Rozchod

Otázku položila: Bývalá uživatelka #14712 26.2.2011 15:51

Dobrý den, chtěla jsem se vás všech zeptat, jestli někdo nemáte podobný problém, nebo mi poraďte prosím, jak jej řešit. S přítelem jsem byla skoro 9 let, máme roční dceru.. Bylíme v městském bytě, který máme předplacený na rok dopředu...peníze nám dali jeho rodiče pro malou.. Ale rozešli jsme se...ve zlém, dělá mi problémy... Nechce odejít z bytu, který je psaný na mě... I přes to, že bych ho vyplatila, mě citově vydírá a vyhrožuje, že mi sebere dceru. Co je všechno potřeba zajistit po rozchodu? Jedná se mi o svěření dítěte do vlastní péče, alimenty...kolik tak dostanu peněz...jestli jsou nějaké příspěvky jiné pro svobodné matky. Prostě na co všechno bych měla myslet, aby malá byla zajištěná? Doufám, že mi poradíte..je to pro mě hrozné období... Všechno není se šťastným koncem... Ale doufám, že bude líp. Díky.

Jejej...je mi z toho zle...děkuji za reakce, moc mi pomohly... Snad se ňáko domluvime a bude už líp...Nepřežila bych to, kdyby mi Kačenku vzal. Nechápu jen, že se v nás vzala taková nenávist po těch letech a nedokážeme se domluvit... Díky a mějte se líp!!!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • dzusinka26.2.2011 20:34

    Zákon o rodině:

    § 85
    (1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

    (2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.

    (3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.

    § 86
    (1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví soud rozsah jejich vyživovací povinnosti nebo schválí jejich dohodu o výši výživného

    § 95
    (1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.

    § 96
    (1) Při určení výživného přihlédne soud k odůvodněným potřebám oprávněného, jakož i k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům povinného. Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného zkoumá soud, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika.

    (2) Výživné nelze přiznat, jestliže by to bylo v rozporu s dobrými mravy.

  • mam kamaradku,ktera vychovava sama syna,syna ma s pritelem,se kterym uz nezije,a dostava na maleho 2000,- mesicne a to ji rekli na socialce ze je to moc,ptz uzavreli mezi sebou dohodu a na 2000,-se dohodli,pokud to pujde pres soud,bude to jeste min,ale ze zakona je povinny platit i na tebe,jelikoz jsi na rodicaku.

  • výše alimentu také dost závisí na výši jeho příjmu...můžeš jít na Odbor státní sociální podpory (sociálka, kde dostáváš rodičák) a tam nahlásíš, že nežiješ s přítelem, ale on už musí mít změněné trvalé bydliště jinak jste stále společně posuzované osoby a po 3 měsících si můžeš zažádat o dětský přídavky, sociální příplatek a popřípadě i příspěvek na bydlení...otázkou však je, jestli se do toho budeš finančně vejít....jinak jak říkají holky, na sociálku a podat návrh k soudu na úpravu výchovy a výživy dítěte (to budou po tobě chtít i na SSP)...také se může stát, že Vám bude svěřena do střídavé péče...ničeho se neboj, bude to v pořádku...jen chce skočit na město a tam se o všem poradit, abys byla připravena na nejhorší! držím pěsti....

  • ahojky a byly nebo jste svoji?? myslim jako jestli jsi vdana...nevim jestli ted nereknu blbost, ale podle me nema na tvoji dceru. nemuze ti ji jen tak vzit... a navic nikdo by mu ji an nesveril...vzdy se sveruje do pece matky...jsou vyjimky ale to by jsi musela delat nebo udelat neco fakt spatneho aby mu ji sverili.... a predpokladam ze jsi nikoho nezabila nebo ji netyras:-).podle me se nemusis bat..at udela cokoli zustane tobe......jeslti je ten byt psany na tebe a on tam ma trvaly pobyt tak je mi lito ale nemuzes ho vyhodit....ja vim neni to fer.... pokud je to hodne vazne zajdi si za pravnikem on ti poradi co vse je treba udelat... drzim palce at je vse brzo v poradku:-) pak dej vedet jak jsi dopadla:-) hodne stesti

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 543 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist