Rodičovská návrat na UP x těhotenství

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424353 20.12.2020 23:21

Dobrý den,
mám takový dotaz, jsem stále na rodičovské. Pobírám rodičovský příspěvek. Mám jej prodloužený do 4 let věku dítěte, jenže porodim druhé miminko a moje dítě ještě nedovrsi 4 let věku. Chtěla jsem si předčasně ukončit rodičovskou a vybrat poslední částky rychleji než i porodim, abych splatila půjčku a měla od ní klid. Jenže potom bych asi musela jít na pracák a platit zdravotní a sociální? Nebo mám narok na to že něco z pracáku také dostanu než se dostanu na další rodičovskou při narození druhého miminka, když jsem pracovala do prvního tehotenstvi? Předtím jsem měla práci ale smlouva mi během prvního těhotenství skončila a už neprodloužili.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Máš nárok na podporu v nezaměstnanosti na 5 měsíců, tak si můžeš rozložit RP, abys stihla vybrat i tu, akorát ti nebude plynout z předchozího zaměstnání, ale z náhradní doby pojištění, což je péče o dítě do 4 let, takže bude ta nejnižší, začíná to na částce kolem 5000,-, pak se snižuje, na netu se dá najít přesná výše. Zdravotní za tebe bude nadále platit stát a do důchodu by se ti to mělo taky počítat jako odpracované roky...A po další péči o další dítě o ten nárok na případnou podporu taky nepřijdeš ;-)

    Vesměs ses mohla teoreticky přihlásit na ÚP i do 3.dnů po vypršení smlouvy, tak by ti náležela podpora počítaná ze zaměstnání a přitom pobírat i rodičák, protože se to prý nevylučuje, ale sama jsem to nezkoušela a je jasné, že při registraci na ÚP jen člověk nebere podporu, ale má i jisté povinnosti, které jsou tedy v této době dost okleštěné, např. asi nehrozí, že by ti nabídli rekvalifikační kurz..a pokud předložíš těhotenskou průkazku, tak ti sami od sebe asi ani nebudou nabízet zaměstnání (tedy ne že by se v tomto u netěhotných přetrhli, já si vždy musela najít práci sama), ani nic vyžadovat, každopádně musíš plnit docházku na ÚP.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist