Přítel má rakovinu.. co nás čeká..?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #80397 28.2.2013 19:30

Ahojky,
bohužel nevím a asi se ani nechci zatím svěřovat svým nejbližším, ale nevím co dělat a co vše nás s přítelem čeká.. Na léto jsme měli naplánovanou svatbu, sice malou, ale přesně podle našich představ.. jenže je to pár dní, kdy se vše změnilo.. přítel onemocněl rakovinou a hned jak to půjde, tak by měl jít na operaci a poté chemoterapie.. vůbec nevím co nás čeká a jak to vše bude.. v budoucnu chceme rodinu, takže lékař řekl, že bude nejlepší nechat zamrazit sperma, protože po chemoterapie se nedoporučuje rok počít dítě a ani to pak třeba nepůjde vůbec.. jsem z toho všeho nešťastná, přítele miluji a chci mu být oporou, ale nevím, jak jde vše zvládnout a co nás čeká.. byla bych ráda za jakoukoliv informaci, kdo byl v podobné situaci nebo zda máte někoho v okolí, jak se s tím vyrovnali a co vše museli absolvovat.. určitě to nebude nic příjemného, ale nic se nemá vzdávat..

Tak jsme se dnes domluvili, že po vyšetření, které se bude konat v nejbližších dnech a dozvíme se podrobně jak a co bude dále, než dojde k operaci.. takže se předtím vezmeme.. doufám, že nám to pomůže nejen po psychické stránce.. chci, aby věděl, že ho miluji, ať už vše dopadne jakkoliv..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Simone28.2.2013 23:32

    Milá tazatelko, moc mě mrzí, co prožíváš a věř, že nejsi v tom sama, je nás tu víc. Moje tchýně a její neteř mají obě rakovinu, tchýně se pravděpodobně vyléčí (ťuk ťuk), neteř je na tom bohužel špatně. Je to nápor na psychiku a těžké a dlouhé období, ale musíme to zvládnout. U nás je to o to horší, že bratr té neteře měl taky rakovinu a zemřel 8-.
    Nicméně k tvé otázce: nejdřív vám lékaři sdělí diagnózu (tu asi víte) a po operaci se nádor pošle na cytologii. Podle toho, zda je nádor nezhoubný nebo zhoubný (a podle pokročilosti) se pak stanovuje léčba. To je buď ozařování, chemoterapie nebo obojí. Jinak dávky chemoterapie jsou podle závažnosti rakoviny, takže třeba tchýně má tu lehčí verzi (na rakovinu jí přišli náhodou v ještě rané fázi).
    Jinak za sebe říkám, určitě zkombinujte alternativní léčbu s tou konzervativní a jděte do homeopatik, choďte na psychoterapie a ať přítel začne zdravě žít (nekouřit, zdravě jíst...dobré jsou odvary z řepy apod.) apod. Vím, že na to mnoho lidí nevěří, ale u nás to funguje. A pokračujte v tom, co jste plánovali. Vezmětě se, zmrazte spermie a chovejte se tak, jako byste si byli jisti, že to zvládne. Držím moc palce a kdybyste chtěli, můžeme založit "Pokec" a navzájem si dodávat odvahu.

  • Ahoj, čtu Tvůj příspěvek a nedá mi nenapsat. Nic o tom bohužel nevím, neporadím Ti, :/ ale chci Ti popřát hodně síly, dobré energie a mít klobouk, tak smekám. Jsi skvělá a správná holka, a doufám že vám to vše dobře dopadne a moc vám to přeju!!!! Opatruj se, nevzdávej to, a zůstaň mu oporou, jako doteď.

  • Ahoj, je mi to moc líto, čím procházíte a držím palce, aby všechno šlo co nejlíp. nás tohle potkalo loni s mým tatínkem, bohužel už měl rakovinu v takovém stadiu, že nebyla možná operace a do měsíce nám umřel. takže v tom neštěstí máte veliké štěstí, že se na to přišlo včas! zabývala jsem se různými alternativami léčby rakoviny, my jsme bohužel nestihli skoro nic vyzkoušet. z toho všeho jsem ale nejvíc pochopila tohle - rakovina je signál těla, že něco v životě není v pořádku (ať už nezdravý životní styl, strava, žádný pohyb nebo po psychické stránce - stres, člověk moc ustupuje, atd). určitě doporučuju změnit životní styl, jinak se rakovina často za pár let vrátí! za ten měsíc jsem toho nastudovala hromadu a rozhodla jsem se, že to postupně přepíšu na blog, bohužel to moc nestíhám, ale aspoň něco tam je k výživě: http://orakovine.blogspot.cz
    ta je důležitá, aby se tělo nezamořovalo dál. doporučuju taky homeopatii, pomáhá lépe zvládnout operaci i chemoterapii (hlavně ty vedlejší účinky, třeba i na plodnost). kdyby vás s přítelem nějaký ty alternativy zajímali, určitě se ozvi, ráda poradím, dám kontakt na homeopata, někoho, kdo poradí ohledně výživy, apod.
    Hlavně to chce neodevzdat se pasivně doktorům, ale hrozně se snažit něco dělat sám! tím vůbec nezavrhuju klasickou léčbu, ale třeba co se týče jídla, tak v nemocnici klidně dávají jídlo, které se přirakovině vůbec jíst nemá.
    taky se často doporučuje pracovat na psychice, třeba i s odborníkem.
    moc držím palce, ať je přítel zase brzo zdravej!

  • Tak to mi je moc líto ,mám kamarádku a tu potkal podobný osud jako tebe. Plánovali svatbu ,rodinu a to všechno .... Najednou krutá rána osudu,partnerovi zjistili rakovinu ,zamrazili sperma stejně jako to nabídli vám, vzali se než podstoupil chemoterapii,co si budeme povídat je to svinstvo :-( a s partnerem to budeš mít hodně těžký ,hlavní je mít oporu v rodině,bez nich a přátel co jsme to sní prožívali by to ona nezvládla. Boj s rakovinou nakonec prohrál l8-. I přesto se nechal oplodnit spermatem aby jí něco na manžela zůstalo , přiznám se že velkou oporu měla od tchyně. Ze 6 embryi co jí dali se neudrželo ani jedno,na podruhé jí dali 4 a z toho se udrželi dvě. Dnes má chlapečka a holčičku ve věku 8 let a je hrdá na to že do toho šla ale velkou oporou jí byla rodina a přátelé. Držím palce aby jste to zvládli s lepším koncem ... protože já to prožila jako kamarádka a bylo to hrozně sledovat,ale má velký obdiv jak pro lásku nepřestala bojovat . Snad ti to najde odpovědi na to co dělat a jak se rozhodnout. Tím že zamrazíte sperma nic nezkazíte.Když to dobře dopadne máte šanci na zdravé děti i když uměle :-)

  • Ahoj, moc mě mrzí Vaše situace...když tu čtu takové příspěvky, vždy mě mrazí v zádech a říkám si, jak lidé dokáží být silní. V mém okolí so prošlo rakovinou pár lidí...někteří se vyléčili, někteří bohužel ne...Někteří léčbu snášeli hůře, někteří lépe...co mě však dostávalo a co jsem obdivovala na všech - neustálý optimismus a víra, že se z toho dostanou....když jsem šla za kamarádkou na onkologii v Brně na žluťák a kolem mě proběhlo dítě bez půlky obličeje, tak jsem se tam složila....ne fyzicky, ale psychicky....a kamarádka mi povídala, jak je to hodný a statečný chlapeček plný optimismu....Bohužel jsem se s touto nemocí setkala u hodně blízkých lidí a doufám, že už nikdy nesetkám....Co ti můžu doporučit, sperma si určitě nechejte zmrazit!!! Ničemu tím neublížíte a může se to v budoucnu hodit...i když...znám člověka, který měl rakovinu varlete, nechal si zamrazit sperma, ze kterého má krásné a zdravé dítě....a i nadále je plodný, i přesto, že má jen jedno varle....hlavně buď svému parnerovi oporou i ve chvílích, kdy to půjde těžko. Připrav se na to, že budou chvíle, kdy mu bude zle, kdy bude podrážděný a protivný, ale zkus si před ním zachovat chladnou hlavu a pak se z toho třeba vybrečet u kamarádky....moc jsem ti asi neporadila, promiň :-( Jediná moje rada zní - buďte pořád plní optimismu (i když to půjde sakra těžko) ale jde pak všechno líp !!! držím pěsti, aby byl parner zase v pořádku a mohli jste plánovat svatbu a rodinu :-) hlavu vzhůru :-)

  • inthense28.2.2013 22:03

    ahoj,moc mi mrzi co prozivas.jsem zdr.sestra,mohla bych poradit.co ma za rakovinu a ceho,v jakem je to stadiu?rakovina je beh na dlouhou trat,ale v dnesni dobe lekari umi mnoho.ja ti rada poradim,ale kdyz budes chodit s pritelem k lekarum,vse vam vysvetli a kdyby jste to nezvladaly.tak je tu i psychologicka pece ;-) chemoterapie je neprijemna,byva po ni spatne,ale zalezi na stadiu rakoviny.nekdy postaci jen par chemoterapi.preju moc a moc sil

  • Ahoj. Čtu si všechny řádky k Tvému tématu a mám slzy v očích. Jen jsem chtěla popřát hodně síly a štěstí!! Jsi obzvlášť silná holka a s tímhle odhodláním to určitě zvládnete. Mám ze svého okolí takovouto zkušenost. Kamarád cca 40 let. Seznámil se s fajn holkou, zamilovaní a jemu njednou zjistili rakovinu. Nevím přesně jakou, ale dávali mu prý hodně malou šanci. Nastala léčba, ozařování, léčení, zhubnul dobře o 25 kg. Byl chodící kostra, ale nedali se. Byli oba moc statečný a hlavně pozitivní. Nakonec se ze všeho nejhoršího dostal a ještě při doléčování a braní léků se jim podařilo otěhotnět a mají krásné zdravé dětátko. Byl to prý u něj naprostý zázrak a pomohla jim určitě ta pozitivní energie. Přeji také hodně takové pozitivní energie a myšlení a držím moc palečky!!!

  • Ahoj, kamarád onemocněl v 33 rakovinou tlustého střeva, přišlo se na to, až když střevo prasklo... Vypadalo to šíleně, díky akutní operaci, kdy mu zachraňovali život, měl rozkuchané celé břicho, chvíli si poležel, pak silná chemoterapie, ale dělá na sebe, doma žena na mateřské a 2 mimina a hypotéka, takže se brzy vracel do práce a moc se nešetřil. Je mladý a snǎšel to celkem dobře, vždy v den chemo a dopoledne poté byl doma, zbytek pracoval.

    Sperma nemrazili, že už víc dětí neplánují. Loni mu bylo 35 jeho žena mu oznámila, že je v tom. A to se asi 2 týdny předtím kasal, že je neplodný, že má na to papíry ;-)

    Je super nápad, že se vezmete ještě před tím vším. Usnadní ti to i přístup k němu v nemocnici a on bude vědět, že při něm opravdu stojíš. Moc držím palce, aby se přítel/manžel co nejdříve uzdravil. A ty spermie si zmrazit nechejte. Pro jistotu. Hodně štěstí.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 215 otázek, kterým se dostalo 271 563 odpovědí a 409 747 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist