Rozchod a vracení zpět?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #421832 30.10.2019 20:03

Milá poradno,

Potřebuji poradit. Po dvou týdnech jsem se rozešla s partnerem. Je to hodně složité. Měli jsme vztah cca 6 let. Mě je 28 a jemu 29. Naše neshody jsou v názoru na bydlení. On se od malička shlédl v bydlení u svých rodičů, byl k tomu prakticky vychován. Jeho rodina má dvougenerační dům máji dvě patra a jedno patro si trošku upravil po svém. Ale pořad tam jsou rodiče a mě to vadí a nechci to. Já je mám rada, ale preferuji bydlení o samotě - ideálně ve vlastním domečku nebo pro začátek v podnájmu bytě. Na domečku jsem se oba shodli a to jsem si stanovili jako společný cil, který nás motivoval na vztahu dále pracovat...
4 roky jsme každý bydleli zvlášť u svých rodičů. K jeho rodičům jsem bydlet nešla (nedokázala jsem ustoupit). Moc mě nechápal, ale nakonec se rozhodl jit semnou do bytu. Vím, že do bytu moc nechtěl , protože jsou to vyhozený peníze, což chápu . Takže do bytu šel spíš kvůli mě.
V bytě bydlíme cca 2 roky… je to takové zvláštní, na jednu stranu to bylo strašně super, myslím, že to i chvíli perfektně klapalo. Najednou to pak upadlo do jakéhosi útlumu. Myslel si totiž, že tam budeme rok a pak půjdeme bydlet k jeho rodičům asi jako takový výměnný obchod. Jenže mě se z bytu fakt nechtělo :-( On najednou semnou přestal úplně komunikovat ...spíš jsem žili cca pul roku, tak nějak vedle sebe, než spolu….Věděla jsem, že chce domů, tak já jsem začala rychle řešit stavební pozemek. Až jsem měla pozemek (darem), tak jsem jej opakovaně pobízela, ať vybere nějaký dům. A čekala jsem, až to začne řešit, ale v tu ranu se nic nedělo. … Najednou jsem vycítila, že si vše rozmyslel a my se kvůli tomu všemu rozešli. Na něj to bylo moc rychlý a já jsem se pozemkem bránila, abych neskončila ve dvougeneračním domě s rodiči….. Oba dva jsme se dost natrápili. Naštěstí jsme se rozešli v dobrém bez hádek, spíš jsem se tak domluvili, že to oba dva chápeme, každý si to přeje jinak.
Po dvou týdnech od našeho rozchodu jsme se sešli, počkal na mě v bytě a promluvili si o tom. Přiznali jsem si svoje chyby. Povídali jsem si celý večer, pak jsem se dokonce spolu vyspali. Chtěl by to vše vrátit zpět. Najednou přišel s návrhem na domeček …Ale radši jsem se shodli, že zůstaneme v bytě a nebudeme nikam spěchat vše necháme volně plynout. Vice se věnovat sobě.
Taky bych to chtěla vrátit zpátky, ale mám obavy, aby se to nestalo znovu, další rozchod už nezvládnu... máme problém s komunikaci, kdybychom o tom spolu otevřeně mluvili , možná by k rozchodu ani nedošlo  ….Bohužel k jednomu rozchodu už došlo a opět kvůli názoru o bydleni… Ja si byla v něm dosti nejistá a nevěděla jsem co vlastně chce…neuměl mě to říct....taky bývá hodně tvrdohlavý…..Bojím se abychom opět neřešili podobný problémy….. Myslíte si, že to pujde vrátit zpátky po rozchodu? Je lepší si počkat než oba dostaneme rozum a promyslíme to? … myslím, že teď převládají emoce…..
Hodně lidí mi radí, abych se k němu nevracela, je to nejistý a že to sjede do stejných koleji a zase se rozejdeme….a jenom ztrácíme čas…
Já se teď mám stehovat k našim a vůbec nevím jak to teď řešit…možná hrozí, že přijdeme o byt…
Děkuji za názory.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ja bych to zkusila znovu. Dle meho nazoru a podobne zkusenosti by tohle mohla byt zkouska toho vztahu, jestli vam to vydrzi nebo ne. A takova dvoutydenni ,,pauza,, je dost dlouha doma na to aby si clovek mohl uvedomit co chce. A to ze za tebou prisel a chtel by to zkusit pokracovat v tom co jste meli je dle meho docela velky krok ;) Kdyz nezkusis, nevis. A treba bysis to jednou vycitala. A treba vam to nebude klapat a rozejdete se definitivne. To tady nikdo nevime, ale ja za sebe bych to rozhodne nezahazovala ;) jak rikam, zasadni veci proveri vztah.. byla jsem v kuzi toho kdo cekal jestli vztah pokracovat bude nebo ne, dostala jsem novou sanci... A diky Bohu za to. :-) Drzim palce at se rozhodnes spravne, dej na sama sebe. :)

  • Nič nie je čiernobiele. Niekedy sme vo vzťahu už dlho a spohodlnieme, ztvrdohlavieme. Rozchod nám vie otvoriť oči, ukázať, kde vlastne máme priority. Zrazu sa to, čo vyzeralo ako veľká prekážka môže zdať ako banálny problém. Ja to vysvetľujem nejako tak, že do niečoho vkladáme veľa emócií a až keď to niečo už je bezpredmetné, vieme sa na vec podívať objektívne.

    Určite spolu predebatujte, čo ďalej. Možno porozmýšľaj, či by nebolo fajn ísť k rodičom kým ten dom budete stavať, aby ste došetrili financie. Zas už keď sa stavať začne, vieš, že to u rodičov naozaj nie je na trvalo. Možno zistíš, že si tiež bola tvrdohlavá zbytočne.

    Je to však o vás a na vás, ja osobne by som sa rozhodovala srdcom v takejto situácii. Ak ti na ňom záleží, daj mu šancu. Ak ide len o to, aby bolo po tvojom, nechaj ho ísť.

  • Mila slecno 🙂 jako byste psala o me a mem nynejsimu manzelovi 🙂 ja ale ustoupila, po dlouhe dobe... Taky byl svymi rodici vychovavan ze jednou bude bydlet s nima a ja to tezce nesla. Pak chtel i ustoupit kdyz zjistil ze mezi nami bude konec... Proroze ja s rodici zasadne nechteka bydlet... No nakonec jsem ustoupila ja a cele dva roky manželství mh to triskala o hlavu, ze to bylo me nejhorší rozhodnuti, ze jsem mu nemela v tomto ustupovat... Byl hodne nešťastný a ja nastvana ze bydlime s jejo rodici.. Presto jsem věděla ze i nej orijit nechci... Noo a pak se nam narodilo miminko... Porad to skripalo, tchyni jsem nemusela.. I kdyz byla hodna a obetava.. Ale uplnuly 4 mesice od narozeni a neco se ve me zmenilo.... Zdalo se, ze tchyne tady najednou nebude kvuli zdravotnim problemum a me doslo jak uzasnou tchyni mam a ze to je ma druha maminka.... Vse se změnilo a jsem najednou strasne stastna ze jsme spolu pod jednou strechou 🙂 casto za nimi jdu si jen tak povidat.. Proste jsem za ne moc rada.. Ale jsou opravdu nekonfliktni a prejici 🙂 a hodni... A vis co? Ja kdybych chtěla tak je nemusim ani tyden videt... Jelikoz dela hodne to, kdyz ma kazdy svuj vchod... To potom clovek ma sve soukromi... Proto pokud bych byla tebou tak bych ustoupila s tim, ze to zkusíme a uvidíme. Zkusila bych zatnout zuby a prekonat sama sebe... Ale velmi bych apelovala na pritele at udělá vchod svuj vlastni a aby se ty patra nespojovaly nějakým schodistem spolecnym... Aby se muselo prejit pres venek... Muj muz to tak udelal a je to opravdu velmi dobre jak pro vztahy tak pro soukromi a pohodu 🙂❤️

  • Francy31.10.2019 6:50

    Vzhledem k tomu, že tedy máte k dispozici pozemek na stavění, tak bych bydlení u rodičů překousla. Bude to jen dočasné. Zase se udobříte, vše promyslíte a pak treba začnete stavět. Zejména kvůli financím, nevím jak jste na tom platově, ale většina mladých rodin se musí zadlužit, aby mohli mít vlastní bydlení. Takže kdybych si měla vybrat mezi nájmem + splácení hypotéky a bydlení u rodičů s příspěvkem na energie + splácení hypotéky, tak určitě volím druhou možnost.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 148 otázek, kterým se dostalo 271 328 odpovědí a 409 599 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist