Problém s matematikou

Otázku položila: Anonymní uživatelka #424647 7.2.2021 17:36

Dobrý den. Je mi 13 let( chodím do 7. třídy ZŠ) a mám problémy s matematikou. Četla jsem o diskalkulii ale není to až takové že bych nedokázala přečíst čísla, rozpoznat tvary atd. Týká se to toho že když mi někdo řekne příklad např. 36-9 tak mi to trvá tak 30 sekund než příklad na prstech vypočítám. Dělají mi problémy převody jednotek, rovnice, zlomky, slovní úlohy, a další věci i přes to že mi je několikrát vysvětlil učitel, kamarádi, táta ..... nejsem schopná si zapamatovat násobky (umím jen 2.5.10) Moje maminka má taky problémy s počítáním a má astma - četla jsem že u dětí s dyskalkulií je to běžné. V ostatních předmětech nemám žádné problémy. Mám samé jedničky kromě dvou předmětů - matematika, fyzika. Z těchto předmětů mám trojku. Už ve druhé třídě jsem měla dvojku z matematiky - z ostatních předmětů stále jedničky. Na naší škole nemáme klasickou matematiku ale matematiku Hejného metoda. Je to matematika spíše logická která má rozvíjet myšlení. Mám v tom docela zmatek a počítání mi nejde. Nevím jestli je to nějaká porucha učení nebo jen to že mi to nejde. Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte nějaké slušnosti s poruchami v učení a jak je řešíte? Když si chci nechat udělat test jestli mám nějakou poruchu učení kam mám jít? Za učitelem nebo rovnou do nějaké poradny?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • ne každému musí Hejneho metoda vyhovovat.
    zkusila bych si najít doučování klasickým způsobem, ale to by bývalo chtělo začít už dříve, kdžy se "objevil" problém. Chybí ti základy a nemáš ted tolik na čem stavět a bude to jen horší. Fyzika je s tím spojená. Když zvládneš základy, lépe to případně dokážeš aplikovat i s Hejneho metodou. Možností by bývalo bylo i přeřadit tě do školy s klasickou výukou matematiky , ale v zásadě nechápeš z matematiky nic. Což je celkem problém.
    Kamarádky syn má astma a problémy s matematikou nemá vůbec žádný. Spíš bych takové věci a srovnání na netu nehledala, protože vždy můžeš najít souvislosti-spojitosti, které hledáš, aby ti potvrdily tvoji teorii.
    Jak zde padlo - není mi jasné proč odmítáte návštěvu PPP. Pokud by jsi měla papír tak je to pro tebe výhoda nejen na ZŠ ale i pak při různých zkouškách - přijímačky, maturita apod.

  • Nevím, jestli ti neudělali zmatek tou Hejného metodou. Ta se hodí jen pro málo lidí. Co třeba si zajistit doučko u nějakého trpělivého zkušeného učitele, co používá i jiné metody?

  • Mám diskalkulii a dislexii. Čísla umím číst normálně. Nemohla jsem si dlouhodobě zapamatovat letopočty, data, násoboilka byla noční můra. Nemohla jsem si zapamatovat pouze čísla, musela jsem pouzivat říkacky . Abstraktní algebra mi šla na jedničku. Reálná čísla ne. Pokud mi dali na test k dispozici kalkulačku, měla jsem vyhráno. V hlavě mi čísla nejedou jak jiným lidem. Představit si v hlavě násobky nebo hromádky kuliček mi nejde. Diagnostikovali mi to v pedogogicko psychologické pořádně. Tehdy poslali do školy postupy jak semnou pracovat a dostávali jako škola peníze navíc na doučování, pomůcky atd. Pro mě se nic nezměnilo a přístup individuální nebyl. Jen sebrali peníze a to bylo všechno. Věřím, že dnes je školství na lepší úrovni. Brácha měl disortografii a také nic neřešili. Rodiče uklidnili, že máme nadprůměrné IQ. To nám měřili na prvním stupni, druhém, před střední a byla možnost i u posudku na vysokou. Celou ZŠ jsem věřila, že jsem hloupá a proto mi jde pomaleji co ostatním. Až na střední jsem zjistila, že si pamatuji víc než jiní a obor mi šel velmi dobře. Hlavně hlavu vzhůru. Musíš dát učení více času a navštívit poradnu. Dnes dávají nějaká domácí cvičení a speciální počítačové hry. Za nás tohle nebylo.

  • máte na ZŠ školní poradenské pracoviště? nebo školního psychologa, či školního speciálního pedagoga? pokud ano zajdi tam...je to nejrychlejší, do pedagogicko-psychologické poradny se musíš objednat a je to tak cca 2-3 měsíce než tě vezmou.
    Uvidíš co dál, ale pokud by tě diagnostikovali budeš se muset začít učit trošku jiným způsobem....také můžeš dostat podpůrné opatření...




Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist