Rodičovský příspěvek

Otázku položila: Anonymní uživatelka #351668 24.6.2019 9:25

Dobrý den, chci si vybrat rodičovský příspěvek přes přítele protože vydělává víc. Co k tomu potrebuji za papíry?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • WojKa24.6.2019 10:15

    Určitě to jde. Pokud si nemůžeš zvolit výši rodičáku a přesto ho chceš vybrat dřív, je to možné, ale nevím, zda stačí, že je to otec dítěte a nemusí být Tvůj manžel. Tím si nejsem jistá.
    Na úřadě Ti dají formulář, kde Ti u přítele v práci potvrdí výši výdělku a dle toho Ti spočítají denní vyměřovací základ a tak můžeš pobírat vyšší RP, nicméně se Ti tím nezvýší částka, kterou můžeš vybrat, ta zůstává, jen budeš pobírat vyšší částku a rodičák Ti skončí dřív.

  • Taky jsem řešila zvýšení rodičáku, ať to stihneme vybrat, protože bychom chtěli zanedlouho druhé dítě. Manžel vydělává o něco víc a každá koruna se hodí.
    V práci mu na mzdovém musí vyplnit formulář "Příloha žádosti o dávku", která je určena pro ČSSZ. Jak mu to vyplní a potvrdí, musí s tím zajít na OSSZ, kde to odevzdá a pak mu pošlou vyplněný ještě jiný papír s denní vyměřovacím základem, se kterým už vy zajdete na pracák.
    Každopádně, jak už tady zaznělo, jde to u manželů. Jestli to jde i u těch, co žijí na hromádce nevím...

  • A ona nejaka takova vec jde?... A neni nahodou rodicak určený statem, nikoliv podle toho kolik je vydelek? Podle vydelku se vymerujez mateřská.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist