Pupeční pahýl

Otázku položila: Anonymní uživatelka #43924 24.6.2011 6:55

Ahoj, jak dlouho měla vaše dítka pupeční pahýl ? Četla jsem, že někdy se odstraní již v porodnici po pár dnech, nebo se počká, až upadne sám. Co je dle vás lepší ? Zase když se čeká, musí se přebalovat atd. opatrně, že ? Děkuji.

Odpovědi správkyň témat

  • Ahoj,
    u nás v porodnici se pahýl řeže 4.den. Já s malou v porodnici nebyla a sám jí 4.deb upadl úplně bez problémů..Malá ale byla hodně nahatá a bez plenky,proto tak rychle seschl...miminka vporodnici ho mívají 4. den ještě vlhký dost drží..
    Při manipulaci dávat mocpozor na pahýl nemusíš.
    Podle mě je lepší když upadne sám. Při odstranování v nemocnici,jeden mimi drží natažené a druhý řeže skalpelem,často se stane,že říznoui do kůže...a samozřejmě mimi hrozně řve...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • v porodnici nám ho zkrátili, do týdne doma upadl a bylo to. Ani jsem to ničím nečistila a nezasypávala, nehnisal mu, nekrvácel. Ony ty plíny pro novorozence kvůli tomu mají i nižší pas, aby to nedřely. Jen jsem musela dávat pozor při koupání než odpadl.

  • Tak nám jej odstranili už v porodnici, snad hned 2. den a pak zalepili..uznávám, že když jej dávali pryč, matku u toho nechtěli mít a boban pak křičel..pro jistotu jsem pak ještě týden potírala lihem, ale krásně se to zahojilo

  • Poprvé jsem rodila v Podolí, tam ho malýmu šmikli druhej nebo třetí den. Podruhý jsem rodila u nás "na vsi" a tam ho nechali upadnout. Podle mě v tom až takovej rozdíl není, a priori bych nebyla proti lékařským postupům, tohle je podle mě navíc fakt celkem prkotina.

  • ver.u24.6.2011 11:22

    Mojí malej ji v porodnici ustřihli asi třetí den po porodu. Žádné sado maso to nebylo. Dali ji žužlat přes prst špilku s vatou namočenou v glukóze. Prcek ani nevěla, že se jí něco děje. Jen jsem to musela asi měsíc čistit lihem. Sestřička mi říkala, že je to pupeční pahýl bez nervového ukončení.

  • Ahoj, pahýlek nám odpadl 4.tý den po porodu, zvlášť pozor jsem dávat nemusela, nic jsem s tím nedělala-jen jsem miminko v poprvé vykoupala až po té, co pahýlek odpadl-do té doby jsem jen otírala, co bylo třeba. Ale je lepší mít podvázáno pásovou gumičkou, než svorkou. Používala jsem látkové pleny hnedka od narození a pupíček jsem balila také dovnitř, vůbec to nevadí, protože takto malinké miminko se přebaluje pořád a nestihlo se někam promočit, takže jsem v takovém začátku většinou nedávala ani svrchní kalhotky a suchá látková plena tomu prostě nijak neškodila.
    1. 2 děti mají pahýlek řezaný před odchodem z porodnice-to trochu krvácelo, ale jinak také, bez problémů. To odpadnutí je ale takové přirozenější-na co brát kudlu na něco, co za 1,2-3 dny odpadne samo? Přirovnala bych to tak nějak k strhávání strupu (přišlo mi to hodně podobné)-strup dpadne sám, čím dříve si ho odloupneme, než by odpadl sám, tím je to horší a naopak, nejlepší je ale přece strupy nestrhávat :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 209 otázek, kterým se dostalo 271 548 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist