Rodičovská dovolená

Otázku položila: Anonymní uživatelka #408917 30.7.2019 9:40

Ahoj :-) Na jak dlouho si dáváte rodičovskou dovolenou? Nějak si v tom nedokážu udělat jasno, i když je spoustu informací na internetu. Víme, že bychom chtěli druhé miminko, až tomu prvnímu budou tři, čtyři roky. Tudíž mi přijde logické, si dát rodičák na roky čtyři a snažit se otěhotnět třeba už rok předem (až malýmu budou tři). Budu si po rodičáku muset shánět novou práci a přijde mi zbytečné, jít někam jen třeba na ten rok a pak znovu být s malým doma. Jak to máte/ měly jste vy?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • sisterrys30.7.2019 10:35

    U prvního jsem měla rodičák na 2 roky, chtěli jsme druhé v rozmezí 2-3 roky, dávali jsme stranou peníze tak, abych mohla být doma do 3 let prvního, kdyby se nedařilo.
    Mladší se narodil, když bylo staršímu 2 roky a 3 měsíce a i u něj mám rodičák na 2 a dáváme stranou, abych mohla být doma do 3 let, nějak nám ten způsob vyhovuje.

  • Tak úplně zbytečné jít na rok do práce mezi dětmi není, pokud by to znamenalo, že získáš opět nárok na peněžitou pomoc v mateřství, o kterou u dalšího dítěte přijdeš, pokud už nemáš smlouvu. Nicméně se už nic s ničím nevylučuje, můžeš pobírat RP a přitom dávat dítě do školky neomezeně, při rodičovském příspěvku se dokonce můžeš registrovat i na ÚP a hlavně nic není konečné a můžeš si délku (výši) rodičovského příspěvku měnit každé 3 měsíce, zvlášť pokud máš teoreticky podle výdělku možnost čerpat i vyšší částku, tak pokud se stane náhodou nehoda, nemusí být nic moc ztraceno, i když se mimčo povede dříve, než bylo v plánu. Já bych volila střed, do 3. let s tím, že bych počkala, jak se situace vyvrbí a případně si pak rodičovský příspěvek zkrátila nebo prodloužila ( pokud se např. chystáš rozjet podnikání mít RP do čtyř let je určitě výhoda).

  • marketaj30.7.2019 9:49

    Chtěla jsem na dva 2 roky a ve finále jsem doma už 5,5:-D k prvnímu dítěti ba cesta dlouhá a tak nějak jsem ani nepočítal, že druhé se zadari. Zadarilo se a druhé se narodilo, když staršímu bylo 25 měsíců. Jelikož vím jak vypadal nástup staršího do školky, tak u druhého jsem si rovnou řekla, že půjde až ve třech letech, resp ve 3 1/4. A ja si pak v klidu nastoupím do práce. Během rod9caku jsem zaucovala svoje tři zástupkyně a tak v práci mi vyšli vstříc a dohodli jsme se na nástupu až právě od října, aby mladší v klidu měl adaptaci ve školce.

  • Dala jsem si na 3 roky. Ale neni nahodou problem ze pak nedostanes materskou, kdyz mezitim nepujdes do prace??

  • Přidávám se, protože mě to taky zajímá :-)
    Zvažovali jsme to dát na dva roky a dávat si spíš něco stranou, kdybych se pak rozhodla zůstat déle. (A být buď na pracáku, platit si pojištění sama nebo mít někde malý úvazek) abychom si to mohli udělat jak chceme bez divných byrokracií. Peněz si vyberu stejně, jen v jiných částkách.
    Nebo mi něco uniká?

  • buccaneerka230.7.2019 13:16

    Mám rodičák rozpočítaný do 2 let věku dítěte, v práci mám nahlášeno, že nastoupím, až dítěti budou 3 roky. Zaměstnavatele nezajímá, jestli jsem doma bez peněz nebo s nimi. Po domluvě se zaměstnavatelem mi umožní být doma i do 4 let věku dítěte.
    Rodičák se dá v průběhu čerpání měnit, takže kdybych zjistila po roce, že určitě budu doma a že neumím šetřit, tak bych si to prodloužila a brala měsíčně méně peněz, abych je měla déle.

  • petulinkaa1330.7.2019 14:33

    Pokud byste to tak chtěli tak je určitě lepší si to rozložit do 4 let. Ovšem v práci drží místo 3 roky (tedy dá se požádat o rok navíc rodičovské dovolené) to už záleží na zaměstnavateli. Potom záleží take jak to zvládnete finančně. Podle toho si rodičovský příspěvek upravis.
    U prvni dcery jsem sla na rodicak na 3 roky, potom se vrátila do práce a tam jsem po 2 letech opět odešla na další mateřskou. Teď mám rodicak do 4 let, do práce se už nebudu chtít vrátit kam jsem chodila, doma s malou budu cca do 5 až 5,5 let s tím, že rodičák budu pobírat do dcery 4 let ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 515 odpovědí a 409 718 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist