Rozdíly názorů na výchovu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #40773 27.9.2011 19:56

Ahoj. Dneska jsme se s manzelem zase dost chytli a zase to bylo kvuli tomu, ze mame oba dost odlisne nazory na to, jak vychovavat naseho dvouleteho syna. Dnes to bylo kvuli tomu, ze k veceri dal synovi sklenicku piva. Ja ale proste nechci, aby do nej nejaky alkohol lil. Mi rodice byli oba alkoholici a sestra se alkoholu nevzdala ani kdyz byla tehotna, vyrustala jsem v tom a porad mam pred ocima, co chlast dokaze z lidi udelat. Vim, ze to byla mala sklenicka, ale nebylo to poprve a navic jsem dostala hrozny strach, protoze prckovi to ocividne chutna. Rekla jsem to manzelovi, ze si to nepreju a on rekl jen ze jsem prastena a prehnane starostliva, ze je to pry dobre na traveni a jeste mu dolil. Navic jsem zjistila, ze i tchan s tchyni do meho syna obcas pivo lijou. Rekla jsem, ze si to nepreju a oni, ze pry je to pro zdravi, ze i do manzela to obcas lili a nic se mu nestalo. Ale snad mam taky narok na vlastni nazor jak mam vychovavat svoje dite. Navic jsem ted tehotna a vsechno na me dopada tak nejak vic. Myslim si ale, ze to neni prehnana starostlivost, kdyz nechci, aby muj dvoulety syn bezne pil alkohol, nebo ne? Prosim o nejakou radu, nebo nazor, jestli to nahodou prece jen neprehanim, tim ze je to muj prvni a vymodleny syn, mozna jsem uz ztratila perspektivu....

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • No, tak já bych opravdu nepřekousla, aby mi do syna někdo lil pivo. Celá rodina ví, jaký mám na to názor. Nesnesu ani, aby mu dávali k puse prázdné flašky na docucnutí. Heredita ve vztahu k alkoholu je vědecky prokázána. Pokud máte alkoholiky v rodině, dítě má k alkoholismu genetické dispozice už samo o sobě. A pokud mu ještě někdo dává ve dvou letech pivo, není normální. Kdybychom to vzali z pohledu práva, je to i protizákonné. Takže z mého pohledu rozhodně nepřeháníš, byla bych z podobné situace naprosto šílená. Můj otec je alkoholik. Vím tedy, jaký démon alkohol je. Můj syn je stejně starý jako ten tvůj. Zkusila bych to manželovi ještě vysvětlit, pokud to nebude chtít pochopit, vyhledala bych si vědecké články a studie na toto téma a ukáhala je manželovi. Pokud by nepomohlo ani to, zkusila bych to řešit i s dětskou lékařkou, aby mu vysvětlila, že při požití alkoholu odumírají mozkové buňky dospělým, natož dětem, jejichž vývoj může užívání alkoholu nevratně poškodit. A to ani nemluvím o tom, že když do něj bude nalévat pivo pravidelně, syn se stane na alkoholu závislým a to mnohem dířve než dospělý, protože jeho tělo není schopno se s něčím takovým poprat. Nevím, ale někteří lidé jsou, s prominutím, úplně tupí!

  • Tak je divne ze 2 letemu klukovi lije pivo,to udelat muj pritel synovi,tak ho pretrhnu.a divim se tve tchyni ze mu dava pivo!!?A urcite to neni pro tak male dite zdrave.A nevim jaky mas vstah s tchyni,ale urcite bych ji rekla co si o davani alkoholui diteti myslim.Nenech si mluvit do vychovi a z manzelem by sis mela vazne promluvit alkohol neni zdravi pro dospele kord pro dite.Drzim palce.

  • Ahojky, nepopírám že i my coby malí jsme semtam po tátovi "dosrkli" pivo, každopádně můj názor na podávání alkoholu dětem je naprosto stejný jako ten tvůj...Nejenže dětský mozek není na přísun alkoholu připravený, ale u dětí se rozvíjí závislost mnohem dříve a rychleji než u dospělých...na to jsou i různé studie, můžeš zkusit pohledat a šokující je, jak malé množství stačí (jen si to bohužel přesně nepamatuji).
    Jinak to jak může dopadnout vztah dítě a alkohol dobře pozorují u mamky známých...Dcera 4 roky, syn 14 let, oba dva labilní, s agresivními sklony a záchvaty vzteku, hyperaktivní, oba dva mají za sebou návštěvu psychiatrů...Rodiče i prarodiče jim nalévají od piva přes colu s vínem, přímo to podporují...Tohle tedy není moje představa o výchově dětí a když mě mamka láká k té dotyčné rodině na návštěvu, tak s díky odmítám, protože něčemu takovému rozhodně přihlížet nemusím...
    Nevím, jak jsi na tom ty, ale pokud nechceš aby tvoje dítě dopadlo stejně blbě, tak všem řekni radikální NE! A tvůj partner pokud aspoň trošku logicky uvažuje, tak mu dojde, co je dobře....a hlavně by měl respektovat tvou zkušenost z rodiny...

  • Ahoj. Děti nemám, ale s tvým názorem plně souhlasím! Ono co se týče dospělých, je u mnohých problém v tom, že pivo jako nějaké zlo neberou. Lidi vždycky slyší, jen co se jim líbí - je tam vitamín B, je to dobrý na ledviny atd. přitom ,,pozitiv účinky,, na zdraví to má jen do 2 piv. Ale dost lidem nepřijde divný, vypít 3x do týdne 10piv a ještě se k tobě chovaj jako že ses divná, když řekneš, že pít nebudeš. Vždycky mě strašně pobaví ty hlášky: Bereš antibiotika? Nesmíš alkohol? Ale pivo si dát můžeš, to nevadí:-) a podobně. Pivo, lék na všechno. Strašně mě v poslední době s**e tenhle přístup. A nechápu už vůbec, jak dospělý normální člověk, může brát na lehkou váhu podávání alkoholu dětem!

  • ja bych to take nedovolila,at se se mnou pak hadaji jak chcou ale dvoulete dite nema co pit pivo,nereknu kdyby mu dal nealkoholicke ale toto je sila,muze se pak dokonce stat,ze syn rekne ve skolce a vsude jinde,male deti co nevi to nepovi,ze mu davate doma pivo a myslim ze za tu ostudu co jste to za rodice a prarodice to opravdu nestoji,toto bych si teda rozhodne obhajila,ja mam to same s tchyni,ta malemu dava po lzickach kafe...a take jsem ji to milionkrat rikala,a stejne neposloucha lzicku mu da,male dite nema co pit kofein,natoz alkohol.

  • Nedivím se ti, mojí dceři jsou 3 roky, otec alkoholik a nežijem s ním a jsem na to doslova alergická, když má někdo tak hloupej nápad, jí dát nějaký alkohol ochutnat a bojuju do poslední chvilky. Nikdy bych dítěti alkohol nedávala!!! Ani olíznout skleničku. Možná mám až moc zarytý názor, ale po mé životní zkušenosti není divu. Rozhodně se nedej a nenechávaj svého synka pít pivo, když se ti to příčí. Držím palce.

  • ahojky no mě to taaky prijde divny...dvou letýmu díteti lit pivo...jak zalezi kolik manzel taky da cucnout nasemu klukovi (3.5roku) ale ne ze by mu nalil do sklenicky malimu to nastesti nechutna :-D jako ono je prvd ze je to zdravý ale asi néé pro tak malý dítě :-( tomu to podle mě spíš uškodí..

  • mam naprosto totozny nazor s prvosenkou... a tchan s tchyni mu nemaj co davat za tvymi zady pivo, vychovavas ty! drz se. s manzelem si vklidu promluvte...

  • Manžel dával donedávna dceři cucnout nealkopiva,ale dozvěděl se,že by děti neměly ani nealko.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 542 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist