Reduced / zero waste, bio a eko..

Otázku položila: Anonymní uživatelka #403214 7.2.2021 21:35

Ahoj holky. Zajimalo by me jaky mate pohled na tuto tematiku? Jak moc to ,,zasahuje,, do vasich zivotu, co praktikujete, kde nakupujete, vyrabite si něco doma?
Zazila jsem nějaké zvláštní ,, osvícení,, :-D a mám zničehonic nějakou potřebu se do tohoto vice angažovat. Zajímá mě pohled a zkusenosti dalších lidí :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zero waste teda uplne neumim.. Snazim se nekupovat treba balenou zeleninu a tak.. Ale uplne bez odpadu nejsme a nechodim do bezobaloveho obchodu. Jen jsem si tedy koupila kalisek misto tamponu a vlozek a latkove odlicovaci tamponky.
    Jinak eko bio nakupuju, na webu econea maji uplne vse.

  • Ahoj, začni po malých kruckach. Ja sama se stravuji vegan a snažím se minimalizovat odpad a začínala sem postupně. Doporučuji si třeba pořídit látkové pytliky a kupovat zeleninu a ovoce jen do toho. Snažit se co nejméně používat plasty a recyklovat. Dále kompostovat pokud to jde, snažit se co nejméně vyhazovat zbytky potravin. Co jde si doma udělám, takže ruzne rostlinné mléka, falafely, humus a tak a docela se rozšiřují obchody bez obalu. Takže mít doma nádoby a chodit si pro těstoviny, luštěniny i drogerií do bezobalu. A většina těchto obchodu ma i kosmetiku nestestovanou na zvířatech. Každopádně doporučuji i nejakou knihu. Doporučuji třeba kouknout na Dewii a její knihy. 🙏🏻 Je to dlouhá cesta, ale stojí za záchranu planety.

  • babillage8.2.2021 1:27

    Tridim odpad, rada recykluju (predelavam) veci, kdyz puv.funkce doslouzi a lze ji nebo jeji cast pouzit jinak. Mam jak kalisek tak houbu.
    Bio eko prvoplanove nenakupuju, spis zalezi na tom zda me produkt presvedci nebo ne.
    Kompost na sidlisti v podstate neprichazi v uvahu a auto je skvely pomocnik, takze rozhodne nemohu rict, ze bych byla prebornice v tomto stylu zivota,
    ale snazim se premyslet nad tim, co delam a co tu po mne zustava.

  • Recyklujem odkedy si pamätám, ale u mňa to tak aktívne začalo biokozmetikou, potom pokračovalo minimalizmom, eko pracie a čistiace prostriedky plus som sa začala zamýšľať nad trvácnosťou oblečenia, až to posledný rok už je vyslovene tak, že kupujem iba kvalitné oblečenie, lokálne vyrobené a/alebo z materiálov, čo viem, že vydržia roky, majú certifikáty nezávadnosti atď. Mojim podstatným kritériom je skrátka celý proces, nielen výroba a zneškodnenie, ale tiež to medzi tým. Rovnako ma už zaujíma dopad na moje zdravie. Doma držím to, čo potrebujem a čo nepotrebujem prednostne darujem, teraz sa nedá ale riešim to tak. Zero waste ale určite nie som, bez obalov sa nedá celkom žiť, no minimalizujem ich podstatne, určite. Ak ťa niečo konkrétnejšie zaujme, kľudne sa pýtaj 😉

  • koliaska10521.9.2021 16:59

    My u nás doma například taky recyklujeme. Snažím se i o to, abychom produkovali co nejméně odpadků. Mám z toho dobrý pocit. Trochu mě ale mrzí, že některé firmy dnes dělají pravý opak. Například firma, ve které pracuji produkuje naprosto šílené množství odpadu. Tak vysoké, že dokonce bude muset podávat roční hlášení o produkci odpadu za rok 2021, viz https://www.rocnihlaseni.cz/rocni-hlaseni-o-produkci-a-nakladani-s-odpady-dle-noveho-zakona-o-odpadech/

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 601 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist