen muj nazor. Myslim si ale,ze jak seto tu tak casto probira,ze ti tohle co ja,reknou vsechny zenske. Ttriply by uz meli zakazat delat8-o

  • Ahoj. Mam za sebou odber plodove vody v prvnim tehotenstvi. Integrovany screening pozitivni ma down diky nizkemu papp-a. Vse v poradku. V druhem tehotenstvi nizke papp-a opet, vysoke hcg. Test integrovany s triple testy vysel negativni, ve 22 tt na utz zjistena vyvojova vada neslucitelna se zivotem nesouvisejici s vysledky krve. 3.tehotenstvi papp-a opet nozke, tentokrat jen 0,2 hcg v norme, NT2,2 utz v normalu. Riziko downa 1:28, preeklapsie 1:11, rustove retardace 1:2. Podstoupila jsem utz u mudr. Frisove. Doporucen neinvazivni test z krve, nechtela jsem podstupovat riziko ani 1:100 potratu. Testy v poradku, na utz zadne vady neobjeveny, ve stredu mam termin. Osobne bych diky falesne pozitivite u triplu odber nepodstoupila, zaplatila bych si pripadne lepsi utz ve 20 tt. Triple testy v mnoha zemich uz ani nedelaji.

  • Borlova8.5.2015 11:44

    Já bych nešla, ještě když ti vyšel na prvním screeningu tak dobrý výsledek. Až budeš na velký UZ ve 20 týdnu, tak podle toho se dá hodně taky poznat. Tam kontrolují všechno a riziko ti vyšlo na co na DS? A kolik ti vyšlo riziko?

  • Urtica8.5.2015 22:52

    Ještě dodávám, že při odběru plodové vody je riziko komplikací (a to včetně potratu) cca 1:100, takže stojí opravdu za zvážení, co je rizikovější...odběr plodové vody je pro lékaře příjemný, dobře zaplacený zákrok, který je nestojí žádné velké úsilí a péči (neříkám, že tak uvažují všichni,ale najdou se tací). V případě velké nejistoty si lze na vlastní náklady zaplatit neinvazivní vyšetření z krve - Prenascan, který je skoro stejně spolehlivý jako odběr plodovky a přitom bez rizika (ano, stojí to cca 14000 Kč, ale myslím, že jestli se v něčem vyplatí investovat, tak je to tohle).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 215 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist