Problém ve vztahu – bydlení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #438069 3.12.2021 20:25

Krásný večer,

potřebovala bych pohled nezávislého člověka, který nás nezná a tím i otevřít oči, zda dělám něco špatně.

S přítelem spolu bydlíme krátce, předtím to byl harmonický vztah. Od sestěhování jsem však mnoho času nešťastná. Oba dva pracujeme, já mám však daleko časově náročnější práci a tudíž brzy vstávám a vracím se večer. Mnohdy je můj den jen práce, uvařit, navečeřet se, podívat se spolu na film a jít spát.

Myslím si, že oba děláme ty domácí práce na půl. Ráno nám chystám snídani, večer většinou vařím na další den oběd, klidně se i během vaření vystřídáme. Každý víkend dělám velký úklid, něco nám upeču ke kávě. Snažím se ale i tak udržovat domácnost v čistotě, a tak prostě i v ten pracovní den uklízím to, co není na svém místě. Nic od toho neočekávám, jsem ráda, že žijeme v čistotě a mám, co jíst. Problém ale začne, když přítel navaří nebo uklidí. Vždy mu poděkuju, ale pro něho je to poděkování málo, začne říkat věci typu: ty vůbec nejsi šťastná, že jsem to udělal... A pak mi ještě třikrát připomene, že se mám podívat, jak uklidil, jak uvařil. Nedej Bože, když přijdu zrovna když vaří a zeptám se, co dělá. To mi pokaždé odpoví: Dělám nám večeři, kdo jiný taky, že?

Druhá věc je, když se náhodou poštěstí, že mám večer čas, je třeba navařeno na více dní a já si chci sednout s knížkou nebo si něco zahrát, už do mě hučí, že musím pracovat (oba máme ještě své vlastní malé podnikání). No a když náhodou teda přijdu s práce a ještě pracuji do noci na tom svém, tak je zase naštvaný, že jen pracuju a nemám na něho čas.

Poslední dobou také poslouchám věci typu: Snad si jednou najdu přítelkyni, která bude cvičit, která mi uvaří kávu, která se mnou bude trávit více času.

Upřímně, jsem prostě z toho všeho zmatená. Je to můj první vztah a nevím, zda je to v pohodě. Myslela jsem si, že domácnost funguje tak, že prostě oba pomohou, ale nepotřebují si za to líbat nohy. A už vůbec jsem nečekala, že když zrovna jeden nemá třeba dva dny čas a vše musí udělat ten druhý, tak to tomu, kdo nemá čas, bude tolik vyčítáno.

Jistě, nejsem perfektní a občas mi stojí vyprané oblečení na sušáku tři dny než se k němu dostanu na vyžehlení, občas zkrátka nezvládnu jít takhle večer ještě nakoupit nebo uvařit, ale nikdy bych nevěřila, že toho dělám pro domácnost tak málo, jak mi dává přítel sežrat.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • eliskao4.12.2021 10:54

    Já bych určitě o těchto Vašich pocitech mluvila s partnerem, dala mu prostor se k tomu vyjádřit a třeba se vše vyřeší a bude zas vše ok. Pokud by tento stav přetrvával, nezůstávala bych v něm, pokud jste z toho jen smutná a strhaná. Já jsem s mým mužem přes 10 nyní, nyní jsem 25tt, mám nějaké zdr. obtíže, takže docela často musím odpočívat, ležet. Manžel mi pomáhá jak může, nakoupí, umyje země, dá věci do myčky, vyklidí sušičku. Vždycky mu pak poděkuju a on mi řekne že o nic nejde, že čekáme miminko a musím hlavně odpočívat a že je jasný že mi pomůže. Kdybych měla doma někoho, kdo mi stojí za zadkem a jen mě buzeruje, tak to nedám ani omylem. Pro vztah je myslím moc důležitý si vzájemně podporovat, umět si poděkovat a umět i toho druhýho podpořit a ulevit mu, když má náročnější období.

  • Speedy614.12.2021 23:09

    Uteč. Nech ho jít. Necítíš se s ním komfortně. Intuice ti dává najevo, ze je něco špatně. Odejdi dokud to jde. Co dělá je manipulaci a citové vydírání. Poslouchat nářky, ze si snad někdy najde přítelkyni, která budu vlastně lepší než ty je vážně hodně veliká manipulace. Najdi si Ty někoho, vedle kterého bude hezké žít. Partneři nejsou soupeři, ale vzájemně by se měli ctít a podporovat.

  • Tak si takového sem zdrhla. On je pan tvorstva, jemu se musí děkovat i za vyneseny koš. Ale že ty se ztrhas a on ani tu hubu neotevře a ještě řekne, sak si ženská, to je pro tebe normální...
    Promluv si s ním. Moc však nevěřím, že by to něčemu pomohlo. Možná na nějaký týden, ale z dlouhodobého hlediska si opět tam kde teď.

  • Dle popisu to vypadá na pitomce a manipulátora. Takového bych poslala dále do oběhu, ať si najde nějakou, která milostivému sáhibovi náležitě za zvednutí ponožky z podlahy projeví vděčnost a bude ji to bavit (ale pochybuju, že se nějaká mentálně zdravá najde).

  • Taky jsem s takovým žila :-D vydržela jsem 4roky a pak zdrhla. Z mého pohledu to není v pořádku, ale třeba má někdo jinej názor.

  • V každém vztahu jsou nějaké drobnosti a proto je důležité spolu komunikovat a dělat i kompromisy. Pokud Vás to trápí,tak si o tom promluvte a pokud se nic nezmění a Vás to bude trápit dál,tak to ukončete. Člověk má být s tím druhým hlavně šťastný a ne se trápit.

  • Tak utect je velice jednoducha odpoved, ja bych to nevidela tak cerne, pokud se mate radi. Urcite by bylo fajn mu o tom rict, jak to citis. Z mych zkusenosti zjistis, ze on to mysli uplne jinak nez my zeny to chapeme. Chlapi chteji obdiv a byt uzitecni a slyset, ze si toho nekdo vsima. Zkus to trochu jinak :) za cinnosti, ktery partner dela, mu parkrat hodne hezky podekuj, ze ses rada, ze to udelal, ze Ti tim hodne pomohl a ze ted aspon stihnes jinou cinnost, treba udelat pradlo. On bude rad za pochvalu a za to, ze si vazis, ze neco dela a uvidis, ze postupem casu to bude delat automaticky. Je to beh na dloujou trat, ale zkus tam videt to pozitivni, nekde chlap nepomaha s nicim. A vic mysli na sebe, udelej si kazdej den aspon nejakou malou chvilku radosti. A vecer v posteli se zeptej partnera, co mu udelalo behem dne radost, at rekne tri veci a Ty psk rekni taky a treba mu vychval co uvaril nebo rekni, ze mas radost, kdyz neco udela a pomuze Ti, ze si pak muzes chvilku odpocinout.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist