První dítě se narodilo předčasně. Co čekat u druhého?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #407267 26.4.2019 11:01

Dobré ráno. Moje dcera se narodila o 4 týdny dříve, přesně 36 tt. Nemělo to žádný důvod, těhotenství probíhalo normálně bez komplikací, na vyšetřeních mi lékař vždy řekl, že "se tam vůbec nic neděje", a kdyby byla malá otočená hlavičkou dolů a nehrozil mi plánovaný císař, tak bych nejspíš i přenášela. No a pak jednoho dne si ležím v posteli, čtu si zprávy, plánuju jít spát. A najednou mokro, jak já říkám, naše netrpělivé dítě si "prokoplo" vodu - samozřejmě s nadsázkou, ale tu netrpělivost má po mě. V porodnici řekli, že kdyby se narodila o den dřív, tak bychom ani nebyli na normálním oddělení, že takhle je první den oficiálně donošená. Prostě super načasování.

Moje otázka zní - jaká je pravděpodobnost, že i druhé dítě se narodí dříve? Proč se ptám - zaprvé chci být připravená, což jsem předtím nebyla, ale hlavně v prvním těhotenství jsem přibrala 30 kilo, malá byla trochu větší než by měla být, a to nám hodně pomohlo vzhledem k předčasnému porodu. Teď už znova 30 kilo samozřejmě přibrat nechci, shazovala jsem to hodně dlouho a byla to velká dřina. Chci jíst zdravěji a méně, ale tím pádem ani dítě nebude přibírat rychleji, než by mělo, a pokud se narodí dřív, tak to nebude moc fajn..

  • 26.04.2019 21:24:00 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • nemyslím, že se nutně musí narodit druhé dříve. Myslím, že 36tt je docela dobrý. Mohla tam být malou chvilku, ale to by měla asi jen větší váhu. Už přesně nevím, jestli takto pozdě se ještě něco vyvíjí. Každopadně bych se nestresovala tím, že by druhé šlo brzy. Náš prvorozený šelo týden dřív, druhý dva dny po termínu. Jsou to trošku jiná čísla než 4 týdny. Ale řádný termín je už 2 týdny před termínem porodu. Takže bych to neviděla jako zlo. Bývá mnohem hůř.

  • Co se velikosti ditete tyce, tak mam pocit, ze pribirajici vaha matky na to urcite vliv nema. Doktor mi tenkrat vysvetloval, ze zenske telo je postaveno tak, ze si dite vezme presne to, co potrebuje, bez ohledu na telo matky.
    Jsou zeny, ktere priberou klidne i tech 30 kilo a porodi sotva trikilove dite nebo zeny, ktere nepriberou skoro nic a maji ctyrkilove dite (treba moje svagrova). Jde prave jen o to, kolik ti pak zbude navic...
    Ja pribrala 20 kg a dite melo 3,1 kg. Mam 1,5 roku po porodu a potad 5 kg nahore :( Kolegyne z prace nepribirala skoro vubec, dite melo normalni velikost a ona byla po porodu jeste hubenejsi nez pred tehotenstvim. Tak to proste je :(

  • janalab26.4.2019 11:29

    Prvni 38+0, druhe v 32 tt hospitalizace z duvodu rizika predcasneho porodu (zkracen cipek na 1 cm), za tyden propustena, maly po 3 tydnech intenzivniho domaciho vyhaneni prisel na svet prirozene v 41+0

  • Myslím si že nikdo dopředu neřekne... První dítě jsem porodila v termínu 39+1 praskla mi voda. I přes to že dr ten den říkal že se nic neděje. Druhé tehotenstv>těhotenství bylo ukončeno akutní sekcí kvůli odloučení placenty ve 36 týdnu...

  • Může to být úplně jinak...u dcery se porod rozjel prasklou plodovkou v 37tt+6, takže když jsem čekala druhé dítě, měla jsem sbalenou tašku od ukončeného osmého měsíce, řečeno slovy Járy Cimrmana: Připravena - "S jednou nohou ve třmeni". No a syn si dal celkem na čas - narodil se až v 40tt+1. Nakolik se dá ovlivnit přibírání v těhotenství, tj. otázka - já jedla víc v prvním těhotenství - přibrala jsem 12 kg, dcera měla 2,8 kg. A ačkoliv jsem se u druhého víc hlídala - nabrala jsem skoro 15 kg a syn měl 4 kg...takže tak...

  • petulinkaa1326.4.2019 20:18

    druhé nemusí být driv, ale i muže. Jedna kamarádka mela malého narozeného o měsíc dříve a druhé se ji narodilo asi o týden dřív cca. Další kamaradka porodila první o 3 tydny driv a druhé o týden dřív, ale neřekla bych, že je to zase pravidlo. Mamka když čekala bráchy, taky ji praskla voda o měsíc driv a vzali ji na cisare tehdal s dvojčatama, i když se otvírala normálně, ale jednoho z bráchu slyšeli špatně spíš vůbec proto i cisar a me vyvolávali týden,ne a ne ven, je to prostě buď a nebo :-)

  • gluzka26.4.2019 22:16

    První dítě rozeno ve 34tt, druhé ve 36tt. Jak již někdo psal, je to taková ruleta ..možná snad, asi ..co kdyby, ale ve výsledku ti nikdo jistojistě neřekne, že to tak bude. Jinak u prvního jsem přibrala 8kg, u druhého 15kg. Kluci jsou (na mě a mé možnosti) od sebe brzy 20měsíců. Takže jsem otěhotněla sotva rok po prvním porodu a moc si neodpočinula, a to mi přitížilo. U prvního byla psych. i fyzic. námaha mnohem větší. U druhého jsem už byla klidnější a porod proběhl velmi rychle, byť o kapku dřív.

  • Ahoj, 36 tt uz se jako nedonosenost v nekterych nemocnicich nebere. Vubec se dalsiho tehotenstvi neboj. Nekdy to proste nema duvod. Pokud tam nebylo nevyzivovani placentou, malo plodovky a jine dalsi podstatne komplikace, tak to byla proste jen nahoda.
    Miminko bude urcite ok.
    PS: V unoru jsem porodila malou 26+2 t.t.

  • Ahoj,
    Ja mela tehotenstvi rizikove. Planovany cisar, ale mimco slo o tyden dřív nez bylo původně v plánu (taky 36 tyden). Proc to ale píši. Od 20 tydne jsme byli sledovani v rizikove ppradne v Praze, mel nas na starost jeden z nejlepsich doktoru v CR.
    Po predcasnem porodu jsem se s nim bavila, jestli kdyz prvni slo driv nez bylo planovany, zda pokud půjdeme do druheho tam taky neco takoveho hrozi
    Jeho odpoved byla, ze kazde tehotenstvi je jine. A u druheho rozhodne neni vyssi riziko, ze by mimco zas vykouklo na svet driv (kvůli tomu, ze prvni sel predcasne).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist