Rodiče nebo tyrani?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #46365 28.9.2011 17:32

Ahoj,
mám takový dotaz ... očekávám, že jsou tu lidi, kteří jsou už starší a možná mají i své děti. Je mi 17 za půl roku 18 a moji rodiče mi zakazují mého přítele, chodit ven po 8 hodině večerní. Zakazují mi všechno co jde. Pomalu si připadám jak pes uvázaný u boudy, který se nikam nesmí hnout. Nepříde mi to normální. Proto se ptám od kolika let smíte chodit domů po desáté hodině a od kolika můžete s klidem a beze strachu z rodičovského řevu spát u svého přítele? Děkuju za odpověď.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, tak já jsem teprve o 2 roky starší než ty, ale bydlím s přítelem a plánujeme miminko, takže ti to napíšu ze svého pohledu. Zaprvé, v dnešní době se opravdu nedivím, že tě rodiče nechtějí pouštět ven dýl než do 8, protože o svoje dítě bych se taky bála takhle večer venku. Mně teda pouštěli jen k příteli domů takhle večer, když věděli, že jsem s ním a nic se mi nestane. Za druhé, je otázkou, proč tě k příteli nechtějí pouštět. Ví, že se chráníte (jestli se teda chráníte), vzpomeň si, jestli jsi třeba nepřišla někdy pozdě nebo jsi něco neprovedla, kvůli čemu by ti moc nedůvěřovali a taky jestli přítel nemá něco, co by tvým rodičům mohlo vadit. Pokud ne, tak bych se jich na rovinu zeptala, co jim na příteli vadí, vysvětlila, že ho máš ráda a nechceš po nich bůhvíco, ale třeba občas u něj přespat, s tím pouštěním večer ven zkusit se domluvit na déle s tím, že budeš na telefonu, ohlásíš kdy přijdeš a ten čas dodržíš a taky by rodiče měli vědět, kde a s kým jsi. Mají za tebe pořád ještě zodpovědnost a nevím, jestli je to tvůj případ, ale některé holky jsou v 17 pořád jak 13tileté. Také je možné, že se rodiče bojí, že jim brzo utečeš, že už nejsi ta malá holčička, kterou ještě nedávno přebalovali ( dospělým tohle všechno utíká jako voda a říká se, že děti rostou strašně rychle). Takže za mně- promluvila bych si s rodiči o důvodech jejich jednání a to v klidu, nehádej se s nima, a snaž se je taky trochu pochopit.

  • Je to vsechno o rodicim,nejak ,kdyz mi bylo 16 a byli prazdniny mphla jsem byt venku dost dlouho pokud to bylo pred barakem,ale kdyz byl skolni rok tak nejak kolem devate doma,ale v tvem veku uz jsem to tak prisne nemela a u pritele jsem normalne spavala od 17,ale nasi ho dobre znali a meli ho radi,to je si myslim asi taky dulezite.A v 18ti uz jsem se k nemu stehovala.Taky asi zalezi dost jestli chodis jeste do skoly.Urcite to stebou nemysli spatne,jen se o tebe boji,precejenom jsi jejich dcera.Zkus si o tom snimi promluvit,za to nic nedas.

  • Ahojky :) No tak to, že ti prohlíží mobil, facebook a pod. je neomluvitelné. Mám dojem, že to už je porušování tvých práv. Nemáš žádné soukromí... Ale i to, že tě pouští nejdéle do osmi je trochu divné, o mě máma taky měla vždycky strach, ale na diskotéku jsem mohla min. do dvanácti. A to opravdu máma nebyla taková ta které bylo všechno jedno. Zkus si promluvit s někým jiným z rodiny, nebo jestli nemáte ve škole pedagogicko-psyhologickou pracovnici... držím palce!;)

  • Ahoj, už tady padly asi všechny možnosti, tak chci jenom přidat jeden příběh ze života. Moje setřenice na tom byla jako ty. Teda jenom ze táty, ten na ní byl jako pes. No a tak přišla před osmnástýma narozeninama, že se stěhuje a fakt to dovedla skoro do konce. A když pak došlo na stěhování, tak se táta vzpamatoval a než aby o ní přišel, tak se začal chovat rozumě. Zkus takovejhle psychologickej trik. A když to nepomůže, tak se fakt odstěhuj. Ale buď připravená, že to nebude žádná legrace.. Jinak ti držím pěsti, aby to dopadlo k tvé spokojenosti. :-)

  • Mi teda bylo 18 před 14ti dny, s přítelem jsme už 3 a půl roku, naši ho hned od začátku brali úplně v pohodě, protože věděli, že i kdyby mi ho zakázali, tak že bych jim řekla, že jdu za kamarádkou a přitom byla s ním, a tak jsem jim to řekla normálně, že jdu s ním a oni aspoň věděli s kým a kde jsem.
    Spala jsem u něj v 15ti poprvé na silvestra, al jeho rodiče jsou trošku staromódní a tak spal chudák na zemi :D a navíc mají pokoj s bráchou, takže vlastně se ani neměli čeho bát. A potom on u nás za půl roku spal, když u nás byla Benátská noc a já u něj zase na Silvestra a tak je to vlastně až do teď, taky bych třeba s ním chtěla strávit celý víkend, ale tam je spíš problém na straně jeho rodičů - i přesto, že je mu 23 :) Ale já už to neřeším ;)
    A jinak naši mě vždycky pustili i v 15ti na nějakou diskotéku nebo něco podobného, mohla jsem se vrátit kolem půlnoci, ale vždycky na mě čekali, protože měli o mě strach, akorát že já já jsem byla vždycky poctivé dítě, žádné problémy, samé jedničky ve škole a v podstatě jsem jim nikdy ještě do teď nepřišla opilá, nekouřím, tak asi věděli, že ve mě mají jistotu...
    Ale jak říkám, záleží to na rodičích, moji jsou v pohodě, s jeho je to trošku horší, u vás je to asi naopak, no. Ale určitě v 17ti letech to normální není. Možná bych počkala ještě půl roku do těch osmnáctin a jestli se to třeba nezmění, tak to měla moje kamarádka, táta ji zakazoval spát ujejího přítele, ale jak dosáhla 18 roku, tak si teď může v podstatě dělat co chce.
    Asi bych to spíš řešila si s nimi o tom v klidu promluvit nebo jim dát přečíst tuhle poradnu, nevím, je to těžko, no :( Zkusit udělat nějaký kompromis, zase záleží, jak vychází Tví rodiče s přítelem a jestli ses třeba nezhoršila ve škole od té doby, co jsi s ním.

  • ahoj, vím, že to není snadné s rodiči, ale jsou to rodiče, kteří mají za tebe zodpovědnost. Mají starost, aby jsi mohla dokončit v pořádku školu, aby jsi neměla dítě dřív než budeš připravená ho mít, a nevím, v jaké lokalitě žiješ, ale návraty ve večerních hodinách pokud jdeš sama jsou prostě nebezpečné. Kolegyni přepadl chlápek těsně u dveří od baráku - zazadu, a to byla holka 180cm a dobrých 90kg. Doprovází tě aspoň přítel pokud se večer vracíš?? Pokud ne, tak se opravdu nedivím, že nechtějí aby jsi se takto pozdě vracela. Mám už své dítko, manžel už má dokonce dospělou dceru, tak vím o čem mluvím. Není správné kontrolovat mt, fb apod. ale zkus to vzít z jejich pohledu a z pohledu dnešní doby, kdy v TV pořád slyší co se děje a jak různí úchylové obtěžují mladé holky přes net a přes mt. Zkus to vydržet do těch 18let a pak uvidíš, jestli se něco změní (ale na rovinu - já myslím, že moc ne - dokud budeš studovat tak budeš na nich pořád závislá a oni budou mít vždycky poslední slovo, protože tě jednoduše řečeno živí).
    Takže přeji pevné nervy s rodiči, oni už jsou prostě takoví (ti moji nejsou o moc lepší a to už je mi o nějaký pátek víc než tobě).

  • Martasek8929.9.2011 15:46

    U nás to bylo tak, že už si to moc nepamatuju, ale co jsem byla s přítelem od 17, tak jsem jen řekla, kdy asi tak přijdu, ze začátku jsem tam teda spávat nemohla, ale pak to bylo v pohodě. Nikdo mi nic neprohledával, stačilo jen říct kam jdu a kdy přijdu a pak jsem třeba jen písla sms, co a jak a bylo. Jen šlo o to, aby měla mamka přehled. Takže nebyl problém jít třeba do kina, na diskotéku, ... Nebo jsem jen písla vzkaz, že jsem tam a tam a přijdu v tolik a bylo.

    Nyní jsem již skoro rok vdaná - je mi 22 let a mám manžela, co umí bojove tai-chi a jiné bojové sporty, takže s ním se bát nemusím a on mi pro bezpečnost koupil kasr (pěnový obranný sprej) :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist