Rodicak vs. materska

Otázku položila: Anonymní uživatelka #52611 8.12.2011 23:08

prosim o radu,co je rodicak a co materska???diky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Peněžitá pomoc v mateřství je jednou z dávek nemocenského pojištění poskytovaná podle zákona č. 187/2006 Sb. ve znění zákona č. 166/2010 Sb., o nemocenském pojištění, který je účinný od 1. 1. 2009. Přijetím tohoto zákona doznalo poskytování dávek nemocenského pojištění mnoha změn.

    Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM; lidově také označováno jako "mateřská"), která trvá 28 týdnů (196 kalendářních dnů) a 37 týdnů (259 kalendářních dnů) porodila-li žena dvě nebo více dětí, mají jen ti, jež si platí nemocenské pojištění. Jedná se o účast na nemocenském pojištění ve výši 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM. U OSVČ musí být navíc splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění po dobu 180 dnů v období jednoho roku před nástupem na PPM. Podmínkou nároku na PPM je i skutečnost, že OSVČ osobně nevykonává samostatnou výdělečnou činnost, v době pobírání této dávky.

    Pokud u žadatelky/žadatele o mateřskou (PPM) pracovní poměr již netrvá nebo z jiného důvodu si nemocenské pojištění neplatí (nezaměstnaní, studenti, někteří podnikatelé) a přitom nejde o hlášené uchazeče o zaměstnání na úřadu práce, nesplňují podmínky pro vznik nároku na výplatu PPM.

    Pokud není splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění pro přiznání PPM, vzniká ode dne porodu nárok na rodičovský příspěvek při splnění podmínek stanovených zákonem. Rodičovský příspěvek je poskytován při splnění zákonem stanovených podmínek (§ 30 – 32 zákona č. 117/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů). Základními podmínkami jsou řádná a celodenní péče o dítě do 4 let věku (popř. 7 let, jde-li o dítě zdravotně postižené).


    Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) má:

    •budoucí matka (pojištěnka), a to nejdříve od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu
    •pojištěnec, pokud převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů
    •pojištěnec, který pečuje o dítě, jehož matka zemřela
    •pojištěnec, který o dítě pečuje a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud matka dítěte nemůže nebo nesmí o dítě pečovat
    •pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě

  • Verousek898.12.2011 23:16

    Mateřská, nebo-li peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí zpravidla 6-8 týdnů před porodem po celkovou dobu 28 týdnů, pokud ses alespoň 270 dní před porodem podílela na nemocenském pojištění (pracovala jsi), u OSVČ je to 180 dní. Částka se odvíjí podle tvého upraveného denního vyměřovacího základu, je to 70%. Pokud nemáš odpracováno tento počet dní, od porodu nastupuješ rovnou na rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená nastupuje po mateřské na 2, 3 nebo 4 roky (zatím je to takhle), od nového roku jsou změny. Teď je to zatím tak, že na 4 letou variantu nastupují povinně ti, kteří nemají odpracováno. Prvních 9 měsíců je to 7.600Kč měsíčně, zbytek do 48 měsíce věku dítěte je to 3.800kč. 3 letou variantu mají možnost si zvolit ti, kteří mají odpracováno a je to částka 7.600Kč, 2 letou variantu si mohou zvolit ti, kteří mají odpracováno 270 dní a zároveň měli nárok na PPM více jak 380Kč za kalendářní den. Od nového roku je ta změna, že každá žena dostane balíček 220.000Kč a to se pak rozděluje podle počtu měsíců, na jak dlouho na rodičovské bude.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist