Proč se vlastně holíme?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #91925 16.2.2013 13:13

Ahoj, v souvislosti s otázkou pode mnou mě napadla věc, která mě trápí už celkem dlouho. Možná si o mě budete myslet, že jsem spadla z měsíce, ale snad mi někdo odpoví. Já prostě nechápu holení. Proč to děláme? Úplnou záhadou je pro mě holení celého těla. Já se cítím úplně nejlépe přirozeně, s chlupama tam kde mi narostly. :-) Protože já mám takový problém, že jak něco oholím, tak mi to naroste třikrát silnější a rozrůstá se mi to do větších oblastí. Hlavně v intimních partiích, tam mi to roste čím dál víc po nohách. A z toho jsem dost zoufalá. A v podpaží jsem si to holila a hnedka druhej den už to škrábalo a bylo nepříjemný a když jsem to holila moc často, tak se mi dělají pupínky a bolí to. A vůbec to dorůstání mě děsně bolí. Teď když je zima, tak si to užívám. Nechávám si růst chlupy, kde je jim libo a jen je občas zastřihnu, když už jsou moc dlouhý a jsem spokojená. S přítelem jsem se o tom bavila a jemu to nevadí. Až bude léto a budu nosit zase trička na ramínka, plavky atd. tak si to zase budu muset oholit. A to mě přivádí k otázce, proč vlastně? Když nám to nadělila příroda, tak co je na tom špatně? Zdá se mi to jako marketingový tah výrobců holících strojků, epilátorů, vosků atd... Proč to v minulosti nevadilo a teď jo? Ještě na jednu věc bych se vás chtěla zeptat. Když třeba uvidíte holku, ženu s neoholenýma nohama, tak co si o ní pomyslíte? Co je na ní vlastně špatnýho? Ptám se proto, že já se holím hlavně z toho důvodu, co by si o mě pomysleli ostatní, kdyby uviděli moje chlupy na nohách a tak...jenže čím víc nad tím přemýšlím, tím se mi to zdá prostě absurdnější. Snad mě někdo pochopí.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • To je zajímavá otázka ač patřím do skupiny holící se, tak na ní asi nedokážu pořádně odpovědět. Musim říct, že tomu moc nedávam, zvlášť teď s tim pupkem, ale určitě když někam v létě jdu a nemám oholené nohy, tak se prostě snažím obléct si to, aby to nebylo vidět. Nikdy nepochopím holící se chlapy, z toho je mi šoufl. Ale opravdu se mi hodně a hodně nelíbí neoholené ženy, nedokážu to vysvětlit. Klín pochopím že neholí každý, ale nohy a podpaží si myslím že tak nějak patří k etiketě dnešní kultury, dřív bylo taky normální si nečistit zuby a dneska je to nemyslitelné...

  • Je to asi nějaký druh módního diktátu, kterému hromadně podléháme. Před třiceti lety se ženský neholily vůbec a věřím tomu, že když se našla nějaká oholená exotka, tak na ni všichni pohoršeně koukali, jestli spadla z marsu nebo co. Třeba budou chlupy zase jednou v módě, taky bych se nezlobila :-) Ber to tak, že dneska bys taky v tesilkách nebo mrkváčích nevylezla z baráku...

  • Simone16.2.2013 13:55

    Začnu tím, že není pravda, že dřív se nikdo neholil, naopak. Holení celého těla (ale taky make-up mužů) byl oblíbený už ve starověkém Egyptě, dokonce si myslím, že tam to začalo. Obecně se dá říct, že hlavní myšlenka holení byla původně v tom, aby se lidé odlišovali od zvířat - holení bylo znakem kulturnosti, proto se třeba dlouho holili jen muži (v obličeji), zatímco ženy se neholili vůbec - byly brány jako méně kulturní, a tudíž bližší přírodě (což tehdy bylo vnímáno negativně, proto měly i méně práv a byly mužům podřízené - za Napoleona dokonce podřízenost žen byla ukotvena v zákonech). Dneska už to tak samozřejmě nikdo nevnímá, ale podvědomě to přesto hodně lidem přijde hnusné. Vezmi si, že mnoho žen i mužů se holí v podpaží a v intimních partiích, protože se domnívají, že je to nehygienické (opak je ovšem pravdou - chlupy chrání tyto citlivé partie, aby se do nich nezanesly tělu škodlivé látky. Je to podobný princip, jako když máme chlupy v nose). No a tak dlouho jsme se holili, až jsme si na to zvykli. A na tom samozřejmě zase vydělává kosmetický trh - vezmi si, jak začíná být módní holení celého těla u mužů a žen a kolik se na tom musí vydělávat.
    Osobně je mi jedno, zda má žena oholené nohy nebo ne a když nějakou takovou vidím, nepomyslím si o ní nic. Pravda je ovšem taková, že mnoho lidí by takovou ženu považovalo za špindíru a někteří by si i klidně mohli pomyslet, že se ani nemyje. Taková je bohužel realita a já třeba obdivuju každou ženu, která je tak odvážná, že i když ví, co si o ní lidé myslí, jde do toho :) Já třeba na to nemám odvahu, přiznám se. Takže mě třeba nevadí, že se někdo neholí, ať si každý dělá co chce. Myslím si ale, že tyhle ženy to budou mít v životě těžké a že dokonce mohou mít i problémy v prácii...

  • holím se asi deset let, všude...cítím se nečistá, špinavá, když to neudělám... prostě nevydržím se neholit... dělám to pro sebe, ne pro manžela.. chci se cítit dobře a dobře se cítím, když jsem oholená :-) mám to prostě tak..:-)

  • zajímavá otázka do placu.
    Já osobně se také holím, kdybych neměla oholené aspoň nohy a podpaží, asi bych se venku dost styděla. Všechny se holí.... Nicméně mě to dost obtěžuje a pokud to není nutné, nechávám to jak to je :)

  • Ahoj. Tak každý to má asi jiné. Já osobně si neoholená v podpaží a intimních partiích připadám špinavá. Když se zpotím a tak. Je to můj pocit, ale když jsem oholená, tak prostě ten pocit nemám. Nohy mě nějak neberou :D tak se nepotím.

  • Já podpaží musím mít oholené vždycky, ať je zima, léto, .. Když nejsem oholená, cítím se hrozně nesvá, špinavá, trapně... Nikdy jsem se neholila kvůli okolí nebo partnerovi, holím se kvůli sobě, pro svůj dobrý pocit, abych byla v pohodě. Když vidím ženu jak zvedne podpaží nebo ukáže nohy a je neoholená, tak se mi to nelíbí. Nohy si v létě holím pravidelně, v zimě to flákám, protože nosím dlouhé kalhoty, takže to není vidět. Holení intimních partií občas také flákám, hlavně v zimě, to se mi moc nechce, v létě holím běžně.

  • Holím se pro svou potřebu-Cítím se dobře. Ale mám kamaráda a ten preferuje neoholené partnerky. Docela by jste se asi divili kolik mužů vyžaduje partnerku neoholenou.Tím myslím intimní partie. Pod paží jsem tak nějak nevěnovala pozornost.Někde byla dokonce nějaká anketa v rádiu. Ale už je to déle.Muži říkali že si myslí že jsou pak pedofilové,že raději partnerku pěkně zarostlou;-)
    Já si to teda nedovedu přestavit. Nikdo mně nikdy nenutil.

  • Omlouvám se, patřím do kategorie, kterou jsi Ty (holení nesnáším a holím se kvůli "cizím" lidem - manželovi to také nevadí). Takže odpovědi Ti nedám - ale zajímají mě reakce ostatních (tak aby mi chodili upozornění).

  • Je to každého věc. Každý se cítí dobře jinak. Někomu holt nevadí, že nemá oholené nohy, podpaždí atd. Někdo by zase bez toho nevylezl ven. Je to hodně individuální, ale na druhou stranu v dnešní době svým způsobem i žádené a bere se to automaticky, že si ženy holí min. nohy a podpaždí. Svým způsobem je to i o hygieně. Osobně se ale přiznám, že když vidím ženu, která nemá oholené nohy nebo podpaždí, tak mi to přijde na jednu stranu i nechutný...Toť můj názor.

  • ja se taky přidam do tématu..mam přítele a tomu se líbí když se dole neholím...pro mě je to i lepší protože se mi tam vždy udělala vyražka....ale jinak popaží se holim příjde mi to higienicke...cítim se líp...a nohy mám světlé chloupky a takove hodne jemné takže to nechavám na přírodě mě osobně to nevadí a vyhovuje..neni to vidět....ale třeba nechapu ty holky to si holy ruce,bricho a podobně..tu už se mi zda přehnyný..jinak necítem se nijak špinava když se mi někdy nechce oholit .cítim se normalně..

  • Myslím, že jsem někde četla, že chloupky jsou na těle na ochranu jak už tu někdo psal. On je asi rozdíl, jestli jsou chloupky světlé nebo tmavé, jak jsou silné a jak hustě danou partii pokrývají. Třeba nohy si holím - jen nad kolena (což prý dělaj jen češky:-) ) protože na stehnech mám jen jemné chloupky. V klíně jsem měla už od puberty opravdu brutální nadílku, ale neřešila jsem to do prvního přítele - ten mě poprosil, jestli bych se neoholila - nevim no - v tý době mi to přišlo i víc sexy, ale už nějakou dobu si chloupky pouze zastřihuji - přijde mi to víc ženské. Oholená v podpaží si přijdu víc čistá - vím, že o to m to není. Ale mám chlupaté i ruce a záda - nad zadečkem - a ani jedno bych si neoholila.

  • Na otázku "Proč se vlastně holíme" a vlastně i neholíme má každá z nás jinou odpověď. Já osobně si holím podpaží, nohy i intimní partie. Začala jsem s tím brzy po tom co se chloupky začaly objevovat a to v momentě kdy jsem si uvědomila, že tyhle neposedné chloupky vykukují z oblečení při tréninku (od dětství se věnuji tanci). Žádný muž po mě nic z toho nevyžadoval ani si nepřál nic jiného (alespoň né nahlas). Do toho co dělají ostatní se svými chlupy nikomu nic není, ale zažila jsem situace, kdy mi do toho i něco bylo Asi tak před šesti lety jsem byla s rodiči nakupovat v supermarketu. Bylo celkem teplo, protože si nepamatuji, že bych byla navlečená a to co jsem tam viděla mám v paměti dodnes. Mezi regály stála žena, která na sobě měla sukni - nic divného. Jenže neměla oholené nohy a na nich tělové silonky! Tohle je pro mě vrchol nesoudnosti → mít chlupaté nohy jako chlap (ať si je paní klidně má) a na nich mít silonky, které ty chlupy nechutně uplácly :-D :O= Zažila jsem i situaci opačné strany - při tréninku jsme jednu holku zvedaly za ruce nahoru do zvedačky. V momentě kdy jsme se dotkly jejího předloktí lekly jsme se. Měla ho totiž hladce oholené a to bylo děsně nepřirozené - až děsivě :-D

  • já si začla nejdřív holit nohy (měla sem tmavé chlupy a prostě se mi to moc nelíbilo)..později podpaží (ale to už mi bylo 20 pryč). až o nějaký ten rok později (až po 30) sem začla ioblast bikiny - ale to z praktického důvodu - dělal se mi ekzém v tříslech a jedině, když sem byla oholená (jak sem později zjistila), se mi ho podařilo zbavit.
    obča se taky kuknu jak to vypadá s tím, kolik žen se holí a kolik ne. spíš je pro mně překvapující vidět mladou ženu neoholenouv podpaží (v létě), ale neberu to jako že je špindíra.
    třeba moje 12 letá dcera se ptá, kdy se bude moct holit, protože se jí nelíbí, že má chlupaté nohy a ruce...tak se jí snažím vysvětlit, že na to má fakt ještě čas. i s ohledem na bezpečnost použití žiletek ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 238 otázek, kterým se dostalo 271 628 odpovědí a 409 760 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist