Rodičák

Otázku položila: Anonymní uživatelka #410035 31.12.2019 17:56

Prosím, napište mi to někdo jako "pro blbce" :D Otěhotněla jsem teď po škole, nemám odpracováno, takže nárok na mateřskou nemám. Jak je to ale, prosím, s rodičovským příspěvkem dnes? Navyšuje se tedy od nového roku? Vím, že si nebudu moct vybrat délku.. Kolik tedy budu pobírat? Nebylo by v tomto případě lepší, aby byl rodičovský příspěvěk na přítele? Přítel je ale OSVČ, nebyl by to problém? Znamená to ale, že by byl doma s miminkem on? Děkuji moc za odpověď, z článků na internetu moc moudrá nejsem.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Jsem osvc a manžel taky, momentálně jsem už podruhé na rodicaku. Na přítele to lze, ale má to smysl jen pokud si platil nemocenskou (není povinná, manžel si ji třeba nikdy neplatil) v dostatečné výši. Jinak samozřejmě platí, že nárok na rodicak vzniká dnem porodu, nově si lze pro nás osvc apod.(tzn. i pro vás) od ledna zvolit měsíční částku až 10000 (to jsem doteď nemohla, bylo max 7600). Tzn můžete si vybrat kolik budete měsíčně pobírat až do 10 000 a to tak dlouho dokud nevycerpate těch 300 000 (případně neukoncite rodicak z důvodu narození dalšího dítěte). Pokud byste měli tu možnost a využili, aby se to psalo na přítele, doma nemusí být on, můžete vy, ale konkrétní detaily nevím, nevyužili jsme.

  • Dneska už jsou podmínky jiné než dříve.. Vybrat délku si tuším můžeš a nove teď bude 300 tisíc a ty si rozpocitas na jak dlouho budeš chtít být na rodicaku, takže jen vydelis počtem měsíců kterých chceš být doma a je úplně jedno jestli máš nebo nemáš odpracovano,a o rodicak zadáš až po porodu

  • Danielqa2.1.2020 10:37

    Ještě je tu možnost čerpat mateřskou přes otce a pak až rodičák.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 663 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist