Rozdělení financí ve vztahu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #310825 7.9.2020 13:34

Ahoj,

chtěla jsem se zeptat, jak máte rozdělené finance ve vztahu, co kdo platí, atd.
Mám přítele, s ním jedno dítě a jedno dítě z předchozího vztahu. Čekáme další miminko.
Na syna platí jeho otec alimenty 2500,-Kč.
Pobírám rodičovský příspěvek 10 000,-Kč.

Přítel platí nájem 10 500,-Kč, benzin, nějaké svoje poplatky (telefon, pojistku .. ) a to je vše.
Já platím vše ostatní - jídlo, drogerii, kosmetiku, plenky, oblečení, léky, školku, krmivo pro kočku .. A opravdu taktak vycházím. Teď jsem byla na tom tak, že jsem neměla kredit ani na SMSku nebo prozvonění a na účtu 68,-Kč.
Moje mamka mi mockrát říkala, ať máme finance společné, ale k tomu přítele nikdy nedonutím, navíc bych neměla možnost si koupit nic jen tak pro sebe (řasenku, ne drahou kabelku).
Přítelovy finance nemám pod kontrolou, kouří, dá si jedno pivo denně, takže nic hrozného.
Vydělá kolem 20 000,-Kč, z toho zaplatí nájem, benzín, poplatky a cigarety a je na nule.
Kšeftuje s hodinkami, ale moc mu to nevynáší.
Našim dlužíme 20 000,-Kč, jeho rodičům 10 000,-Kč.
Popravdě se děsím Vánoc - nevím, za co koupím dárky ..


Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, my s manželem máme každý svůj účet a potom máme jeden společný, ke kterému máme oba kartu a oba tam posíláme peníze a platí se z něj společné výdaje (inkaso, potraviny, drogerie, dovolená, věci pro syna,...). Na společný účet posíláme oba peníze a to poměrem příjmů, dohromady tolik, aby každý měsíc bylo dost a ušetřili jsme tam třeba i na tu dovolenou. Já jsem teď na mateřské, takže tam posílám asi jen třetinu co manžel. Oběma nám zbývá na osobní útratu např. za koníčky, na překvapení pro druhého.

  • lenkaberuska10.9.2020 23:09

    Ahoj, my s bývalým přítelem jsme měli každý svůj účet a pak společný účet, kam jsme oba posílali stejnou částku a z něj platili jídlo, večeře,dovolené,drogerii. Nákupy jsem měla na starosti většinou já a když jsem si z toho společného účtu koupila nějakou drogerii pro sebe, tak to neřešil. Nájem bytu, ve kterém jsme bydleli, platil on, protože já jsem měla ještě hypotéku na dům, který jsem rekonstruovala a on v něm ani po rekonstrukci bydlet nechtěl (to bych zase nechtěla já nic po něm). Na nájem ode mě nic nechtěl, protože vydělával víc a byl dost velkorysý bych řekla. Všechny ostatní osobní výdaje jsme si platili každý ze svého. Já jsem zastáncem toho, aby ten, kdo vydělává víc, taky poměrně víc přispíval na chod společné domácnosti a rodiny, pokud jsou v ní děti. Neexistuje, že jeden vydělává dvojnásobně a platí stejně jako ten, který je na mateřské a nemůže vydělávat, protože se stará o děti! Taky mi přijde dost na hraně finanční udržitelnosti pořizovat si třetí dítě s příjmem rodiny 32.000 měsíčně, když už teď sotva vyjdete. Snad dostanete aspoň nějaký příspěvěk na díte, domácnost? Zkuste si to vyběhat. Nebo ať se partner kouká pochlapit a najít si lepší práci. Držím palce,ale ty finance bych rozhodně rozdělila tak, aby on přišpíval více. Stejně Vám teď nic jiného nezbyde, až se narodí miminko a budete pro něj potřebovat další věci a už teď jste na nule.

  • Tak začni kupovat jenom suchý rohlíky k jídlu, řekni že na víc nemáš a třeba mu to dojde :-)
    Jinak my máme účet každý zvlášť, ani bych to nechtěla jinak. Všechno víceméně platím já - veškerý poplatky, jidlo, drogerii, obleceni dětem, u nás je manžel na RD a já chodim do práce...takže táhnu domácnost ja a manžel si kupuje jen sám sobě co potřebuje

  • My máme každý svůj účet a jeden společný, ke kterému máme kartu oba dva, na ten společný posíláme každý poměrnou částku a přitom si každý něco necháváme, aby nám zbylo, z čeho si já třeba koupím řasenku, nebo metr látky na svůj koníček, a manžel zase na svoje koníčky, a z toho společného účtu platíme vše dohromady, od hypotéky, po ten poslední ubrousek :) a teda zvládáme tam ještě i něco málo přišetřit právě na ty vánoční dárky a tak ... ten společný účet mám pod palcem hlavně já, chlap to nějak neřeší, hlavně čeká, že poplatky jsou zaplacený a v lednici je jídlo a víc ho nezajímá

  • My máme s manzelem finance spolecne. Ja dostavam mesicne 10 tis rodicak, ten jde na poplatky (voda, elektrika, plyn, pojistky, telefony, stavebko). Manžel nosi cca 20-25tis. 10-15 tis. Jde na vedlejsi sporeni, ze zhruba 10 tis zijeme (vse ostatni, nafta, jidlo, plenky, drogerie...). Proc bys sakra nemohla koupit neco pro sebe nebo deti, kdyz on muze kourit? Ono se to zda, nevim teda jak kouri tvuj muz ale pochybuju ze ma krabicku na tyden. Pri dnesnich cenach prokouri tisice za mesic a ty si nemuzes koupit bez vycitek blbou rasenku za par korun?! Nakopat do riti takoveho sobeckeho chlapa..A vim co rikam, protoze ja i manzel jsme byli taky kuraci.. ja pred nekolika lety s tim sekla a nekourim vubec, manzel nekouril pres rok, pak teda zacal zas s tim ze si da jen obcas cigaro s chlapama v praci o prestavce. Na rozpoctu to nejak nejde znat..
    Rozhodne byt tebou bych apelovala bud na slouceni financi abys to mela pod kontrolou, nebo at ti dava ze sveho on nejake ,,vyzivne,, abyste si ty i deti taky mohly koupit neco mimo nez jen nevyhnutelne nutne veci. Drzim palce at to nejak zvladnes.

  • eliskao7.9.2020 16:54

    My jsme si s manželem nechali každý svůj účet jako za svobodna - můj užíváme jako "spořící", z manželova platíme vše od hypotéky přes inkaso, jídlo, drogerii atd. Máme vzájemně v bance udělenou možnost s účtama disponovat. V reálu má manžel mnohem vyšší výplatu než já, má dobrou pozici a ve firmě je přes 10 let. A přesto finance dáváme na jednu kupu a nikdy jsem neslyšela slovo, že vydělávám málo, nebo že si třeba něco nesmím koupit. Byť teda ani já ani manžel myslím za nic nějak neutrácíme. Vaše rozdělení financí mi přijde dost nefér vůči Vám. Táhnout toto všechno co vy musí být o nervy. Navíc pokud manžel má 20 měs - 10 dá za byt a dalších 10 ho stojí telefon, benzín, pojistka a cigára tak teda nevím, to se mi zdá hrozně moc. Mělo by mu aspoň něco zbýt.

  • V jednom vztahu jsme byt platili napul a v placeni potravin a ruznych vecericek, kaficek a pivecek jsme se cca stridali.

    V jinem vztahu on platil byt a ja jidlo, ve vysledku to za ten mesic vychazelo podobne. Volnocasove vydaje jsem vetsinou hradila ja, protoze jsem mela vic penez.

    V nynejsim vztahu zase naopak vetsinu veci hradi muz, protoze tady ma vyssi prijem on.

    Do jednoho spolecneho uctu bych nikdy nesla. Maximalne do tretiho uctu, kam by kazdy z nas odvadel urcite procento sveho prijmu, a ze ktereho by se hradily veci do domacnosti a dovolene.

  • Hezký den, my jdeme ve všem napůl.. Přesněji, věci co se týkají jen mě si platím ze svého, co se týká jen jeho si platí on sám..
    Jinak máme aplikaci splid na telefonech, navzájem propojenou a každý výdaj pojený s domácností tam zadáváme. Já platím jídlo, doplňky do domácnosti a vše co považuji za důležité, aby se nám spolu hezky žilo a nestrádali jsme. On platí hypotéku, internet a další poplatky spojené s užíváním bytu. Každý výdaj zadáme do aplikace a máme přehled v tom, kolik kdo dluží. Nějak extra to neřešíme, když mě dojdou finance, klidně mi i něco pošle (nebo já jemu když potřebuje) - opět se zadáním na splid, aspoň si tím "korigujeme" dluhy.

  • No takoveho "chlapa" bych kopla nekam.. pokud s nim neni domluva, aby vam daval penize...a nechala si platit alimenty na deti a na sebe

  • My meme s manželem jeden účet společný - byl i před manželstvím a z něj chodí trvalými příkazy vše, co je nutné (elekřina, pojitsky, telefony, hypotéky, alimenty). Na nákupy chodíme i spolu, ale jinak vše se platí z toho jednoho účtu - máme k němu každý kartu, samozřejmě. Každý si kupuje jinak co chce - je fakt, že si to předem říkáme, plus pak "tajně" kupujeme dárky na Vánoce a svátky...
    Manžel vydělává více než já, ale já nevydělávám o moc méně. Kdybychom to měli dělit, aby on platil alimenty na JEHO děti, a on platit JEHO hypoteku na JEHO dům... tak je na mizině a ještě mi dluží :-D ale jsme v tom spolu....pak jednou (snad) na mateřské zase budu já "dlužit" jemu, logicky, vzhledem k příjmům.....

  • slunickoL13.9.2020 23:20

    U nás platí od začátku vše partner, protože já nikdy nic neměla. S dětmi tedy mám rodičák a platím tedy ze svého účtu to, co si objednám nebo v obchodě, ale kdykoli se řeknu, tak přítel zaplatí všechno bez řečí nebo mi dá peníze, když zrovna nemám nebo zaplatí objednávky z účtu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist