Přirozený porod nebo císařský řez?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #26606 25.10.2011 8:34

Milé dámy - maminky, zajímají mě Vaše zkušenosti s porodem císařským řezem X přirozenou cestou. V poslední době se hodně rozmohl císařský řez "na přání". Slyšela jsem hodně příběhů o problematických přirozených porodech, ale i o těch císařem, který má svá rizika, četla jsem hodně článků na internetu. Ale zajímaly by mě především osobní zkušenosti maminek - co byste příště podstoupily raději - přirozený porod, nebo císařským řezem, pokud byste si mohly vybrat? Díky za všechny odpovědi :-)
Lenka

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, já také rodila přirozenou cestou, na porod jsem se připravovala, šla jsem na něj dobře psychicky připravená a nepřipouštěla jsem si žádné komplikace. Jsem prvorodička, do porodnice jsem přijela ve 3 ráno a v 6.43 byla malá na světě, bez komplikací, bez nástřihu. Volila jsem si polohy k porodu, odmítla jsem rodit v polosedě či v lehu s nohami nahoře, rodila jsem na boku a šlo to jak po másle :))). do poslední chvíle jsem se snažila chodit či sedět vzpřímeně. Pokud někdo nesnáší bolest a myslí si, že si jí ušetří císařským řezem, tak pro mě je to zcela nepochopitelné, ale názor mu takový neberu. Ale rizika u sekce jsou mnohonásobně větší, nehledě na to, že je složitější rekonvalescence, bývají potíže s kojením, s vyprazdńováním a jiné. Já jsem pro přirozený porod, nebránit tomu, jak to má příroda zařízeno.

  • J8 bych chtěla určitě rodit přirozenou cestou bez epidurálu - nejsem celebrita,abych na přání požádala o císařský řez. Pokud by nešlo jinak,tak potom ano....

  • Jsem ráda, že jsem mohla porodit své dítě přirozenou cestou :o) A i když už vím, jaké to je, budu ráda, pokud porodím v budoucnu i své druhé dítě přirozenou cestou. Císaře beru, pokud je ho třeba ze zdravotních důvodů matky, či pokud je ohroženo nenarozené dítě. Pak ano. Ale císař jen proto, že někdo prostě nebude rodit přirozenou cestou, protože to bolí, tak to opravdu neberu.

  • micika25.10.2011 8:40

    Rozhodně přirozený..císaře sem se bála a bojím jak čert kříže ;-) s napětím sem očekávala kdy se malej narodí ,páč sem se bála abych nepřenášela a tím nešla na císaře třeba...i ted,když už vím do čeho jdu bych rozhodne císaře nechtěla..ale tak možná je to i tím,že sem v životě nebyla na žádné operaci a i porod byl mojí první velkou návštěvou nemocnice a tak se obecně bojim všech výkonů a hlavně operací

  • http://www.csfd.cz/film/277837-orgasmicky-porod/ mrkni na tento dokument :) i kdyz je velice jednostranny stoji za to na nej kouknout :) ja rodila prirozene bez epiduralu, na porod jsem se strasne tesila a diky tomu byl nadherny :) ja byla v pohode a miminko, kdyz se narodilo, jen vyplivlo vodu a vubec nase princezna neplakala ale spokojene hovela tatinkovi v naruci :) bylo to uzasne. prede mnou rodilo asi tak 5 zenskych a jim vsechna mimina rvala a rvala... tako to bylo takove prijemne, ze zrovna to nase nervalo ;)

  • Určitě přirozenou cestou, zvlášť, pokud člověk plánuje více dětí. Navíc prožít si porod mi opravdu hodně dalo, dobrovolně bych si ho nechtěla nechat vzít. Vadilo by mi i to odloučení od dítěte po porodu, není nic lepšího, než po porodu vstát a být soběstačný a schopný třeba jen odejít po svých.

  • když mě přijali do porodnce, vypadlo to na klasický porod, takže jsem si přečkala fázi otevírání a když jsem byla naplno otevřená a už stačilo jen zatlačit, mimčo ven nešlo. Nešlo ani za další dvě hodiny, co jsme to všemožně zkoušeli, začaly být horší ozvy a tak se jelo akutně na císaře. Syn mě nakonec dvakrát omotanou pupeční šňůru, byl ve špatné poloze hlavou a byl trošku větší.
    Štvalo mě, že jsem si kromě vytlačení mimča musela prožít všechno jako u klasického porodu a v nemocnici jsem byla nějakých 9 hodin, než se o císaři rozhodlo. Ale v tu chvíli už šlo jen o život dítěte a jsem ráda, že se mu nic nestalo a doktoři se ho nepokoušeli dostat ven klasicky, protože jak mi potom doktor říkal, stejně by ho tak ven nedostali.
    Kdybych si mohla vybrat a bylo vše v pořádku, chtěla bych rodit normálně. Stavy po císaři nejsou nic příjemného, naštěstí jsem se rozkojila a syn byl jen na mateřském mléku, i když z počátku to byl trošku boj.

  • Ahoj mám dvě děti .Jedno šlo koncem pánevním ,druhé klasicky záhlavím obě přirozeně a celkem i rychle.Na porod jsem s epřipravila tak že prostě jsem věděla že na konci bude odměna a šlo to .Fajn ráda na oba porody vzpomínám.Nyní čekám dvojčata a pokud to pujde,ráda bych rodila též spontáně.Ne CS ale to si bohužel určit nemohu,záleží jak tam miminka budou ležet. :-) Cs je braný jako operace .Nešla bych do toho dobrovolně ani za zlaté prase :-)

  • Ahojky tak koukám že tady hodně holek mělo skvělý přirozený porod a osobně jim závidím :-) Já kdybych si měla příště vybrat tak asi volím císaře, protože můj první porod byl hrůza :-( Bohužel jsem měla menší komlikace v těhu (tlak) a tak se doktoři rozhodli mě porod vyvolat, vyvolávali na třikrát, třetí den večer mi praskla konečně voda a pomalu se začalo něco dít (do té doby nic)a malej se stejně narodil až za dalších nekonečně bolestivejch dvanáct hodin. A je pravda že měl obrácenou rotaci hlavičky, dost se nalokal plodové vody. Ale už to máme za sebou a já to krásné stvoření mám u sebe doma :-))

  • Ahoj já ležela v porodnici pomalu tři dny s částečně odteklou plodovou vodou a otevřená pouze na jeden prst po dvou dnech mi doktorka roztáhla na dva po dvou kapačkách oxitocinu nic akorát příšerný bolesti rozhodlo se půjdu na císaře malí byl vpořádku já měla táhlí problémy po porodu které měli řešit už v porodnici ale jaksi se na to vyprdli jinak po císaři sem měla pocit že se mi celkově přerovnávají záda sval po svalu a nejhorší bylo že se člověk nemohl pořádně zasmát kašlat ani kýchnout. kýchla jsem dva dny po SC a myslela sem že mam jizvu vejpůl. Kdybych si měla vybrat podruhé určitě bych chtěla klasicky sice si myslim že to asi neklapne ale u císaře už alespoň vím co mám čekat takže už bych se asi tolik nebála

  • ahoj, já jsem měla porod vyvolávaný, nebyl na tom nic přirozeného a skončilo to akutním císařem, malému je 2,5 měsíce a ještě jsem se s tím úplně nesmířila a hrozně mě mrzí, že jsem ho nemohla porodit normálně. Ale nechci se rouhat, jsem ráda, že je malej v pořádku, bylo to o fous. Myslím, že to bylo tím vyvolání, protože hned nastoupili silný kontrakce po minutě a půl a tak to bylo náročný jak pro mě, tak pro prcka, který měl špatný ozvy, tak jsem musela ležet na monitoru, to bylo asi nejhorší. Doktor mě strašil, že i další dítě bude císařem, z čehož nejsem nadšená. Byl to divnej pocit probudit se po císaři (měla jsem celkovou anestezii) a nevěděla jsem, jestli je to opravdu kluk, jestli je v pořádku. U nás prý císaře na přání nedělají, je to velká břišní operace. Je pravda, že plánovaný císař je v epidurálu a víš o všem, stejně bych to chtěla žažít, tak jak to má být. Je to přirozené. A chtěla bych to prožít s manželem, protože toho mi zavolali pozdě, přišel pět minut před císařem. To bylo taky super. Takže za mě určitě přirozeně. Měla jsem bolesti sice jen 4 hodiny, ale za to od začátku skoro po minutě, ale teď vím, že to bolelo, ale už nevím, jak.

  • Ahoj, tak já taky rodila přirozeně, ale už porodní asistentka volala doktora a primářku, že to bude císařem, protože mám onemocnění kyčlí, takže to byl problém, ale přišel doktor, řekl, že do prostě půjde ven jako to šlo dovnitř, a konec. Takže jsem rodila klasicky, zašívaná jsem byla kde jen to je možné, a mimču ještě přetrhnul pupečník, takže málem jsem o princeznu přišla, takže v tomhle případě bych brala ten císař.

  • Ahoj,
    já jsem prožila domácí porod bez jakýchkoliv zásahů a zážitek to byl velice přínosný, i když v nemocnici by mi to ulehčili a urychlili no a možná i zkomplikovali. Ale byla jsem psychicky připravená si ho prožít celý, neměla jsem ani špetku strachu a na komplikace jsem nemyslela..
    O přirozené porody jsem se zajímala dlouho a s tím i veškeré komplikace, které se mohou přihodit, zkus si o nich něco odbornějšího najít, informací je všude dost, jen musíš hledat ty správné..
    Teď se mi dostala do ruky skripta od Lucie Grocerové, jmenují se, Aby porod nebolel a jsem z nich nadšená.
    Uvědomila jsem si, že kdybych neměla tu hnusnou bodavou bolest do třísel, tak mě vůbec nic jinýho nebolelo.. no a příčina těch bolestí v tříslech můžou být právě zkrácené vazy(což já mám od dětství..) Takže příště třeba bude bezbolestný :-)

    Já osobně bych se dokázala smířit s akutním sekcí, která by byla opravdu nutná. Jinak bych si připadala jako že jsem něco nezvládla.

    Mimoto po přirozeném porodu jsem vstala a nemusela ležet jako lazar. Druhej den už jsem šla pěšky 2km od doktorky.. Po císaři by mě čekaly bolesti břicha a pooperační stav.. miminko by mi přinášeli a odnášeli a ani kojení by se nemuselo rozjet tak jak je potřeba.

    Takže i přesto, že mě 1.doba bolela jak čert bych do toho šla znovu, neměla jsem žádné poranění ani nástřih..


Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 507 odpovědí a 409 712 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist