Přijetí dítěte do MŠ

Otázku položila: Zanthia1 21.3.2019 22:20

Chtěla bych se zeptat maminek, případně jsou-li tu i nějaké paní učitelky z MŠ, které mají zkušenost s povinným přijetím tříletého dítěte do MŠ, které platí teď asi od minulého či předminulého roku (tuším). Vím, že pokud školka nemůže dítě přijmout z kapacitních důvodů, musí zajistit jeho umístění do jiné MŠ (u nás to prý skvěle funguje, školka má dohodu s nejbližší soukromou). Platí to až od nového školního roku po třetích narozeninách nebo už ke dni třetích narozenin i kdyby je dítě mělo v půlce roku? Pokud maminka musí v tu chvíli nastoupit do práce (zaměstnavatel je povinen držet místo do 3 let po porodu, pak už ne)... A musí v takovém případě rodiče přijít dítě zapsat v obvyklý čas už před začátkem toho školního roku, kdy dítě 3. narozeniny oslaví? Tedy ještě v době, kdy mu jsou 2 roky a i v září budou a do školky ještě nepůjde. Nevím jestli se mi to daří zformulovat nějak srozumitelně, kdyžtak se pokusím to dovysvětlit, pokud někdo tuší jak to platí.
Díky!!!

Moc děkuji za všechny odpovědi!
Ještě by mě zajímalo jestli náhodou někdo neporadí, co když v květnu ještě nevíme jistě jestli dcera do školky půjde? Chtěli bychom sourozence a zatím se nedařilo, ale kdyby se to mezitím povedlo, tak by do školky nemusela. To bychom ji měli preventivně přihlásit a eventuálně i platit školné a pak ji třeba nějak odhlásit? 🙄

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Danielqa22.3.2019 6:51

    Názor mé mamky, učitelky v MŠ: Rodič musí přijít s dítětem k zápisu ve školkou vyhlášeném termínu, i když ještě dítěti nebyly 3 roky. Pokud dítěti budou 3 roky v dubnu 2020, jde matka k zápisu v květnu 2019 (letos by měly být zápisy do MŠ v květnu). Takové dítě nenastoupí do MŠ v září 2019, ale až v průběhu školního roku v kterémkoli jiném měsíci před dovršením třetích narozenin. Pokud je samostatné, může to být ale už ve 2,5 letech. O množnosti, že je MŠ povinna zajistit místo v jiné, jsem nikdy neslyšela.

  • u nás teda musel jít k zápisu ten, kdo chtěl v následujícím školním roce nastoupit do školky, bez ohledu na to, zda už 3 roky měl nebo je měl mít až v průběhu následujícího školního roku.
    děti, které ještě neměly v září 3 roky potom nastoupily třeba později - až jim 3 roky byly, ale do té doby už platily normálně školné. nebo podle své zralosti/potřeb maminky vrátit se do práce, nastoupily hned v září.
    jak je to přesně s povinným příjetím nevím.

  • o povinnosti zajištění místo pro dítě v jiné školce jsem neslyšela.. u nás sousední dědina mají plno pořád a dost často dochází děti k nám. Ale proto, že je tu místo. Jinak by měli smůlu. Rodiče si to zajišťují sami.

  • (jinak chápu dohodu Vaší školky se SKOUkROMOU) :)))))))

  • Ahoj, myslím, že povinnost přijmout dítě má MŠ až v předškolním roce dítěte. Do té doby je docházka nepovinná, tak bych řekla, že školka nemusí přijetí garantovat.

  • Lenouch2330.1.2021 17:37

    Jsem v podobné situaci, takže jsem to vyřešila soukromým zařízením, kde dítě bude přechodně rok :) pokud jsi z Brna nebo okolí, tak se podívej na stránky té školičky www.dracek-skolka.cz

  • Majus2.2.2021 7:38

    Dívala jsem se, že je tam i angličtina. Ta už je v ceně toho školného co mají na stránkách ? :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist