Rodičák

Otázku položila: Anonymní uživatelka #30682 5.4.2011 9:05

Ahoj holky, nevíte do kdy musí být vyřízení rodičovský příspěvek po porodu????Jestli musím hned , nebo třeba až za 2 týdny ?děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahojky, nemusíš hned po porodu, ale určo tak dfo toho třetího měsícě věku dítěte to měj vyřízený. My po porodu udělali to nejnutnější a pak jsem na to málem zapomněla a už bych dostala 3-letou variantu. Navíc mám malou mateřsku a sociálka mi doplácí do těch 7600,-Kč, a to vyplatí zpětně pouze tehdy, když tam dodáš papíry do třetího měsíce věku dítěte, my to naštěstí stihli, ale jít tam o dva dny dýl, tak už jsem o to přišla.

  • Ahoj, záleží na tom o který rodičák budeš žádat.
    Jestli o zrychlený rodičák (dvouletý) - musíš požádat nejpozději ve druhém kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 22 týdnů života, resp. ve kterém současně narozené nejmladší děti dosáhnou věku 31 týdnů . U tohoto rodičáku musíš mít nárok na mateřskou, z tvého dotazu vyplývá, že mateřská je Ti vyplácena.

    Klasický rodičák (tříletý) - musí rodič požádat nejpozději v kalendářním měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 9 měsíců věku.

    A u varianty zpomalené (čtyřletý) je po 9 měsíci automaticky vyplácen.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 221 otázek, kterým se dostalo 271 575 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist